Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Február 09. 18:50, szombat | Helyi

A város szülöttére emlékeztek

A város szülöttére emlékeztek

A város szülöttére, a 75 éve született - 1944. február 10. - Mándoky Kongur Istvánra turkológus, nyelvészre emlékeztek pénteken egykori iskolájában tisztelői, tudós társai.

A város szülöttére, a 75 éve született - 1944. február 10. - Mándoky Kongur Istvánra turkológus, nyelvészre emlékeztek pénteken egykori iskolájában tisztelői, tudós társai.


A 48 évesen Kazahsztánban elhunyt tudós a mezőgazdasági technikumban - ma Szentannai Sámuel Középiskola - érettségizett- derült ki Gyökeres Sándor igazgató köszöntőjéből. A megnyitó után felolvasták a Türk Akadémia elnökének levelét, majd előadások hangzottak el az egykori diákról, kollégáról, a kun - és számos keleti nyelv kutatójának jelentősebb eredményeiről.


Dr. Bartha Júlia turkológus, néprajzkutató idézte fel a tudós Karcagról indult életét, szólt a kazahsztáni kutatásairól is. A Magyarországra települt kunok nyelvemlékeinek kutatása nemcsak a hazai turkológia és a magyar nyelvészeti kutatások, hanem a török-magyar


művelődéstörténet szempontjából is rendkívül fontosak. A múlt században megindult kutatások a kun műveltség egyes részletkérdéseinek kidolgozásában jelentős eredményeket értek el. Ez a tájhoz kötődő tudósoknak - az etnográfus Györffy Istvánnak, a turkológus Németh Gyulának és az ő nyomdokába lépő, az ő útmutatásait követő Mándoky Kongur Istvánnak köszönhető - hangzott el. Dr. Molnár Ádám turkológus, könyvkiadó, a Kunok és a magyarok című könyvről beszélt az emlékezőknek. Mukusheva Raushangul, a Szegedi Tudományegyetem Altijisztikai Tanszékének kazak lektora a kazak munkásságáról szólt Mándoky Kongur Istvánnak.

Berecz András énekmondó műsora után a napzárásaként a Kun Miatyánkot - melyet Mándoky Kongur István rekonstruált - dr. Bartha Júlia mondott el, azt követően az iskolában emlékkiállítás nyílt az egykori technikumi diákról.
Az emléknapon a Kazah Nagykövetséget Zsilkajdár Jermek kulturális attesé képviselte, aki magával hozott több kazah diákot, akik hazánkban magyarul tanulnak.

Ők is érdeklődéssel hallgatták Mándoky életét, hisze Kazahsztánban nagy tisztelet övezi a kun-kazak-kipcsak tudóst, aki ott van eltemetve és a jövő héten egy konferencián is megemlékeznek róla. Kazahsztánban.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 20:15, csütörtök | Helyi

Kutyás szépségversenyen keresik a Tisza-tó szépét a tiszafüredi Kutyás majálison

Második alkalommal rendezik meg a tiszafüredi kutyastrandon, a Mancsos Pancsolóban a Kutyás majálist május 1-jén, ahol egész nap kutyás és családi programokkal várják a gazdákat és az ebeket.

2024. Április 18. 15:00, csütörtök | Helyi

VISSZATARTOTTA A BETÖRŐT

Az éj leple alatt, egy családi ház ablakán keresztül surrant be egy ingatlanba egy helyi férfi Kunmadarason, abban a reményben, hogy amíg a bent lakók alszanak, addig ő viszi az értékeket.

2024. Április 18. 13:51, csütörtök | Helyi

HOROGRA AKADTAK

Két napon is tiltott módszerrel halászókat fogtak a vízirendészek és hivatásos halőrök Tiszasüly külterületén. A rendőrök összesen hét férfit hallgattak ki gyanúsítottként.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

KÖLTÉSZET NAPJA HAJDÚSZOBOSZLÓN

Sokan hitték azt, hogy vandálok jártak Hajdúszoboszlón, hiszen aki a főtéren végigsétált, mindenfelé összefirkált kirakatokat láthatott.