Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2023. Április 07. 05:01, péntek | Helyi

FAGY ELLENI VÉDEKEZÉS

 FAGY ELLENI VÉDEKEZÉS

Az elmúlt hetek időjárása nem kímélte a növényeket sem, a fagy a földeken és a kertekben is pusztított.

Ha továbbra is marad a hideg és csapadékos, szeles április, akkor itt az ideje tenni valamit a fagykárok ellen.

Az alábbi praktikák segítségével megvédhetjük a még ép virágainkat.
Ha az előrejelzések fagyokat jósolnak, akkor várjunk alkonyatig, majd vigyük be a cserepes növényeket, hiszen sokkal érzékenyebbek a hidegre, sőt, a gyökérzetük is sokkal könnyebben károsodik. Válasszunk egy olyan helyet, ami nem túl meleg, - ez fontos, hiszen a hirtelen hőmérséklet-változás sokkot okozhat - például egy garázs vagy egy fészer ideális lehet. Mielőtt bevinnénk őket, győződjünk meg arról, hogy nem betegek-e és nincsenek-e rajtuk kártevők - éppen ezért tartsuk őket távol a szobanövényeinktől. Ha a fagyveszély elmúlt, akkor reggel tegyük vissza őket a helyükre.

Bár elsőre ellentmondásosnak tűnhet, de a talaj nedvesen tartása segíthet megvédeni a növényeket a hidegtől. A nedves talajnak szigetelő hatása van, ami aztán éjszaka hőt sugároz felfelé. Ha az öntözés mellett döntünk, akkor mindenképpen délben tegyük, amikor már valamelyest melegebb az idő.

Amikor már hatalmas földterületeket is fenyeget a fagy, akkor a gazdák különféle módszereket alkalmazhatnak a szél szimulálására. Ezeket nagy ventilátorokkal tudják előidézni, vagy alacsonyan repülő helikopterekkel, így a levegő megfelelően fog áramlani a növények fölött.

Noha egyik sem praktikus és könnyen kivitelezhető a kertben, a fagykárok megakadályozására a légmozgás nagyszerű célt szolgál. Ha például kisebb ventilátorokkal kísérleteznénk, nagyon fontos, hogy ne olyanokat használjunk, amiket benti hűtésre gyártottak!Léteznek már kültéri használatra készített ventilátorok is, amik állják az időjárási körülményeket. Ha tudjuk, tegyük őket védett helyre, és tegyük lehetőleg magasabb helyre, hogy a melegebb levegőt tudja fújni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 11:30, péntek | Helyi

POZITÍV ÉLETÚTRÓL TARTOTTAK ELŐADÁST

A Szent Pál Marista Általános Iskolában tartott Cigány Témahét zárásaként egy fiatal házaspár tartott előadást arról, hogy a nehéz életkörülmények közül is ki lehet törni.

2024. Május 03. 09:03, péntek | Helyi

JÓVAL HAMARABB ÉRT BE AZ EPER

Előbb vagy utóbb minden tavasszal elérkezik az eperszezon, de az igazi ínyencek számára csak akkor indul, amikor megjelenik a magyar eper a piacokon.

2024. Május 02. 15:17, csütörtök | Helyi

FOSZTOGATNAK A TEMETŐBEN

Ellopott virágok, koszorúk, megrongált sírhelyek. Évek óta jelentős anyagi és érzelmi károkat okoznak azok, akik rendszeresen lopnak, rongálnak a szolnoki temetőben.

2024. Május 02. 15:08, csütörtök | Helyi

Kigyulladt egy istálló Öcsödnél

Kigyulladt egy negyven négyzetméteres istálló szerda délelőtt egy Öcsöd külterületén található tanyán.