Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2023. Augusztus 09. 05:02, szerda | Helyi

ASZÁLYKONFERENCIA

ASZÁLYKONFERENCIA

Aszálykonferenciát tartottak a Városházán

A konferencián előadások hangzottak el a klímaváltozás várható tendenciáiról és agrometeorológiai következményeiről, valamint az aszály nemzetközi gabonapiacokra gyakorolt hatásáról, illetve a termesztett növények szárazságtűrő képességének növelésére irányuló eljárásokról.

Dr. Fazekas Sándor korábbi földművelésügyi miniszter szerint az aszállyal mindenképpen foglalkoznunk kell, hiszen tavaly egészen rendkívüli aszály volt, száz év óta a legkomolyabb csapás a magyar mezőgazdaságra, de túl lehetett élni és helyes mezőgazdasági gyakorlatokkal, öntözéssel, odafigyelő tájgazdálkodással enyhíteni tudtuk a károkat.

-Az ország élelmiszerellátása zavartalan volt. Míg 100-200 évvel ezelőtt ilyenkor nélkülözés lépett fel, most a magyar emberek hozzájutottak azokhoz az élelmiszerekhez, amiket megszoktak. Ha erre az aszályos évre visszagondolunk, akkor nyilvánvalóan lehet arra számítani, hogy megismétlődik térségünkben. Ezért is fontos, hogy foglalkozzunk a témával, hogy jobban megismerjük azokat a lehetőségeket és megoldásokat, amelyeket alkalmazhatunk a csapadékhiány és az aszály következtében fellépő károk enyhítésére - fogalmazott dr. Fazekas Sándor, majd néhány tavalyi, vármegyei adatot is ismertetett. - 2021-ben a búza termésátlaga 5,2 tonna/hektár volt, mely tavaly 2,3 tonnára csökkent. Ez még kedvezőnek tekinthető a kukoricához képest, ahol a 2021-es 5,5 tonna/hektárhoz képest 1,2 tonna volt a hektárra számított átlag tavaly, ami borzasztó kevés. 2022-ben 37.026 ha-on vetettek kukoricát, amiből csupán 3558 hektárnyi területről tudtak betakarítani, ami óriási kiesés, hiszen a fennmaradó területek bevételt nem, csak költséget termeltek.

Látszik tehát, hogy az aszály olyan kihívás, amivel meg kell birkózni. Az energiaárak is teljesen mások, mint négy-öt éve, ami szintén nagy megpróbáltatást jelent - sorolta a képviselő, aki külföldi termésátlag példákat is hozott a konferencia résztvevőinek, valamint részletesen szólt a globális felmelegedés hatásairól, a szükséges öntözésfejlesztésről. - A klímaváltozásnak a mezőgazdaságra gyakorolt hatásaival itt, ebben a térségben különösen kell foglalkozni. A mostani tanácskozás elősegíti azt is, hogy a megváltozott éghajlathoz tudjunk alkalmazkodni. Minden ilyen, kisebb-nagyobb lépés szükséges ahhoz, hogy a magyar mezőgazdaság – beleértve az agrárkutatást és képzést – sikeres legyen az elkövetkező időszakban - hangsúlyozta dr. Fazekas Sándor.

A tanácskozást követően őszi kalászos fajtabemutatón vehettek részt a környék agrárszakemberei, ahol az intézet tájra nemesített fajtáit mutatták be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:16, péntek | Helyi

ZAJLIK A MUNKA A CSEMETEKERTBEN

Folyamatosan zajlik a munka a Városgondoksághoz tartozó Csemetekertben. Ottjártunkkor is szorgosan tevékenykedtek a területen, főként növényápolási és növényvédelmi munkákat végeztek.

2024. Május 03. 12:42, péntek | Helyi

Fának hajtott egy autó Kenderesen

Fának csapódott egy személygépkocsi csütörtök délután Kenderesen, a Vasút úton.

2024. Május 03. 11:30, péntek | Helyi

POZITÍV ÉLETÚTRÓL TARTOTTAK ELŐADÁST

A Szent Pál Marista Általános Iskolában tartott Cigány Témahét zárásaként egy fiatal házaspár tartott előadást arról, hogy a nehéz életkörülmények közül is ki lehet törni.

2024. Május 03. 09:03, péntek | Helyi

JÓVAL HAMARABB ÉRT BE AZ EPER

Előbb vagy utóbb minden tavasszal elérkezik az eperszezon, de az igazi ínyencek számára csak akkor indul, amikor megjelenik a magyar eper a piacokon.