Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Augusztus 04. 08:19, csütörtök | Helyi

Augusztus 15-ig még lehet pályázni családi házak energetikai korszerűsítésére

Augusztus 15-ig még lehet pályázni családi házak energetikai korszerűsítésére

Egy lakás eladásakor energetikai tanúsítványra is szükség van

- Az otthon melege program keretében augusztus 15-ig még lehet pályázni családi házak energetikai korszerűsítésére, felújítására - a részletekről Andrási Zoltán mérnök, épület energetikai tanúsító.

- Ez egy korábbi, július 1-jei határidő módosítása, s ez már könnyebbségeket is tartalmaz. Míg korábban 2 vagy több energetikai felújításra irányuló pályázat volt, legalább egynek megújulónak kellett lennie. Most kettő dolog kell és akkor is jár a támogatás. Ebbe a pályázatba a nyílászárók cseréje, egyéb felületek hőszigetelése, a gépészet és a megújuló energia (napkollektor, napelem) tartozik.

- A Családok Otthonteremtési Támogatására (CSOK) is lehet pályázni a 30 év alatti fiataloknak, akik gyermeket vállalnak. Itt mire hívja fel a figyelmet?

- Amikor egy házat megvásárolnak, nagyon figyeljen oda arra, hogy mekkora négyzetméter hasznos nettó területet jelent az, ne később szembesüljön azzal, hogy nem annyi az érték, mint amennyit vásárláskor gondolt. A hasznos nettó terület és a fűtött terület különböző dolog, mindkettőre nagyon oda kell figyelni, a hasznos területnél azt kell tudni, hogy annak nem feltétlenül kell fűtött területnek kell lenni, hanem 190 centis belmagasságú, olyan, ahol emberek huzamosabb ideig tartózkodhatnak. Ez pl. lehet kamra, műhely, veranda. A fűtött terület az, ahol fűtés, vagy fűtési lehetőség van.

- Egy lakás eladásakor energetikai tanúsítványra is szükség van.

- Három éve kötelező az adásvételi szerződés mellékleteként csatolni az energetikai tanúsítványt. A ház felmérését szakember végzi el, aki megmér a lakás hasznos területétől a belmagasságon át a lehülő felületéig mindent, majd készít egy rajzot, s ez alapján egy számítógépes program megállapít az elsődleges hőátbocsátó képességtől kezdve minden energetikai tényezőt négyzetméter/ éves értékét. Ez alapján lehet különbséget tenni a lakások között. A tanúsítvány 10 évig érvényes, illetve a következő olyan felújításig, amíg a lehülő felületet nem bontják meg, nem újítanak fel belőle. A jogszabály szerint 50 négyzetméter alatti lakásoknál nem kell ilyen tanúsítvány.

- Kuthen úti óvodánál már alkalmazták az energetikai korszerűsítéseket. Mit lehet egy régi családi háznál elvégezni.

- Az óvoda régi és új épületből is áll. Az elsődleges hőelbocsátó tényező betartása volt a leglényegesebb, tehát az épületszerkezetek - falak, födémek, padlózat - megfeleljenek az előírt követelményeknek. Nagyon oda kellett figyelni, hogy a használtba vételnél elérje az épület a kívánt értéket, a C minősítést. A kivitelezői nyilatkozatok, a minőségi bizonyítványok, megfelelőségi papírok a nyílászárókról rendelkezésre állnak. Itt a hőtechnika volt olyan, amely messzemenőleg kiemelkedő és energiatakarékossá teszi az épületet - sorolja Andrási Zoltán.

Az energetikai korszerűsítésről az interneten bővebben lehet olvasni, ha az energetikai szót írjuk be a keresőbe, számtalan ilyen oldalt kapunk. Nagyon fontos azonban, hogy hiteles tanúsítványt kiállító mérnökhöz forduljanak az érintett lakástulajdonosok. Az épület energetikai tanúsító csak egy külön vizsga után lehet valaki, mérnöki végzettség kell hozzá valamint mérnöki kamarai tagság és szakmai gyakorlat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 15:51, kedd | Helyi

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen.

2024. Április 23. 13:39, kedd | Helyi

Kerítés égett Kisújszálláson

Kigyulladt egy ingatlan kerítése hétfő éjszaka Kisújszálláson, a Petőfi utcában.

2024. Április 23. 12:38, kedd | Helyi

VÍZVISSZATARTÁSSAL KÉSZÜLNEK AZ ASZÁLYRA

A KÖTIVIZIG működési területén a medrekben, tározókban, holtágakban, halastavakban visszatartott, illetve tározott vízkészlet meghaladja a 298 millió köbmétert.

2024. Április 23. 11:30, kedd | Helyi

ELKAPTÁK A TISZABURAI DÍLERT

Egy 47 éves férfi helyi lakosoknak árulta a kábítószert. A rendőrök őrizetbe vették, a bíróság elrendelte a letartóztatását.