Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Január 16. 19:01, szerda | Helyi

DRÁGULHAT IDÉN A ZÖLDSÉG

DRÁGULHAT IDÉN A ZÖLDSÉG

: Harminc százalékkal drágult a kávé az elmúlt néhány hónapban és a jövőben még tovább nőhet az ára.

Legtöbb zöldség is egy év alatt csaknem a duplájára drágult. A jelentős áremelkedést mint fogyasztók könnyen megelőzhetjük, ha közvetlenül termelőtől vásárolunk.

A klímaváltozás annyira megdrágíthatja az élelmiszereket, hogy az alapvető zöldségeket és gyümölcsöket is nehéz lesz megfizetni.
A prognózisok térségünkre olyan időjárást jósolnak, mint ami most Rómát vagy Görögországot jellemzi, vagy még melegebbet és szárazabbat. Ha így lesz, sok konyhakerti zöldség nem terem meg majd nálunk.
• Hagymafélék: Az időjárás miatt tavaly már kétszer annyiba kerültek, mint máskor.
• Gyümölcsök: Az év eleji megkergült időjárás megtizedelte a termést. A februári tavaszban feléledt a természet, majd márciusban fagy és hó érkezett. Aztán kitört a nyár. A barack kilója 1000-1500, a cseresznye 1200-2000 forintba került szezonban.
• Málna: A karcagi piacon 2000 forintért adták kilóját. Nálunk olyan kevés málna termett, hogy nem éri meg termelni, viszont Lengyelországban soha nem látott mennyiséget szüreteltek.
• Kávé: Globálisan a kávé lehet a klímaváltozás első áldozata. Várhatóan folyamatosan nőni fog az ára, az arabica fajta tőzsdei ára egy hét alatt 7,2 százalékkal emelkedett.
Ha így marad az időjárás, több hazai gyümölcs jövője veszélybe kerülhet, káposztából, brokkoliból és karfiolból is már az északibb országokban takarítanak be. Nálunk viszont lehetnek füge- és kiviültetvények. vélekedik Krokavecz Imre őstermelő
Hatalmas és költséges fejlesztésekkel szembe lehet szállni az időjárással, hiszen Spanyolországban és Görögországban is termelnek paradicsomot, zöldséget és gyümölcsöt. A beruházások persze megint növelik az árat, de ha emiatt javul a termés, az mérsékelheti az áremelkedést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 15:00, péntek | Helyi

NAGYNAK TŰNT A BAJ

Nagynak tűnt a baj, azonban szerencsére nem járt súlyosabb sérülésekkel az a közlekedési baleset, amelynek részesei egy személyautó és egy követ szállító teherautó volt Kisújszálláson.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

REJTÉLYES MACSKAMÉRGEZÉSEK SZOLNOKON

Ismeretlen elkövető mérgezi a macskákat az egyik szolnoki városrészben. A tetemeket ráadásul sok ember által látható helyen \"teszi közszemlére\". A rendőrség is nyomoz a felháborító ügyben.

2024. Április 26. 10:31, péntek | Helyi

Hármas baleset Kisújszállásnál

Összeütközött egy személygépkocsi és egy kisbusz csütörtök este a 4-es számú főúton, Kisújszállásnál.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

TÁMADNAK A BÜDÖSBOGARAK

Büdös, kellemetlenséget okoz, emellett komoly kártevő is. Természetes ellensége alig van, így köszöni szépen, jól érzi magát Magyarországon.