Városlista
2019. március 18, hétfő - Sándor

Hírek

2019. Január 11. 17:03, péntek | Helyi
Forrás: Szolnoki Törvényszék Sajtó

Bírák, ügyészek és ügyvédek tartottak előadást hivatásukról Karcagon

Bírák, ügyészek és ügyvédek tartottak előadást hivatásukról Karcagon

Dr. Szabó István bíró előadása a Karcagi Nagykun Református Gimnáziumban 2019. január 7-én

A Karcagi Nagykun Református Gimnáziumban 2019. január 7-én pályaorientációs napot tartottak, melyen a Nyitott Bíróság Program keretében idén első alkalommal a Karcagi Járásbíróság, a Karcagi Járási Ügyészség és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Ügyvédi Kamara is részt vett. Dr. Szalay Katalin, a Karcagi Járásbíróság elnöke, dr. Szabó István bíró és Deméné dr. Demeter Judit bírósági titkár a bírói és az igazságügyi alkalmazotti, Plesuné dr. Farkas Zsuzsánna, a Karcagi Járási Ügyészség ügyésze az ügyészi, míg dr. Szabó Miklós és dr. Mihály László ügyvédek az ügyvédi hivatást mutatták be az iskola 250 diákjának.

„A nemsokára pályaválasztás előtt álló gimnazisták számára fontos, hogy minél több hivatást ismerjenek meg. Sok diák készül jogi pályára, az egyes jogászi hivatásokat azonban nem mindannyian ismerik. Ezért is szerencsés, ha a bíróvá, ügyésszé, illetőleg ügyvéddé válás folyamatáról, a bírák, ügyészek és ügyvédek munkájáról, olyan hús-vér emberek beszélnek nekik, akik maguk is végig járták ezt az utat, és nap mint nap ezen hivatásokat gyakorolják” - mondta el kérdésünkre dr. Szabó István bíró, a pályaorientációs nap egyik előadója.

„Nagyon sok érdeklődő és okos diákkal találkoztunk, akik korukat meghazudtoló érettséggel kérdeztek minket a munkánkról, így öröm volt hozzájárulni ahhoz, hogy többet tudjanak a bíróságokról, a bírósági szervezetről és a bírói munkáról. Bízom benne, hogy sokan választják majd a jogi pályát és a bírói hivatást” – mondta dr. Szalay Katalin, a Karcagi Járásbíróság elnöke, aki kollégáival együtt rendszeres előadója a Nyitott Bíróság Programnak.

Az Országos Bírósági Hivatal által 2012-ben meghirdetett Nyitott Bíróság Program célja a fiatalok igazságszolgáltatással és a bírósági szervezettel kapcsolatos ismereteinek bővítése, valamint az elkövetővé, illetőleg áldozattá válásuk megelőzése. A Program keretében a diákok pedagógusi vezetéssel, előzetes időpont-egyeztetés alapján a bíróság jellemzően büntetőügyekben tartott tárgyalásain vehetnek részt, ún. igazságügyi osztályfőnöki óra keretében bírák és bírósági titkárok előadásait hallgathatják meg, perszimuláción vehetnek részt, és azon városokban, ahol működik büntetés-végrehajtási intézet börtönlátogatásra is lehetőségük nyílik.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Március 17. 09:22, vasárnap | Helyi

TAVASZI KIRAJZÁS

Az enyhe tavaszi idő megérkeztével ismét tömegesen jelennek meg a földeken a poloskák és más invazív rovarok.

2019. Március 17. 09:22, vasárnap | Helyi

NÖVEKVŐ ELŐFOGLALÁSI KEDV

Sokan már most lefoglalják a szállásukat a nyári időszakra. A szakemberek is azt tanácsolják, hogy ne várjunk az utolsó pillanatig, mert könnyen lemaradhatunk a jó minőségű és jó szolgáltatásokat kínáló csomagokról.

2019. Március 17. 09:20, vasárnap | Helyi

KITŰNŐ TANULÓK A GYÖRFFYBEN

Majdnem 100 azon tanulók száma a Györffy István Katolikus Általános Iskolában, akik kitűnő bizonyítványt vihettek haza félévkor.

2019. Március 16. 18:41, szombat | Helyi

MEGJELENT A KARCAGI RENDEZVÉNYNAPTÁR

A hagyományoknak megfelelően idén is megjelent a Karcagi Rendezvénynaptár, mely mindenki számára díjmentesen elérhető.