Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Június 27. 21:05, kedd | Helyi

„Pásztortűz” c. pályázat

 „Pásztortűz” c. pályázat

A Nemzeti Tehetség Program keretében megvalósuló „Pásztortűz” c. pályázati projekt megvalósulása a Madarász Imre Egyesített Óvodában

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett, a „Köznevelési és kulturális intézményekben működő tehetséggondozó programok támogatása” című, NTP-MKÖ-16-0073 pályázati azonosító számon szereplő „Pásztortűz” elnevezésű nyertes pályázat 2016. szeptember és 2017. május között valósult meg a Madarász Imre Egyesített Óvodában a Nemzeti Tehetségprogram keretében. A nyertes pályázat megvalósításához nyújtott pénzösszeg: 950.000 Ft.

A pályázati program a Csokonai úti óvoda „Aprólábak” néptánc, a Kuthen úti óvoda „Iglice” zenei és a Zöldfa úti óvoda „Szórakaténusz” anyanyelvi tehetségműhelyei vettek részt 30 gyermekkel Benéné Kecskeméti Anna, Galsi-Nagy Andrea és Tóth Jánosné tehetséggondozó óvodapedagógusok vezetésével.


A 60 órás program célja, hogy a gyermekek ismerjék meg szűkebb és tágabb környezetük ünnepi alkalmaihoz kapcsolódó népszokásokat, népi játékokat, egyszerű táncos mozgásformákat, meséket, mondókákat és verseket.

A népi hagyományok gazdag tárházából a gyermekek életkorának, fejlettségi szintjének, érdeklődési körének megfelelő lehetőségek biztosítása. A népi kultúra iránti tisztelet, a családok összetartó erejének hangsúlyozásával, a néphagyományok megismertetésének megteremtése, azokhoz való kötődés elősegítése.

Formálódjon magyarságtudatuk, a szülőföldünk iránti szeretet megvalósítása. A közös élmények, melyeket biztosítottunk – Kunlovarda, gazdasági udvar, Hortobágyi Nemzeti Park, Szélmalmi Fogadóház – erősítették a közösséghez tartozás érzését.

A művészeti élmény kiegészítések népi iparművészek segítségével – sajtkészítő, csipkeverő, kunhímző, ízőrző – a gyermekek élményhez juttatásának segítése.
A hagyományőrző jeles napokkal, élmény gazdag programjainkkal közel hoztuk gyermekeinkhez a népi kultúra értékeit. Saját élményű tanulással – állatok megfigyelése környezetükben, pásztor élet táncainak elsajátításával – mesével, verssel, tánccal váltak a gyermekek nemzeti értékink ismerőjévé és tisztelőjévé.

Gulyás Ferencné
intézményvezető

Címkék: Karcag

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 15:51, kedd | Helyi

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen.

2024. Április 23. 13:39, kedd | Helyi

Kerítés égett Kisújszálláson

Kigyulladt egy ingatlan kerítése hétfő éjszaka Kisújszálláson, a Petőfi utcában.

2024. Április 23. 12:38, kedd | Helyi

VÍZVISSZATARTÁSSAL KÉSZÜLNEK AZ ASZÁLYRA

A KÖTIVIZIG működési területén a medrekben, tározókban, holtágakban, halastavakban visszatartott, illetve tározott vízkészlet meghaladja a 298 millió köbmétert.

2024. Április 23. 11:30, kedd | Helyi

ELKAPTÁK A TISZABURAI DÍLERT

Egy 47 éves férfi helyi lakosoknak árulta a kábítószert. A rendőrök őrizetbe vették, a bíróság elrendelte a letartóztatását.