Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Június 25. 14:33, vasárnap | Helyi
Forrás: Karcag TV

a XIX. Karcagi Birkafőző Fesztivál

a XIX. Karcagi Birkafőző Fesztivál

A kunsági étkek fejedelme került az asztalra

Több ezren látogattak ki június 24-én a Múzeumparkba, a XIX. Karcagi Birkafőző Fesztiválra, ahol a jórészt karcagi és környékbeli versenyzők mellé a Kiskunságból és az ország távolabbi részéről is érkeztek főzők.

- Őseinek több száz éves hagyományait folytatjuk, amikor a régi szokások szerint elkészítjük a birkát. Az egyesületünk 53 tagja közül 47-en főzzük ma a hungarikummá nyilvánított birkapörköltet, mely már jól ismert határainkon túl is. A nagykunsági értékek ünnepe is a mai nap, amikor az étkek fejedelme, a birkapörkölt kerül az asztalra - mondta Nagygyörgy Jenő, a Karcagi Birkafőzők Egyesületének elnöke.

A karcagi Kun József évről évre több unokájával főz.

- A négy közül most ketten velem főznek, a legkisebb még karon ülő, a legnagyobb, Józsika a Kunbarikum gyermek főzőversenyen vesz részt. Nagy örömmel tanítgatom őket hogyan kell a birkahúst felkészíteni, darabolni, ott voltak velem most is és csinálták, Kun Péter és Ternován Tamás it főztek, míg Józsika egyedül.

Ifj. Hubai Imrét arról kérdeztük, van-e különlegessége a pörköltjének.


- A különlegessége az, hogy idén ez az első birkapörköltöm, sajnos még nem volt rá alkalom, hogy főzzek. A birkafőző ragyogó alkalom arra, hogy évente egyszer legalább főzzek. Itt vagyok az agárkamarai kollégáimmal, a Hubai Kft. dolgozóival, a családdal, s a főzés mellett ez jó alkalom arra is, hogy beszélgessünk, találkozzunk olyanokkal, akik azért jönnek Karcagra, hogy jó birkát egyenek. Nekem innen indul az időszámítás. Mindig arra készülünk, hogy az előző év színvonalát tudjuk tartani. Amióta van ez a fesztivál, azóta megnőtt a birkát fogyasztók száma. Az egy főre jutó birkahús fogyasztásból Karcag jócskán kiveszi a részét ezzel a fesztivállal - véli Hubai Imre, aki Kiss Róbert igazgató urat is megtanítottuk már a főzés tudományára. Jó mesterei voltunk és megtanítottuk neki a főzés tudományát, hiszen ő erre nagyon befogadó volt, s már előtte egy lecsónál komolyabb ételt is főzött Másrészt itt hagyományról beszélünk, arról a miliőről, ami itt körbeveszi a Nagykunságot. Az itt élő lakosok mindenképpen nagy tisztelettel állnak a főzéshez, az egész birkából főtt pörköltnek nagy hagyománya van, nagy tiszteletben áll. Nálunk semmilyen ünnep nem telik el, hogy ne ennénk birkahúst, akár lakodalomról, névnapról legyen szó. Mivel a mindennapjaink része a gasztronómiánk csúcspontja ez a pörkölt, mindenképpen fontos, hogy évente egyszer megemlékezzünk róla. Nagy versenyben tudjuk, hogy esélyünk sincs, így nem biztos, hogy nevezünk, de a kollektívánknak ez egy kikapcsolódás. Jó alkalom arra, hogy a büszkeségeinket, a tavalyi pálinkáinkat is megkóstoltassuk és másokét is megkóstoljuk. Elmondhatom, nemcsak a birkapörkölt főzésben, hanem a pálinkában is élen járnak a kunsági emberek - állítja ifj. Hubai Imre.

Kiss Gergellyel legutóbb a diák birkapörkölt főzőversenyen találkoztunk, most pedig a fesztiválon indult.

- Fiatal koromban lestem el a főzés tudományát szüleimtől, családtagjaimtól s rendezvényeken. Az első főzésemre maga az étel indított el, mert szeretem az őshonos állatokat, s mik ezeknek az állatoknak a haszna. Igazából most nem végig én főzök, hanem barátok is segítenek az én tudásom szerint fő a birka. A darabolást, fűrészelést én csináltam, de a pacal megtisztítását nagymamámra bíztam. Hortobágyról származik a birkám, hiszen a sziken nőtt birkából van jó pörkölt. A nyájból a kiválasztásánál első szempont a tartása, mert kerge birkát nem veszünk, s úgy tartja a mondás, hogy 5-6 év körüli birkából lehet jó pörköltet főzni. Ez ötéves volt, a másik titok, hogy hagyományosan karcagi módra készül - perzselt körömmel, fejjel, s hagyományos fűszerezéssel.

Kovács György billogos tégláiból is hozott ki néhányat bemutatni a közönségnek.

- Több évszázadot átfog a Monarchia Bélyeges Téglák Egyesülete, rajtuk keresztül próbálom én is népszerűsíteni a billogos téglákat. A pörkölt főzés tudományát még nagypapámtól, atyámtól és Szabóné Zsuzsa nénitől tanultam. Most egy bajai téglás barátom főz velem, megpróbálja ellesni az alapokat, én pedig nála majd a halászlé főzésben jeleskedem - árulta el György.

A jeles karcagi Csontos juhászdinasztia tagjai - apuka, anyuka, a két fiú és az unokák - hat kaszrolyban főztek. A fiúk nevében ifj. Csontos Györgyöt kérdeztük:

- Családunk legfiatalabb főző tagja Anglia felé vette az irányt, de mi, itthon maradottak próbálunk helyt állni és azokat az ízeket, amelyeket megszoktak tőlünk a vendégeink, megadni ennek a birkának.

- Példaértékű, ahogy unoka, nagypapa, anyuka a fiaival együtt főz.

- Köszönöm ezt a meglátást. Épp a napokban beszéltünk arról, hogy a mi családunk igazán megtestesíti azt az eszmét, amit az örökség átadás megkövetel a magyar hazától. Mi szeretnénk azt a tudást átadni az utánunk jövő generációnak, amit megtanultunk az őseinktől és nekünk szülőknek olyan szerencsénk van, hogy a fiaink szívesen veszik ezt és örömmel főznek. Ilyen fiúkra ritkán számíthat az ember, szerintem Magyarországon ez óriási érték lehetne, ha minden család, amit tud, átadná a következő generációnak, akkor nem lenne annyi munkanélküli, boldogtalan ember - vélte ifj. Csontos György, aki a feleségek, anyák támogatásáról is elismeréssel szólt. Azokat az ízeket keressük mindig, amit az otthoni gyerekkori asztalnál kaptunk meg édesanyáinktól. Párizsból, Kanadából és az ország számos településéről érkeznek vendégeink.

Kovács Sándor megyei közgyűlési elnök idén is főzött.

- A birkával nem történhet semmi furcsa, idén csak annyiban, hogy kinőtte a lábast, kicsit nagyobb birka került a kaszrolyba, mint a korábbi években, de valahogy megpróbálunk megküzdeni ezzel a feladattal - szögezi le az elnök, aki bízott abban, hogy a végén az íze olyan lesz, amilyennek lennie kell.

- Az a fontos, hogy összejövünk ismerősök, barátok és főzünk egyet. Minden egyes főzőhelyen ismerőssel találkoztam, ez jó érzés. Van, akivel 20 éve nem találkoztam itt összefutottam vele. Amellett, hogy jó pörköltöt eszünk, a barátok, ismerősök is találkozhatnak. Meg vagyok győződve, hogy ez a legnagyobb esemény Karcagon, melyre nagyon sokan jönnek, hiszen aki már evett egy jó birkapörköltet, az visszajön, aki nem szereti, az még nem kóstolt karcagi birkapörköltet, ez a legfinomabb a világon. Több száz éve alakult ki ez a recept, de azt gondolom egy olyan ízvilágú étel, ami bárhol megállja a helyét. Az a legjobb, hogy a miénk, nagykunságiaké, aki reggelire, ebédre vacsorára is tudjuk bármikor enni.

Horváth László tiszteletbeli kazah konzul 19 éve főz a versenyen.

- Azt szoktam mondani, csak Karcagon tudnak jó birkát főzni. Nagyon büszke vagyok arra, hogy itt lehetek, s megtanultam a karcagi titkot, mely csak annyi: hagyományos fűszerezést használok. S míg fő, addig a barátokkal egy jót beszélgetünk közben - mondja a konzul.

- Rekordszámú öntöttvas lábasban főnek a birkatestek. Úgy gondolom, egy olyan értéket ünneplünk a mai napon, ami meghatározó az életünkben, hiszen a birkapörkölt, mint étel, a születésünktől a halálunkig kísér bennünket. Ennek a gyönyörű ételnek a főzési tudományt szeretnénk generációról generációra átadni, így nemcsak az idősek, a fiatalok is megmérettetnek egy másik helyszínen. A nap jó alkalom arra a barátokkal való találkozóra is - mondta Dobos László polgármester, aki külön köszöntötte a testvérvárosból, Badacsonytördemicről érkezetteket is.


- Debreceni diákként hallottam először a karcagi birkapörköltről, azóta többször is jártam itt ünnepségeken, iskola átadáson, egészségügyi rendezvényen, de 59 évig kellett várnom, hogy a birkafőző fesztiválra is eljöjjek - mondta Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere, aki azt kívánta, érezze jól magát mindenki. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter

szerint a fesztiválra érkezők nemcsak azért jönnek össze, mert egy jó birkát szeretnénk enni, hanem azért is, mert a magyar népi hagyományok jeles eseménye a fesztivál, mely nemcsak arról szól, hogy kell megfőzni, arról is, hogy köszönünk egymásnak, milyen műsorok lesznek, milyen népi hagyományokat, látványosságokat tudunk megmutatni. Az egy főre jutó évi átlag magyar birkafogyasztás fél kiló fejenként. Ma itt mi már ezt teljesítettük - vélte a tárcavezető.

- A magyar népi kultúra egyik legkomolyabb ünnepén köszöntök mindenkit - kezdte dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A fesztivál nagyon komoly értékeket hordoz, hiszen a hungarikumok között a karcagi birkapörkölt legalább annyira népszerű és elismert, mint a honfoglaló magyar íj, íjászat vagy a solymászat. sokkal többször szól mint egy étel, sok fiatal főz, maga az életérzés is kifejeződik benne - vélte. Hölvényi György EP képviselő gyerekkori kötődéséről - édesanyja karcagi - szólt a jelenlévőknek, majd jó ételeket kívánt mindenkinek.

Kovács Sándor, a megyei közgyűlési elnöke szerint a birkapörkölt az az étel, amit a kunsági ember ünnepein feltálal, s mára egyre messzebbre jut hírnévben, megbecsülésben. Ilyen jól azonban, mint Karcagon, sehol nem főzik a birkapörköltet. Abból a szempontból is fontos ez a mai nap, hogy baráti társaságok, családok együtt főznek ilyenkor, s közben beszélgetnek, kikapcsolódnak - hangsúlyozta a megnyitón, majd ment vissza főzni a pörköltjét.

A Kunbarikum csapatai a Kováts Mihály iskola udvarán javában főztek, amikor Laczik Dénesnével, az iskolai alapítvány elnökével beszélgettünk. - Harmadik alkalommal rendezzük meg a versenyt, mindenki ugyanazokkal a feltételekkel versenyez, az eszközöket és a húst mi biztosítjuk, a gyerekek a fűszereket hozzák. Minden csapat négy gyermekből és egy felnőtt segítőből áll. Karcag iskolái mellett Bácskossuthfalváról is érkeztek csapatok. A főzés mellett kézműveskedés is van a gyerekek számára a pedagógusok segítségével.


A fesztiválon adták át a Kunszövetség elismerését is. A hagyományőrzésben végzett munkájáért Sudár István Emlékérmet vett át Kovács Sándortól, a Kunszövetség elnökétől Barakonyi Dávid, aki Ópusztaszerről érkezett.

- Az életem része a huszárkodás - mondta a díjátadó után a Majsai Kiskun Bandérium közhuszár tagja, aki lassan tíz éve csatlakozott a bandériumhoz, Czinkóczi János meghívására. Nagyapám pásztor volt, nagyon szeretem az állatokat és szeretem enni a birkapörköltet is.


A verseny végén külön értékelt a társadalmi zsűri és a Benke László vezette szakmai zsűri is. Utóbbi hat-hat arany ezüst és bronz minősítést is átadott. Ezen a napon pörköltjére a legtöbb pontot a karcagi Kiss István kapta, így egy évig ő vihette haza a vándorserleget is.


A fesztiválon Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere egy bejelentést is tett a Györffy István Nagykun Múzeumban. Először elindított a 2017-es Múzeumok Éjszakája eseménysorozatot, amely országszerte 450 helyszínen csaknem 2500 programmal zajlott szombat éjszaka kiállításokkal, koncertekkel, rendhagyó tárlatvezetésekkel, majd bejelentette, hogy Csoóri Sándor-programot indít a kormány. A népi kultúrát támogató programra az idei és a jövő évi költségvetésben 7,5 milliárd forint lesz. A teljes Kárpát-medencét lefedő program célja a népi kultúra erősítése. A program kedvezményezettjei a néptánc csoportok, a népi zenekarok, énekesek, kórusok. A cél, hogy a Kárpát-medencében aktívan működő, népi kultúrával foglalkozó együttes kapjon a támogatásból, s azt például ruhák beszerzésre is fordíthassák. A bejelentés után megnézte a múzeum Kunok évszázadai tárlatát, majd a 85 éves Ács Andrástól a kun kötést tanulta meg.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 10:31, péntek | Helyi

Hármas baleset Kisújszállásnál

Összeütközött egy személygépkocsi és egy kisbusz csütörtök este a 4-es számú főúton, Kisújszállásnál.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

TÁMADNAK A BÜDÖSBOGARAK

Büdös, kellemetlenséget okoz, emellett komoly kártevő is. Természetes ellensége alig van, így köszöni szépen, jól érzi magát Magyarországon.

2024. Április 25. 14:31, csütörtök | Helyi

SOKAN FÜRDŐZTEK AZ ÁPRILISI KÁNIKULÁBAN

Áprilisban nem megszokott meleg levegő árasztotta el az országot. Sorra dőltek meg a melegrekordok. Ennek köszönhetően sokan látogattak ki a Berekfürdői strandra, a már-már nyarat idézőhőségben.

2024. Április 25. 13:29, csütörtök | Helyi

ELMERÜLT A HOLT-ZAGYVÁBAN

Az Akácfa utca közelében, Szolnok külterületén, a Holt-Zagyvában merült el egy személyautó. A sofőr szerencsére el tudta hagyni a járművet, az eset során az ijedtségen kívül szerencsére nem érte baj. Az Életjel Mentőcsoport részt ve