Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Május 16. 10:01, hétfő | Helyi

Az UNESCO Karcagon...

Az UNESCO Karcagon...

A népi táplálkozást kutatják

A népi táplálkozást kutatják
A héten egy török delegáció vendégeskedik megyénkben, dr. Bartha Júlia néprajzkutató kalauzolja őket. Május 10-én Karcagon gyűjtöttek adatokat a népi táplálkozási témájukhoz. A Morgó Csárdában Kovács Szilvia alpolgármester köszöntötte őket az önkormányzat nevében és azt kívánta a török egyetemi kutatóknak, hogy ismerjék meg a hagyományos karcagi ízeket és a népi hagyományokat s vigyék azt tovább hazájukba is.
A karcagi ízekről Karcagi Birkafőzők Egyesületének tagjai - Nagygörgy Jenő, Szabó Péter és Szabó Péterné gondoskodtak, akik különféle birkaételekkel - tárkonyos ragulevest, hungarikum karcagi birkapörköltet és káposztás birkát főztek, de volt tőtike (szőlőlevélbe töltött káposzta) és hagyományos töltött káposzta is. Dr. Bartha Júlia pedig kapros-túrós és mákos rétessel örvendeztette meg a vendégeket.


Mint dr. Bartha Júliától megtudtuk, Magyarország és Törökország között két éve indult el a prof. Dr. Öcal Oguz, az UNESCO Török Nemzeti Bizottsága elnöke által kezdeményezett program, mely a népi táplálkozást és népi díszítőművészetet kutatja. Az UNESCO Bulgáriában, Macedóniában és Romániában már folytatott közös kutatást a népi táplálkozás és a népzene kulturális átadás-átvétele témakörben.

Ezt bővítették ki hazánkban a magyar etnográfusokkal közösen. A kutatás célja, hogy a közös munka eredménye felkerüljön az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Listájára. A kutatási eredményeket török-magyar-angol nyelvű kötetekben teszik majd közzé. A kutatás egyik pillére a Nagykunság, Karcag központtal és kontrollpontként a Jászság. A hazai kutatásban részt vesz dr. Bartha Júlián kívül dr. Bathó Edit jászberényi és Bán Andrea törökszentmiklósi etnográfus is.

Címkék: birka, Karcag, UNESCO

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 10:31, péntek | Helyi

Hármas baleset Kisújszállásnál

Összeütközött egy személygépkocsi és egy kisbusz csütörtök este a 4-es számú főúton, Kisújszállásnál.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

TÁMADNAK A BÜDÖSBOGARAK

Büdös, kellemetlenséget okoz, emellett komoly kártevő is. Természetes ellensége alig van, így köszöni szépen, jól érzi magát Magyarországon.

2024. Április 25. 14:31, csütörtök | Helyi

SOKAN FÜRDŐZTEK AZ ÁPRILISI KÁNIKULÁBAN

Áprilisban nem megszokott meleg levegő árasztotta el az országot. Sorra dőltek meg a melegrekordok. Ennek köszönhetően sokan látogattak ki a Berekfürdői strandra, a már-már nyarat idézőhőségben.

2024. Április 25. 13:29, csütörtök | Helyi

ELMERÜLT A HOLT-ZAGYVÁBAN

Az Akácfa utca közelében, Szolnok külterületén, a Holt-Zagyvában merült el egy személyautó. A sofőr szerencsére el tudta hagyni a járművet, az eset során az ijedtségen kívül szerencsére nem érte baj. Az Életjel Mentőcsoport részt ve