Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Március 30. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Brókervagyonok zárolásáról dönthet az országgyűlés

Brókervagyonok zárolásáról dönthet az országgyűlés

Az országgyűlés következő kéthetes ülésének első felében hétfőtől szerdáig ülésezik, a képviselők pedig akár már kedden elfogadhatják a kormánypártok azon javaslatát, amely segítséget nyújt a brókerbotrányban érintett társaságok vezetőinek vagyonának zárolásában.

A parlament ülése hétfőn 13 órakor, a közelmúltban elhunyt Molnár Lajos volt szabaddemokrata országgyűlési képviselőre és egészségügyi miniszterre történő emlékezéssel kezdődik, majd a napirend előtti felszólalásokat követően ezúttal is kétórás interpellációs időszak és az egy órán át elhangzó azonnali kérdések jönnek.

A házelnök javaslata alapján a képviselőknek a napirend elfogadásakor arról is dönteniük kell, hogy a megszokottnál gyorsabban tárgyaljanak és szavazzanak-e a kormánypártok brókerbotrányok áldozatainak kártérítéséről szóló javaslatáról.

Amennyiben a jelenlévő képviselők négyötöde támogatja a házirendtől történő eltérést, akkor az Országgyűlés már hétfőn megvitathatja, kedden pedig akár el is fogadhatja a Fdiesz-KDNP előterjesztését, amelynek célja, hogy a brókerbotrányban érintett vállalatok cégcsoportjai, valamint mások mellett a vállalatok vezetői, felügyelőbizottsági tagjai és egyes könyvvizsgálói vagyonukkal is felelősséget vállaljanak az okozott károkért.

Szintén a kedd reggel 9 órakor kezdődő határozathozatali időszakban kerülhet ismét a Ház elé az Áder János köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött egyes jogállási törvények módosítása. Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága azt javasolja, hogy a korábban egyszer már elfogadott javaslat mégse szigorítsa a Magyar Kormánytisztviselői Kar (MKK) tisztségviselőire és ügyintézőire, valamint az érdekképviseleti szervek tisztségviselőire vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat.

A fentieken kívül szavazás várható még további tíz javaslatról, köztük a földgázellátást és a termékdíjat érintő, az elmúlt hetekben tárgyalt módosításokról.

A határozathozatalokat követően kedden arról is vita kezdődhet, hogy a magyar honvédség részt vegyen-e az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni nemzetközi fellépésben, de a képviselők több más javaslat mellett tárgyalják azt a kormánypárti javaslatot is, amely a világörökségi helyeken működő áruházakra is kiterjesztené a vasárnapi zárvatartási kötelezettséget.

A szerdán terítékre kerülő öt előterjesztés között szerepel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2013-as működéséről szóló beszámoló, valamint a kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék kezelésének nemzeti politikájáról szóló határozati javaslat vitája is.

Az Országgyűlés márciustól alkalmazott új munkarendje alapján a második héten ezúttal is csak egyetlen ülésnapot tartanak, ami a húsvéti ünnep miatt ezúttal keddre csúszik. A képviselők ekkor kérdéseket és azonnali kérdéseket tehetnek fel a kormánynak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során