Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Március 12. 19:17, kedd | Helyi
Forrás: tdh

6 nap, 890 kilométer

6 nap, 890 kilométer

2019. június 15-én szombaton, a 40. Tour de Hongrie 5. szakaszának rajthelyszíne: KARCAG!

A Tour de Hongrie több mint kilenc évtizedes történetében első alkalommal mutatták be a verseny útvonalát gála keretében: az eseménynek március 12-én kedden az impozáns Budapest Music Center adott otthont. A legnagyobb magyar kerékpárverseny 2019. június 11-én Siófokon rajtol, a nemzetközi mezőny 6 versenynap alatt, 11 megyét érintve összesen 890 kilométert tesz meg a székesfehérvári befutóig.

Az útvonal-bemutató gálát az M4Sport televíziós csatorna élőben közvetítette. Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójának köszöntője után a Tour de Hongrie társadalmi szerepvállalásáról esett szó. A Magyar Kerékpáros Körversenyt szervező Vuelta Sportiroda a nemzetközi sporteseményt kísérő, kiemelkedő média jelenlétet felhasználva a közlekedésbiztonsági képzés és oktatás fontosságára hívja fel a figyelmet.

„Szívügyünk a biztonságos közlekedés, különösen a biztonságos kerékpáros közlekedés népszerűsítése, ennek érdekében az elmúlt évek során is igyekeztünk sokat tenni. Létrehoztuk a Bringa Akadémiát, amely a gyerekek körében tesz meg mindent a biztonságos kerékpározás elsajátításáért, ennek érdekében a mentorok szakmai képzésében is segítséget nyújtunk. Rendszeresen járjuk az országot ügyességi akadálypályánkkal, amely játékos formában a KRESZ fontosabb szabályait is megtanítja a kicsiknek. Részt vettünk a Közlekedő kisokos című munkafüzet elkészítésében is, az első kiadásban kétszázezer példányban megjelent kiadványt az általános iskolák negyedik osztályosai vehették kézbe” – mondta Eisenkrammer Károly, a verseny szervezőbizottságának elnöke.

Közvetlenül a Tour de Hongrie során is találkozhattak közlekdésbiztonsági kampányunkkal: tavaly a Tour de France felhívásához csatlakozva mi is hirdettük a másfél méteres oldaltávolság megtartásának fontosságát, a kampány logója az összetett győztesnek járó sárga mezen is szerepelt. Ebben az évben a kék szívecskét visszük körbe Magyarországon, a Tour de Hongrie során különféle rendezvényekkel, aktivitásokkal fogjuk felhívni a figyelmet a közlekedésbiztonság fontosságára.

A gála régi nagy bajnokok köszöntésével folytatódott: az első, 1925-ben megrendezett Tour de Hongrie-győztes Jerzsabek Károly fia, Jerzsabek Tibor vehetett át egy sárga mezt Dr. Princzinger Pétertől, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnökétől és Eisenkrammer Károlytól.

A legidősebb, még élő Tour de Hongrie-győztes, a 85 esztendős Stámusz Ferenc egészségi állapota nem tette lehetővé, hogy személyesen is jelen legyen a gálán, az 1964-es Tour-győztest ottho-nában látogatták meg a szervezők.

A helyszínen köszöntötték az 1964-es Tour de Hongrie ezüstérmesét, Juhász Bélát, akit Cérna becenéven ismert a kerékpáros világ, s aki 1963-ban sportszerűségi díjat kapott a Magyar Körverseny után.

A szervezők a múlt nagy egyéniségeinek köszöntésével is jelezni kívánták, milyen fontosnak tartják a hagyományok ápolását. A verseny ebben az évben komoly jubileumhoz érkezik: a több mint kilenc évtizedes múltú Tour de Hongrie 40. kiírására kerül sor ebben az évben.

Ezt követően a nézők megismerhették a 2019-es Tour de Hongrie útvonalát. Eisenkrammer Károly elmondta, több szempontot is figyelembe vettek az útvonal kialakításánál. Tekintettel arra, hogy 2018-ban a nehezebb, hosszabb emelkedőkkel tarkított szakaszokon a magyar versenyzők is ígéretesen szerepeltek, igyekeztek az idén több emelkedőt az útvonalba iktatni.

Egy rövid videóinterjúban Valter Attila, a CCC Development Team versenyzője is számukra kedvezőnek ítélte az idei útvonalat.

Eisenkrammer Károly hozzátette: 2019-ben több helyszínen is futamokat indítanak majd az amatőr kerékpárosok számára, így a nagyközönség is átélheti majd, mi vár a profi kerékpárosokra.

A főszervező szólt a televíziós közvetítésekről is: Magyarországon ebben az évben is élő közvetítéssel jelentkezik majd minden nap az M4Sport. Az Eurosporton is jelen lesz a Tour de Hongrie: keddtől vasárnapig minden nap 48 perces esti összefoglalót láthatnak a nézők. Sőt, az utolsó két szakaszon másfél órás élő közvetítésre is sor kerül a nemzetközi sportcsatornán!

Eisenkrammer Károly megjegyezte: a sportcsatornával hároméves együttműködési megállapodás született, ahogyan a Tour de France főszervezője, az Amaury Sport Organisation is komoly segítséget nyújt a verseny nemzetközi médiamegjelenésének növeléséhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 20:15, csütörtök | Helyi

Kutyás szépségversenyen keresik a Tisza-tó szépét a tiszafüredi Kutyás majálison

Második alkalommal rendezik meg a tiszafüredi kutyastrandon, a Mancsos Pancsolóban a Kutyás majálist május 1-jén, ahol egész nap kutyás és családi programokkal várják a gazdákat és az ebeket.

2024. Április 18. 15:00, csütörtök | Helyi

VISSZATARTOTTA A BETÖRŐT

Az éj leple alatt, egy családi ház ablakán keresztül surrant be egy ingatlanba egy helyi férfi Kunmadarason, abban a reményben, hogy amíg a bent lakók alszanak, addig ő viszi az értékeket.

2024. Április 18. 13:51, csütörtök | Helyi

HOROGRA AKADTAK

Két napon is tiltott módszerrel halászókat fogtak a vízirendészek és hivatásos halőrök Tiszasüly külterületén. A rendőrök összesen hét férfit hallgattak ki gyanúsítottként.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

KÖLTÉSZET NAPJA HAJDÚSZOBOSZLÓN

Sokan hitték azt, hogy vandálok jártak Hajdúszoboszlón, hiszen aki a főtéren végigsétált, mindenfelé összefirkált kirakatokat láthatott.