Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Október 16. 19:00, kedd | Belföld
Forrás: mti

Egymilliárd forintos áfacsalás Borsodban

Egymilliárd forintos áfacsalás Borsodban

Egymilliárd forintnál is több kárt okozott a költségvetésnek az az áfacsaló bűnszervezet, amelyet a napokban füleltek le a NAV észak-magyarországi pénzügyi nyomozói Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Az összehangolt akcióban csaknem ugyanilyen értékben foglaltak le különböző vagyontárgyakat, számlákon lévő pénzt - közölte a NAV sajtóreferense az MTI-vel kedden.

Kovács Dorina arról tájékoztatott, hogy a gyanú szerint egy borsod megyei cégcsoport vezetője tetemes bevételei eltitkolására cégláncolatos bűnszervezetet működtetett.

A "szokásos szisztéma" szerint úgynevezett "bukó" társaságok állították ki a fiktív számlákat, amelyeket a ténylegesen működő cégek a könyvelésükben felhasználták, így áfabevallásaikban a fizetendő adó összegét minimálisra csökkentették. A látszat kedvéért a fiktív számlákon feltüntetett összegeket el is utalták a számlakibocsátók bankszámláira, majd azt készpénzben felvették.

A költségvetésnek okozott kár 1 milliárd 165 millió forint.

A pénzügyi nyomozói mintegy húsz helyszínen gyűjtöttek bizonyítékokat és zároltak vagyontárgyakat az okozott adóhiány fedezetének biztosítására. A gyanúsítottaknál tartott házkutatások során lefoglaltak készpénzt, gépjárműveket, a bűnszervezet tevékenységébe bevont társaságok bankszámláit. Ezeken túl zár alá került a gyanúsítottak és érintett cégek ingatlanvagyona, továbbá hat érintett gazdasági társaság jegyzett alaptőkéje.

Az akció során biztosított vagyoni érték összesen 1 milliárd 25 millió forint, azaz kis híján azonos a teljes vagyoni hátrány összegével.

A NAV négy férfit gyanúsítottként hallgatott ki költségvetési csalás miatt, tettükért húsz évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak - közölte a százados.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára