Városlista
2019. május 24, péntek - Eszter

Hírek

2019. Május 14. 19:19, kedd | Helyi

BÍRÓSÁGI ÜLNÖKÖK

BÍRÓSÁGI ÜLNÖKÖK

Magyarország Alaptörvénye a Bíróság fejezetének 27. cikk (2) bekezdése értelmében törvény által meghatározott ügyekben és módon nem hivatásos bírák is részt vesznek az ítélkezésben.

Erről döntött Karca Város Önkormányzatának képviselő testülete.

A 2015-ben megválasztott ülnökök megbízatása a Bjt. 217. § (1) bekezdése szerint az új ülnök választástól számított 30 nap elteltével jár le.

Járásbírósági ülnöknek az a 30. életévét betöltött - 70 év alatti - magyar állampolgár választható meg, aki nem áll a cselekvőképességet érintő gondnokság vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem. Az ülnök nem lehet tagja pártnak, és politikai tevékenységet nem folytathat. Egy jelölt kizárólag egy bírósághoz választható ülnökké.

Az ülnököket a bíróság - Karcagi Járásbíróság - illetékességi területén /Berekfürdő, Karcag, Kenderes, Kisújszállás, Kunhegyes, Kunmadaras/ lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárok, a bíróság illetékességi területén működő helyi önkormányzatok és az egyesületek - pártok kivételével - jelölik.
A fiatalkorúak büntető ügyében eljáró bíróság pedagógus ülnökeit a bíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési-oktatási intézmények tantestületei jelölik. A tantestületek nyugdíjas, állományukba már nem tartozó pedagógust is jelölhetnek.
A fiatalkorúak büntető ügyében eljáró bíróság nem pedagógus ülnökeit az egyesületek- kivéve pártokat-, a foglalkozásuk szerinti érdekképviseleti szervek, valamint őket a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény 680. § (5) bekezdés c., pontja szerinti munkakörben foglalkoztató, vagy korábban foglalkoztató szervezetek jelölik.

A Karcagi Járásbíróság ülnökeinek számát az Országos Bírósági Hivatal elnöke 8 főben állapította meg, a fiatalkorúak büntető ügyeiben eljáró bíróságra 8 fő nem pedagógus, illetve pedagógus ülnököt kell megválasztani.
A Karcagi Járásbíróság 8 ülnökét a bíróság székhelye szerint illetékes helyi önkormányzat, illetve települési nemzetiségi önkormányzat képviselő-testületei választják meg.

A jelöltek becsatolták az elfogadó nyilatkozatokat, valamint két fő kivételével a büntetlen előéletüket igazoló hatósági erkölcsi bizonyítványt is. A választójogosultságra vonatkozó igazolások szerint, az ülnökjelöltek nem szerepelnek a választójoggal nem rendelkező nagykorú polgárok nyilvántartásában, vagyis nem állnak cselekvőképességet érintő gondnokság vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt.

Összegzés: A 2015-ben megválasztott ülnökök megbízatása az új ülnök választástól számított 30 nap elteltével jár le. A járásbíróság ülnökeit, továbbá pedagógus ülnökeit - 8 fő - a bíróság székhelye szerint illetékes helyi önkormányzat, illetve települési nemzetiségi önkormányzat Képviselő-testülete választja meg. A jelöltek becsatolták az elfogadó nyilatkozatokat, valamint két fő kivételével a büntetlen előéletüket igazoló hatósági erkölcsi bizonyítványt is, a választójogosultságra vonatkozó igazolások szerint minden jelölt rendelkezik választójoggal.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Május 24. 09:34, péntek | Helyi

Bejutottak a döntőbe

Karcagi SZC Varró István SZKI. kispályás focicsapata a közelmúltban ismét szép sikereket ért el. Fodor Csaba testnevelő tanár, amelyik versenyrendszerbe benevezte csapatát.

2019. Május 24. 09:33, péntek | Helyi

Zavaró gallyak

A fás szárú növények ágai a villamosenergia-ellátás üzembiztonságát nagymértékben zavarják, esetenként veszélyeztetik Karcagon.

2019. Május 24. 09:32, péntek | Helyi

Hétvégén választunk

2019-ben európai parlamenti választásokat tartanak Magyarországon, mely a negyedik ilyen jellegű voksolás az ország történetében. A szavazás időpontja 2019. május 26.

2019. Május 24. 09:31, péntek | Helyi

Megindult a forgalom

Megindult a vasúti és a közúti forgalom a kiskörei Tisza-hídon, amely a MÁV Zrt. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. együttműködésében újul meg.