Városlista
2019. február 24, vasárnap - Mátyás

Hírek

2019. Február 09. 18:50, szombat | Helyi

A város szülöttére emlékeztek

A város szülöttére emlékeztek

A város szülöttére, a 75 éve született - 1944. február 10. - Mándoky Kongur Istvánra turkológus, nyelvészre emlékeztek pénteken egykori iskolájában tisztelői, tudós társai.

A város szülöttére, a 75 éve született - 1944. február 10. - Mándoky Kongur Istvánra turkológus, nyelvészre emlékeztek pénteken egykori iskolájában tisztelői, tudós társai.


A 48 évesen Kazahsztánban elhunyt tudós a mezőgazdasági technikumban - ma Szentannai Sámuel Középiskola - érettségizett- derült ki Gyökeres Sándor igazgató köszöntőjéből. A megnyitó után felolvasták a Türk Akadémia elnökének levelét, majd előadások hangzottak el az egykori diákról, kollégáról, a kun - és számos keleti nyelv kutatójának jelentősebb eredményeiről.


Dr. Bartha Júlia turkológus, néprajzkutató idézte fel a tudós Karcagról indult életét, szólt a kazahsztáni kutatásairól is. A Magyarországra települt kunok nyelvemlékeinek kutatása nemcsak a hazai turkológia és a magyar nyelvészeti kutatások, hanem a török-magyar


művelődéstörténet szempontjából is rendkívül fontosak. A múlt században megindult kutatások a kun műveltség egyes részletkérdéseinek kidolgozásában jelentős eredményeket értek el. Ez a tájhoz kötődő tudósoknak - az etnográfus Györffy Istvánnak, a turkológus Németh Gyulának és az ő nyomdokába lépő, az ő útmutatásait követő Mándoky Kongur Istvánnak köszönhető - hangzott el. Dr. Molnár Ádám turkológus, könyvkiadó, a Kunok és a magyarok című könyvről beszélt az emlékezőknek. Mukusheva Raushangul, a Szegedi Tudományegyetem Altijisztikai Tanszékének kazak lektora a kazak munkásságáról szólt Mándoky Kongur Istvánnak.

Berecz András énekmondó műsora után a napzárásaként a Kun Miatyánkot - melyet Mándoky Kongur István rekonstruált - dr. Bartha Júlia mondott el, azt követően az iskolában emlékkiállítás nyílt az egykori technikumi diákról.
Az emléknapon a Kazah Nagykövetséget Zsilkajdár Jermek kulturális attesé képviselte, aki magával hozott több kazah diákot, akik hazánkban magyarul tanulnak.

Ők is érdeklődéssel hallgatták Mándoky életét, hisze Kazahsztánban nagy tisztelet övezi a kun-kazak-kipcsak tudóst, aki ott van eltemetve és a jövő héten egy konferencián is megemlékeznek róla. Kazahsztánban.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2019. Február 23. 18:33, szombat | Helyi

ÚJ ISKOLABUSZ TOMAJMONOSTORÁN

- Az iskolában közel 100, az óvodában pedig közel 20-25 bejáró gyereket szállítunk a környező településekről és ennek a szállítását nem lehet a volán járatokkal megoldani.

2019. Február 23. 10:35, szombat | Helyi

Védelem és biztonságpolitika

A biztonságpolitikai esték vendége volt február 20-án a Déryné Kulturális Központban dr. Demkó Attila védelem és biztonságpolitikai szakértő a 20 éves magyar NATO tagságról szólt.

2019. Február 22. 20:19, péntek | Helyi

TAGGYŰLÉS A SORSTÁRSAK HÁZÁBAN

A Sorstársak Házában tartotta február 8-án taggyűlését az Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület Karcagi Szervezete.

2019. Február 22. 20:14, péntek | Helyi

KÖZMUNKA PROGRAM KUNMADARASON

Guba László Kunmadaras község polgármestere arról számolt be televíziónknak, hogy milyen a településen folyó közmunkaprogram, amely mintegy 153 főt foglalkoztat.