Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Augusztus 11. 05:02, péntek | Helyi

ÁTADTÁK A JÁTSZÓTERET ÉS A PARKOT

ÁTADTÁK A JÁTSZÓTERET ÉS A PARKOT

Az Erzsébet-ligetben elkészült a több hektáron található új játszótér és park, amelyet ünnepélyes keretek között avattak fel, majd a több száz gyermek örömmel birtokba is vette az itt található játékokat.

Az ünnepségen beszédet mondott Szepesi Tibor polgármester, F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő, Hubai Imre, vármegyei elnök is.
- Tisztelt hölgyeim és uraim, képviselő urak, elnök úr, önkormányzati képviselők, intézményvezetők kivitelezők, műszaki ellenőrök és mindenki, aki részt vett ebben a projektben és nem utolsó sorban kedves gyerekek, nagyon nagy szeretettel köszöntök mindenkit ezen a mai napon, amikor egy mérföldkövéhez érkezett ez a terület, s nem a végéhez, hiszen nagyon sok tennivalónk van még. Viszont az a rész, ahol most állunk, elkészült és készen áll arra, hogy a legkisebbek birtokba vegyék a játszóteret, birtokba vegye mindenki azt a zöld felületet, ami készült - kezdte köszöntőjét Szepesi Tibor polgármester, majd bemutatta a fejlesztést.

- Barnamezős projekt valósult meg nagyon sok pályázat futott össze sok elképzelés jött létre az elhanyagolt területre. Egy évvel ezelőtt álltunk itt, amikor a kerékpáros pumpa pálya átadtuk, de minden más körülötte bizony gazos volt, el volt takarva palánkokkal, összevissza nőttek itt növények, nem abban a szép rendben, ahogy most látjuk - sorolta a városvezető, majd szólt a Rónai malom épületéről, amit most kiszolgáló épületként lehet használni, be lehet menni hűsölni, lehet kerékpárokat kölcsönözni mosdó van a nagyközönségnek. Elkészült ez ajátszótéris, ami külön pályázatból, nagy odafigyeléssel valósult meg. Ha picit hátranézünk, a gyalogjárdán ha végigmegyünk, úgy néz ki, mint egy életfa, amelynek különböző ágai vannak, az ágak végén falevelek, s ezekbe kerültek elhelyezésre azok a padok, amelyeken lehet pihenni, beszélgetni. Egy külön pályázatból a padok köré, köszönhetően a magyar biodiverzitási programnak, gyümölcsfák kerültek ültetésre, amikor ezek megerősödnek, a padokon ülve lehet kóstolgatni a finomabbnál finomabb őshonos magyar gyümölcsfajtákat. Van itt még mezítlábas tanösvény, kihozatalra került a városi sportcsarnokból a kondipark - a terület tehát sok részből áll össze, ami nagyon sok ember munkájának köszönhető. A területet kerítés veszi körbe, próbáljukőrizni. Jelenleg 12 kamera is elhelyezésre került, hogy sikerüljön megőrizni nagyon sokáig a parkot.

Szeretném megköszönni mindazoknak a munkáját, akik részt vettek ennek a nagyon sok pályázatnak az összehangolásában, hogy egyszerre tudott egymás mellett megvalósulni. A milánói kiállítási pavilon a végéhez közeledik, augusztus végén átadás kerül, a terület ugyanígy parkosítva lesz. A fürdőben folytatódik az a medenceépítés amelyet elkezdtünk. Ha a Liget úti sporttelep fejlesztésével egységben kezeljük a fürdő egészen a lombkorona sétányig, akkor mondhatom, hogy egy országosan egyedülálló szabadidő játszó és kikapcsolódó rekreációs területet fogunk átadni a karcagiaknak. Azt kívánom, hogy minden nap jöjjünk minél többen ide, a szabad levegőn töltsük hasznosan és egészségesen a mindennapjainkat és folytassuk azokat a beruházásokat, amelyet Karcag jövője érdekében elkezdtünk és amelyet folytatni fogunk - ígérte a polgármester.
- Ahol most vagyunk, ez a park a városkép fontos eleme, hiszen egyszerre közösségi tér a hagyományőrzésre, a gyermekek játékos időtöltésére nyújt alkalmat, a felnőttek részére pedig egy szép pihenőhely. Gratulálok ahhoz, hogy ez a kezdeményezés megvalósult egy 21. századi színvonalú, minden igényt kielégítő városi központban lehetünk most, bízom benne, hogy a következő időszakban ez még gyarapodik és mindenki számára kellemes élményeket nyújt - mondta dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő, aki visszatekintett egy kicsit a terület múltjára is.

- Már 250 300 évvel ezelőtt volt vásártartási jog, évente három, majd négy vásár volt Karcagon, ezt a városi privilégiummal kapta Mária Teréziától, s ez az a terület, ahol a vásárok zajlottak, egészen a kórházig terjedt az a több hektáros hatalmas rész annak idején, ahol jószágokat, mezőgazdasági terményeket és vásárfiát és sok minden egyebet árusítottak, mert abban az időben nem voltak multi láncok, nagy bevásárlóközpontok hanem itt, ezen a helyen cserélt gazdát a termék. Erre emlékeztet a kisvasút közelben látható megállóhelye és a régmúlt korokat idézi a felújított Rónai malom is, de a cédulaház is áll még - sorolta a képviselő, majd arról szólt, hogy amikor egy-egy jószág gazdát cserélt 200 évvel ezelőtt, áldomást ittak rá a közeli kocsmában. Aztán az elmúlt évszázadban a terület funkciója is átalakult, itt volt a Volán telep, megépült a fürdő, a környező utcák, s most egy újabb funkciót kapott a több hektáros terület, melyre a hamarosan elkészülő sámándob felteszi a koronát, s országosan is ismertté teszi a várost - vélte a politikus.
F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő így kezdte beszédét: nagy szeretettel üdvözlök itt, Karcag most már egyik legszebb pontján mindenkit, majd arról szólt, hogy kerékpárral érkezett családjával a megnyitóra.

- Ahogy eljöttünk a lombkorona sétány, az erdei futópálya és az épülő Sportpálya mellett, a középső fiam azt mondta, hogy ez olyan, mintha nem is Karcagon lennénk. Igen, kedves karcagiak, szokjunk hozzá, hogy most már Ilyennek kell lenni Karcagnak, ami szép volt eddig is, hiszen a főterünket, a parkot, a kis utcákat mindig szépnek találtuk, de ha valaki távolról ide fog jönni azt fogja mondani, hogy Hűha! Karcag most már ilyen lesz. Az új parkban kicsik és fiatal fák vannak még, de tudjuk hogy meg fognak nőni, azok a gyermekek akik most játszanak és csúszkálnak, hintáznak, amikor az ő gyerekeiket fogják ide kihozni már ez egy nagyon szép park lesz, hatalmas fákkal. Gratulálok Polgármester úrnak, mert nagyon fontos dolgot hozott be a karcagi fejlesztésekbe, azt mondta nem csak építkezni, fejleszteni kell, egy olyan város kell építeni, hogy a gyerekek akik itt éltek, szívesen maradjanak amikor felnőttek. Amikor egy szülőnek megszületik a gyereke mindig arra gondol meg a nagyszülő is, hogy jó lenne ha itt maradna. Ezekkel a most zajló beruházásokkal ez is megvalósulhat - vélte a politikus, mert a város épül, vannak munkahelyek, így szívesen hazajönnek élni és gyermeket vállalni Karcagra az elkerült gyermekek, unokák, s újból ezt a közösséget gyarapítja.
Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke is gratulált a város vezetésének, a kivitelezőnek a szép parkért,játszótérért, majd felidézte az Erzsébet-ligethez fűződő gyermekkori élményeit, a kőpingpong-asztalt, a Kresz-parkot, a színpadot, majd arról szólt, hogy a ligetben a kor kihívásainak megfelelően megújult a közösségi tér.

- Nemcsak a közösségi terek újulhatnak meg, hanem számos olyan magán beruházás és létesül Karcagon, ami vonzóbbá, élhetőbbé teszi a települést. Munkahelyek jönnek létre, érdemes letelepedni, családot alapítani. Karcagon a gyerekeknek is lesz jövője, látjuk hogy csodálatos dolog amikor egy város a jövő generációiba fektet be, és bizakodik, hogy ezek a befektetések meg fogják hozni azokat az elvárásokat ami egy település fennmaradásával, a térség vezető funkciójának betöltésével együtt jár. Itt a pályázati források kifejezetten jól hasznosulnak, hiszen a város vezetői úgy hoznak létre értéket, hogy abból a településen élők a lehető legjobban részesülhessenek és jövőre is jó legyen itt élni a fiataloknak. Karcag mindig is kiemelkedett a környezetből mindig is Nagykunság fővárosaként, a térség meghatározó gazdasági erőtereként fogalmazták meg, ahová érdemes befektetni, itt maradni, letelepülni, családot alapítani és a felnövekvő generációknak pedig érdemes lesz hazatérni, hiszen a város vezetői gondoskodnak arról, hogy élhető településre térjenek haza. Ez a gyönyörű környezet, az Erzsébet-liget legyen minden karcagi számára az egyik legvonzóbb kikapcsolódási lehetőség - kívánta az elnök, majd az avatóbeszédek utána a több száz gyermek birtokba vette a játszóteret, az idősebbek a parkot, s közben a színpadon zajlott a műsor helyi és vidéki fellépőkkel, de itt voltak a mesehősök is, akikkel lehetett fotózkodni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 15:00, vasárnap | Helyi

DIGITÁLIS TÉMANAP

Digitális április. Számítástechnikai- informatikai témahét zajlott a Szent Pál Marista Általános Iskolában. A témahéten a diákok által legjobban várt program a digitális verseny volt.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

NEM KÉRÜNK A MIGRÁNSGETTÓBÓL

Jóváhagyta az Európai Parlament az EU új migrációs és menekültügyi paktumát, mely szerint elképzelhető, hogy akár Magyarországon is migránsgettók kerüljenek kialakításra.

2024. Április 27. 17:00, szombat | Helyi

PÁLINKÁSÜVEGGEL VERTE FEJBE-AGYZÚZÓDÁS LETT A VÉGE

Mezőtúron egy születésnapi összejövetel durvult el olyannyira, hogy a bulin résztvevő egyik férfi súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett.

2024. Április 27. 15:00, szombat | Helyi

ROKKANTKOCSIST TÁMADOTT MEG

Felháborító eset történt városunkban. Egy rokkant kocsival közlekedő idős férfit raboltak ki a nyílt utcán.