Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Január 13. 12:19, vasárnap | Helyi

DONI MEGEMLÉKEZÉS

DONI MEGEMLÉKEZÉS

A második magyar hadsereg 1942/43 -as hősies küzdelme a Don folyó partján, mindörökre történelmünk része marad.

A katasztrófa 76. évfordulóján vasárnap főhajtással emlékeztünk azokra a katonáinkra, akik kötelességük teljesítése közben estek el Voronyezs környékén. A református templomban Nt. Konczné Lehoczky Krisztina református lelkész emlékezett az áldozatokra, az apákra, nagyapákra és a félárván maradt gyerekekre, feleségekre, nagymamákra.

Az istentisztelet után a Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész Kun Piéta emlékművénél Kovács Sándor, városunk és térségünk országgyűlési képviselője beszédében arról szólt, hogy vannak sebek, amelyek soha nem gyógyulnak.

- Ilyen a 76 évvel ezelőtti doni katasztrófa is, amelynek sebei talán be vannak hegedve, de mai napig fájnak, hiszen családok százainak élete tört ketté városunkban is. A magyar hadseregben harcoló karcagi fiatalok, gyermekek, férjek, nagyapák vesztek oda.

Dédapáink bármilyen körülmények között helyt álltak, s megmutatták, hogy a magyar emberre lehet számítani. A múlt üzen nekünk, ma élőknek is - mondta a szónok -, többek között azt, hogy a sokkal jobb körülmények között se feledjük el őseinket, s mindenkor legyünk emberek. Ha kell, bár ne legyen rá szükség, akkor legyünk mi is hősök.

mlékezzünk most dicső őseinkre méltósággal - kérte a jelenlévőktől a szónok, majd a város emlékező koszorúját elhelyezte Dobos László polgármesterrel, Gyurcsek János és Kovács Szilvia alpolgármesterekkel és Rózsa Sándor jegyzővel, majd a jelenlévők mécsesek gyújtásával emlékeztek meg az áldozatokról, hozzátartozóikról. - Daróczi Erzsébet -

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 20:15, csütörtök | Helyi

Kutyás szépségversenyen keresik a Tisza-tó szépét a tiszafüredi Kutyás majálison

Második alkalommal rendezik meg a tiszafüredi kutyastrandon, a Mancsos Pancsolóban a Kutyás majálist május 1-jén, ahol egész nap kutyás és családi programokkal várják a gazdákat és az ebeket.

2024. Április 18. 15:00, csütörtök | Helyi

VISSZATARTOTTA A BETÖRŐT

Az éj leple alatt, egy családi ház ablakán keresztül surrant be egy ingatlanba egy helyi férfi Kunmadarason, abban a reményben, hogy amíg a bent lakók alszanak, addig ő viszi az értékeket.

2024. Április 18. 13:51, csütörtök | Helyi

HOROGRA AKADTAK

Két napon is tiltott módszerrel halászókat fogtak a vízirendészek és hivatásos halőrök Tiszasüly külterületén. A rendőrök összesen hét férfit hallgattak ki gyanúsítottként.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

KÖLTÉSZET NAPJA HAJDÚSZOBOSZLÓN

Sokan hitték azt, hogy vandálok jártak Hajdúszoboszlón, hiszen aki a főtéren végigsétált, mindenfelé összefirkált kirakatokat láthatott.