Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. December 14. 18:22, péntek | Helyi
Forrás: Nézőpontintézet

A MAGYAROK KÉTHARMADA ELUTASÍTJA AZ ELLENZÉK PARLAMENTI BOTRÁNYPOLITIZÁLÁSÁT

A MAGYAROK KÉTHARMADA ELUTASÍTJA AZ ELLENZÉK PARLAMENTI BOTRÁNYPOLITIZÁLÁSÁT

A magyar választópolgároknak nem tetszik az ellenzéki képviselők parlamentben bemutatott szerdai botránykeltése, kétharmaduk (66 százalék) szerint nem viselkedhet így egy képviselő az Országházban – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Hétmillió emberhez eljutott a parlamentben történt botránykeltés híre, két és fél millió ember pedig aktívan foglalkozott is a témával.

Legfőképpen az idősebb korosztály tagjait háborította fel az ellenzéki képviselők viselkedése, háromnegyedük így nyilatkozott (76 százalék). Ez nem jelenti viszont azt, hogy más társadalmi csoportban tetszést aratott volna az obstrukciós kísérlet, minden lényeges szocio-demográfiai csoportban azok voltak többségben, akik szerint nem elfogadható, hogy így viselkedjen egy képviselő a parlamentben.

Politikai hovatartozás szerint viszont már erősebb megosztottságot lehet tapasztalni. A kormánypártiak közül szinte mindenki (94 százalék) elítélte az ellenzéki képviselők cselekedeteit. Bár a baloldali pártok szimpatizánsainak többsége a politikusaik mellé állt (72 százalék), azonban minden negyedik baloldali szavazó elutasította a botránypolitizálást. A Jobbik szavazói még inkább megosztottak, többségük elutasítja ezt a viselkedést (52 százalék). Úgy tűnik, hogy a párt vezetésében beállt baloldali fordulat még a szavazótáboron belül nem fejtette ki a hatását, a párt többségét még mindig a rendpárti attitűd jellemzi. Ebből kifolyólag, amennyiben a Jobbik a jövőben továbbra is aktívan szerepet vállal ezekben az akciókban, fennáll annak a lehetősége, hogy tovább csökken a már így is hónapok óta zsugorodó tábora.

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2018. december 13-14. között készült 750 fő telefonos megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 11:03, kedd | Helyi

A MECCS VÉGÉRE ELFOGYOTT A TÜRELME A FOCISTÁNAK

2024. Április 16. 10:02, kedd | Helyi

KORÁBBAN KEZDŐDHET NAGYKÖRŰN A CSERESZNYESZÜRET

Virágba borult Magyarország cseresznyéskertje. Nagykörű határában fehérlik a több ezer cseresznyefa.

2024. Április 16. 10:00, kedd | Helyi

LEBUKTAK A DROGTERJESZTŐK

A rendelkezésre álló adatok szerint az öt férfi 2023 márciusától elsősorban Rákóczifalván, Szolnokon és Zagyvarékason szervezett formában – egymással konspirálva – marihuánával kábítószer- kereskedelmet bonyolítottak.

2024. Április 15. 14:06, hétfő | Helyi

Parkoló járművekbe hajtott egy autó Karcagon

Egy parkoló kisteherautónak, illetve egy másik járműnek ütközött egy személygépkocsi vasárnap hajnalban Karcagon, a Püspökladányi úton.