Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Május 05. 18:18, vasárnap | Helyi

A Jászkun redemptio ünnepe

A Jászkun redemptio ünnepe

Kiállítással, ünnepi hangversennyel emlékeztek meg Karcagon a kunok betelepedésének 780. évfordulójáról a Jászkun redemptio ünnepén. Az emléknapon beiktatták az új jászkun főkapitányt is.

Mária Terézia 1745-ben írta alá a jászkunok 1702-ben elveszített kiváltságainak visszaadásáról szóló okmányt. A redemptions megemlékezés a kunok hazája fotókiállítás megnyitójával kezdődött Karcagon


DOBOS LÁSZLÓ POLGÁRMESTER, KARCAG:
Ez a kiállítás olyan mintha a városunkba járna az ember és idősebb emberekkel , épületekkel találkozna , nagyon nagyon élethű.

:
A kun szövetség elnöke szerint a jász és kun hagyományok történelmünk és a mindennapjaink része.


KOVÁCS SÁNDOR ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ, A KUN SZÖVETSÉG ELNÖKE:
Egyetlen nép, egyetlen nemzet nem élhet gyökerek nélkül és azokat a helyi tradíciókat ami helyben van a Kárpát-medencében a magyarságnak, a Nagykunságban, a Kiskunságban és a Jászságban, azokat vinni kell tovább.

A 780 éve betelepült kunok,jelentős szerepet töltöttek be az ország életében. A Jászkun kapitány választása fontos hagyománya a térségnek.


FAZEKAS SÁNDOR ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ, FIDESZ:
A kapitányok megjelenítik a közösségi összetartozástudatot, a tradíciót összefogásban a társadalmi szervezetekkel, civil szervezetekkel, egyesületekkel. hozzátéve azt, hogy ma is nagyon erős az önkormányzatok együttműködése, hiszen a jászkun összefogás konzorcíum az szinte valamennyi jász és kun vonatkozással bíró önkormányzatot magába foglalja, az érintett megyéket is magába foglalja. Tehát egy olyan keretet ad az együttműködésnek, amely a hagyományőrzést is lehetővé teszi.

Az országgyűlés 2014-ben nyílvánította emléknappá május 6-át, a jászkun hármas kerület önmegváltását, a redemptiót lehetővé tevő diploma aláírásának napját.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 14:31, csütörtök | Helyi

SOKAN FÜRDŐZTEK AZ ÁPRILISI KÁNIKULÁBAN

Áprilisban nem megszokott meleg levegő árasztotta el az országot. Sorra dőltek meg a melegrekordok. Ennek köszönhetően sokan látogattak ki a Berekfürdői strandra, a már-már nyarat idézőhőségben.

2024. Április 25. 13:29, csütörtök | Helyi

ELMERÜLT A HOLT-ZAGYVÁBAN

Az Akácfa utca közelében, Szolnok külterületén, a Holt-Zagyvában merült el egy személyautó. A sofőr szerencsére el tudta hagyni a járművet, az eset során az ijedtségen kívül szerencsére nem érte baj. Az Életjel Mentőcsoport részt ve

2024. Április 25. 10:30, csütörtök | Helyi

FELHÁBORÍTÓ: IDŐSEK OTTHONÁBAN ERŐSZAKOSKODOTT

10 év fegyház várhat arra a férfira, aki a gondozására bízott idős nőt rendszeresen verte és szexuálisan bántalmazta. A nyugalom megzavarására alkalmas tudósítás következik.

2024. Április 25. 09:57, csütörtök | Helyi

Az elmúlt 24 órában történt

A vármegye rendőrei az elmúlt napon 7 személyt fogtak el, akik közül 2 ellen elfogatóparancs volt érvényben, valamint 1 ittas járművezetőt szűrtek ki a forgalomból.