Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. December 26. 18:33, szerda | Helyi

CSAK MÉRTÉKKEL KARÁCSONYKOR IS

CSAK MÉRTÉKKEL KARÁCSONYKOR IS

Itt az évvége, amiről sokan úgy gondolják, hogy a büntetlen evés-ivás szezonja.

Holott brit felmérések szerint egy átlagember az ünnepek alatt 6000 kalóriányi ételt-italt fogyaszt el egy nap alatt, ami több, mint a háromszorosa a nőknek ajánlott kalóriamennyiségnek!

Éppen ezért az ünnepek napjai alatt elfogyasztott rágcsálásoknak, süteményezéseknek, alkoholnak köszöntően akár 2 kilót is felszedhetünk 7-10 nap alatt. A legfőbb probléma ezzel az, hogy sokakon ez rajta is marad, így 5 év alatt akár 10 kilóval nehezebbek lehetünk.


A gyomorrontás nem betegség, hanem tünetek összessége, amely magában foglalja a puffadást, az émelygést és a böfögést is. Ezeknek a hátterében jellemzően az áll, hogy a gyomorsav kapcsolatba kerül az emésztőrendszer nyálkahártyájával, amely rendkívül érzékeny. Ha megbomlik az egyensúlya, irritációt és gyulladást válthat ki. A jelenséget az esetek többségében az evés, ivás, esetleg fertőzés váltja ki. Az egyszerűen, gyorsan múló gyomorrontás nem igényel orvosi kezelést, csak néhány nap diétázást, kortyonként fogyasztott vízzel.


A gyomorrontást el kell különíteni a gyomorégéstől (refluxtól), ugyanis ez utóbbi főleg közvetlenül evés után jelentkezik és tipikusan a mellkasban, a nyelőcsőben okoz kellemetlen érzést. Ugyanakkor jónéhány tünet közös, mint például a hányinger, böfögés, puffadás.


Ha a gyomorrontás gyakran jelentkezik, ugyanis ez akár a gyomorrák egyik jele is lehet! Ha tehát két hétnél hosszabb ideig tartanak a panaszok, ha étvágytalanságot, fogyást, véres székletet, izzadást, mellkasi, nyaki fájdalmat tapasztalunk, esetleg besárgulunk, azonnal forduljunk orvoshoz!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 11:30, kedd | Helyi

ELKAPTÁK A TISZABURAI DÍLERT

Egy 47 éves férfi helyi lakosoknak árulta a kábítószert. A rendőrök őrizetbe vették, a bíróság elrendelte a letartóztatását.

2024. Április 23. 09:33, kedd | Helyi

ITTASAN KERÉKPÁROZOTT, TÖBBSZÖRÖS CSONTTÖRÉS LETT A VÉGE

A Szolnoki Járási Ügyészség súlyos testi sértést okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt emelt vádat azzal a 28 éves törökszentmiklósi férfival szemben, aki ittasan, élettársát a csomagtartóra ültetve kö

2024. Április 22. 16:09, hétfő | Helyi

KIHASZNÁLTA JÓHISZEMŰSÉGÉT

Egy 27 éves tiszapüspöki nő több alkalommal kért pár ezer forintot az idős helybélitől. Az utolsó alkalom azonban nem várt fordulatot vett, és rablás lett a vége.

2024. Április 22. 12:29, hétfő | Helyi

Állásajánlatok

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai: