Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Április 08. 06:00, hétfő | Helyi

Százhetven új munkahelyet létesít az új karcagi üzem

Százhetven új munkahelyet létesít az új karcagi üzem

Pénteken jelképesen letették az Ipari Parkban épülő elektronikaihulladék-hasznosító üzem alapkövét.

Pénteken délelőtt, a Déryné Kulturális Központ dísztermében Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Dobos László polgármester valamint üzletemberek, befektetők jelenlétében, sajtótájékoztatóval egybekötött projektnyitó rendezvényen (jelképesen) letették az Ipari Parkban épülő elektronikaihulladék-hasznosító üzem alapkövét. Az Európai Unió támogatásával 3,6 milliárd forintból megvalósuló, a kormányzat által kiemelt projektnek nyilvánított beruházás környezetvédelmi feladatai mellett jelentős lépés a térség iparának szerkezetváltásában és a munkahelyteremtésben.

- Az EU minisztereinek tanácsa két évvel ezelőtt hozott határozatot arról, hogy az újrahasznosított elektronikai hulladékok arányát kétharmadára kell emelni – mondta beszédében Fazekas Sándor. - A jelenlegi egyharmad helyett tehát 2016-tól az elektronikai hulladékok 65 %-át kell újrahasznosítani. A felsőbb szinten megfogalmazott cél valósul meg a gyakorlatban itt Karcagon, ahol olyan új, világszínvonalú üzem épül fel, amely Magyarországon nemcsak duplájára emeli az újrahasznosítást, hanem a környezeti iparban is új fejezetet nyit majd.

Az ipari park területén felépülő üzemben a legmodernebb technológiával végzik majd az ország területéről összegyűjtött hűtőszekrények, valamint a keleti országrészből és a fővárosból begyűjtött egyéb elektrotechnikai hulladékok szétszerelését, ártalmatlanítását és feldogozását. Az új létesítmény, amely a tervek szerint októberben már megkezdi a munkát, százhetven új munkahelyet jelent Karcagon és térségében.

KP

Molnár Zoltán, az Elektronikai Hulladékhasznosító Kft. ügyvezető igazgatója közölte: a cég piacra lépésével elsődleges cél, hogy a hulladékok legmagasabb környezetvédelmi és minőségi szintű hasznosítása valósuljon meg. A beruházás további célja a környezetvédelmi iparban működő térségbeli vállalkozások segítése.

Az évi 22 ezer tonna kapacitású üzembe 1,2 milliárd forint értékben telepítenek berendezéseket. A zárt rendszerű német technológiában ugyanazon gépsor képes feldolgozni az elhasználódott hűtőgépeket, illetve az elektronikai hulladékot.

A hűtőgép feldolgozása például úgy történik, hogy először az önmagában is eladható motort távolítják el belőle, illetve leeresztik a rendszerben lévő gáz jelentős részét. Ezután a hűtőgépet egy láncos törőn vezetik át, ennek során szétbontják fém részekre és szigetelőhabra. A szigetelőhabot teljesen mentesítik a gáztól, az így kapott habgranulátum pedig jól értékesíthető. Az üzem a feldolgozás közben összegyűjtött veszélyes gázok megsemmisítéséről is gondoskodik. (MTI)

Galériánkban további fotók a látványtervről és az ünnepségről.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 07:00, szombat | Helyi

ÁTADTÁK A GYÓGYSZERTÁR ÉPÜLETÉT

Újra helyben vásárolhatnak gyógyszereket a tiszaburaiak. Átadták ugyanis a településen a gyógyszertárat. Az épület átadása ünnepélyes keretek között zajlott.

2024. Május 03. 14:16, péntek | Helyi

ZAJLIK A MUNKA A CSEMETEKERTBEN

Folyamatosan zajlik a munka a Városgondoksághoz tartozó Csemetekertben. Ottjártunkkor is szorgosan tevékenykedtek a területen, főként növényápolási és növényvédelmi munkákat végeztek.

2024. Május 03. 12:42, péntek | Helyi

Fának hajtott egy autó Kenderesen

Fának csapódott egy személygépkocsi csütörtök délután Kenderesen, a Vasút úton.

2024. Május 03. 11:30, péntek | Helyi

POZITÍV ÉLETÚTRÓL TARTOTTAK ELŐADÁST

A Szent Pál Marista Általános Iskolában tartott Cigány Témahét zárásaként egy fiatal házaspár tartott előadást arról, hogy a nehéz életkörülmények közül is ki lehet törni.