Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Szeptember 28. 13:32, péntek | PR

Babaaltatási tippek az első évre

Babaaltatási tippek az első évre

Egy gyermek születése még a legfelkészültebb szülőnek is új, idegen, de csodálatos esemény.

Nem csoda hát, hogy az ember mindent szeretne tökéletesen csinálni.

Nincs ez másként az altatással sem. Lássuk, hogyan érdemes elkezdeni.

A legfontosabb, hogy lehetőleg úgy kezdjünk neki az altatásnak az első évben, ahogy folytatni szeretnénk. Ez a nagy titka annak, hogy a későbbiekben a baba se zavarodjon össze, hogy miért változott az altatási szokás. Abban többnyire egyetértenek a szakemberek, hogy a gyermeknek biztonságérzetet ad az állandóság. Ezt pedig az egymás után következő események, mozdulatok sorozata teheti állandó kis szertartássá. Tehát ha megszokja a baba, hogy az esti rituálé alapján egy kis játék után következik a fürdés, pelenkázás, majd azután a vacsora – van, akinél szoptatás, van, akinél tápszer – majd az altatás kis szertartása.

Ez persze oly sok minden lehet, nagyon fontos, hogy illeszkedjen az életmódunkhoz, a közeghez és talán a legfontosabb, az édesanya személyiségéhez. Tehát ne akarjunk mindenáron énekelni, mesélni, ha nem érezzük úgy, hogy nekünk az komfortos. A baba átveszi az anyja rezgéseit, tehát ha az anyuka stresszes az altatás miatt, akkor a baba sem fog elaludni, mert érzi a nyugtalanságot. Nagyon fontos, hogy a saját közege állandó legyen. Ebben segítenek a Kandy bababútorok, amik eleinte csak egy kiságyat jelentenek a gyermek számára, de később, ahogy egyre nőnek, a tematikus gyerekbútorok sokasága várja, hogy felfedezzék őket és megtöltsék fantáziával.

Az első félévben a legnagyobb szerepe az állandósult eseménysorozatnak van, mert ebből tudja a csöppség, hogy mi után mi következik, tehát számít rá. Természetesen, ahogy nő, fejlődik, úgy kell idomulni a szükségleteihez. Lehet, hogy 1-2 hónaposan fürdés után, vacsora közben azonnal elaludt, míg 3-4 hónaposan már lehet, hogy igényel még egy kis ébrenlétet ahhoz, hogy utána rendesen tudjon aludni éjszaka. A legfontosabb, hogy mindig a család igényeihez igazítsuk a történéseket, valamint, hogy ha változtatni szeretnénk valamin, azt fokozatosan, napról napra vezessük át, ne hirtelen, mert attól a kisbabák nyugtalanok lesznek.

A második félév már kicsit összetettebb ilyen szempontból, mivel a gyermeknél elérkezett a mozgásfejlődés ideje. A legtöbb baba ilyenkor kezd el igazán nehezen elaludni, valamint itt válnak az éjszakák mozgalmasabbá. Mivel a gyermekek ebben a korban már éjszaka is gyakorolják a nappal tanult mozgásformát, gyakori a forgás, a kúszás-mászásból eredő koppanás az ágy végében, sőt a felállás is. Éppen ezért fontos, hogy olyan kiságyat válasszunk, ami elég biztonságos, mint például a Via Baby kiságy.

Ebben a korban már teret kap az esti mese is, aminél először a pici csak csendes szemlélő, aki a képeket nézegetve hallgatja a történéseket. Mivel a gyakran hallott meséket az agyuk úgy szívja be, mint a szivacs, ezért hamarosan eljön az az idő, hogy különböző hangokkal, mozgásokkal követik a mese menetét, sőt, mintha már ők mesélnék a maguk kis nyelvén az egészet. Ezután persze nem a legkönnyebb ágyba dugni a kis lurkót, de ezek a pillanatok mindent megérnek, ezek azok, amik soha nem fognak visszajönni.

Éppen ezért minden percet ki kell használni, legyen szó napi rutinról vagy altatási szertartásról, mivel ezek rendkívül értékes pillanatok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat