Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Szeptember 18. 19:40, kedd | Helyi

Biljana Gála

Biljana Gála

Látványos gálaműsorral ünnepelte szombaton a Dérynében alapításának tizenötödik évfordulóját a Biljana bolgár táncegyüttes, ...

Látványos gálaműsorral ünnepelte szombaton a Dérynében alapításának tizenötödik évfordulóját a Biljana bolgár táncegyüttes, melynek tagjai a karcagi Nagykun Református Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium jelenlegi és egykori tanulói, tanárai Major János vezetésével. A gálán Varga Szimeon, az Országgyűlés bolgár nemzetiségi szószólója köszöntötte a jubiláló együttest.

- A Biljana Táncegyüttes a hazai bolgárok identitástudatának erősítése és hagyományos kultúrájuk megőrzése érdekében dolgozik. Az együttes 2003-ban, Major János tanár úr vezetésével alakult meg. Nyolc alkalommal vettek részt bulgáriai nyári tánctáborban, melyek során újabb és újabb eredeti bolgár néptánc-koreográfiákat sajátítottak el. A bulgáriai meghívások mellett felléptek többek között Szerbiában, Romániában és Szlovákiában. Természetesen a hazai bolgár nemzetiségi rendezvényeknek is állandó résztvevő - mondta a szószóló.

Az est során a biljanások mellett fellépett a Madarász Imre Egyesített Óvoda Mákszem tánccsoportja, a Karcagi Református Gyülekezet Sola Gratia kórusa, valamint Várnából a „Varázslatos táncok” táncegyüttes és a Meraklijszki tánccsoport. A „Varázslatos táncok” táncegyüttes 2000-ben alakult a várnai Makedón Házban. Ifjúsági csoportjában 25 fő táncol, akik 13-30 év közöttiek, még a 2005-ben alakult gyerekcsoportban közel 30, 4-13 év közötti gyermek táncol. Repertoárjuk igen gazdag, szinte valamennyi bolgár néprajzi régió táncait táncolják az adott néprajzi egység népviseletében, élőzenei kísérettel. A csoport Várna igen pezsgő kulturális életének jelentős szegmense, fesztiválok és néptáncversenyek többszörös díjazottjai.

A Meraklijszki tánccsoport 2006-ban alakult Várnában. Az együttesben különböző korú és szakmájú emberek táncolnak, ami összeköti őket az éppen a bolgár néptáncok iránti szeretet és rajongás. Az együttes alapvetően bolgár körtáncokat és dalokat sajátít el, vezetőjük Diana Dobreva asszony és lánya, ZsanetaSztojanova.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 10:44, péntek | Helyi

A TŰZ MARTALÉKÁVÁ VÁLT AZ EGYEKI HÁZ

Kigyulladt és teljes terjedelmében kiégett egy hatvan négyzetméter alapterületű melléképület tetőtere Egyeken a Táncsics Mihály utcában.

2024. Április 19. 09:30, péntek | Helyi

EMELKEDNEK A FÜRDŐBELÉPŐK

Éledezik a berekfürdői strand. A főszezon ugyan még messze, a drágulás viszont már megérkezett.

2024. Április 19. 08:09, péntek | Helyi

Lakatlan ház födémszerkezete izzott Öcsödön

Beizzott egy száz négyzetméteres, lakatlan családi ház födémszerkezete mintegy ötven négyzetméteren csütörtök éjszaka Öcsödön, a Bercsényi Miklós soron.

2024. Április 18. 20:15, csütörtök | Helyi

Kutyás szépségversenyen keresik a Tisza-tó szépét a tiszafüredi Kutyás majálison

Második alkalommal rendezik meg a tiszafüredi kutyastrandon, a Mancsos Pancsolóban a Kutyás majálist május 1-jén, ahol egész nap kutyás és családi programokkal várják a gazdákat és az ebeket.