Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. Október 27. 05:01, péntek | Helyi

EGYRE TÖBB A POLOSKA

EGYRE TÖBB A POLOSKA

Elképesztő mennyiségű poloskával találkozhatnak a természetjárók Jász -Nagykun-Szolnok vármegye erdőiben, de a hatlábúak a településeken is jelentős egyedszámmal okoznak kellemetlenséget.

Ezekben a hetekben, hónapokban válnak láthatóvá legnagyobb számban a gyümölcsösökben, illetve a különböző természetközeli területeken azok a poloskák, amelyek az elmúlt alig tíz évben árasztották el Európát, s benne a magyar vidéket.

A nem túl gusztusos rovarokat alig lehet elpusztítani, jelenlétükbe jobb, ha beletörődünk.
A mezei poloskával rokon rovarféle mindössze öt éve jelent meg hazánkban, azóta sikerült beverekednie magát a legutálatosabb bogarak közé.
Mit tehetünk a „zöld", azaz a vándorpoloska, valamint a „barna”, vagyis az újabb jövevény, az ázsiai márványospoloska ellen? Mindkettő növényi nedveket szívogat, zöldségfélékben, szántóföldi növényeken, de az ázsiai márványospoloska gyümölcsösökben is komoly károkat okoz világszerte.

A védekezés két okból is igen nehéz: nincs kifejezetten e poloskák ellen hatásos rovarölő szer, jelenleg a széles hatásspektrumú, számos hasznos rovart is elpusztító készítmények adják a legjobb eredményeket.
Félni nem kell tőlük, nem csípnek, csak épp büdösek. Sajnos esélytelen, hogy jövőre jobb lesz a helyzet. Hogyan védekezzünk ellenük? Sajnos gyakran a rovarirtószerektől sem pusztulnak el.

Lakásban porszívozzuk össze őket, ott elpusztulnak.

Címkék: #karcag tv, poloska

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:17, csütörtök | Helyi

FOSZTOGATNAK A TEMETŐBEN

Ellopott virágok, koszorúk, megrongált sírhelyek. Évek óta jelentős anyagi és érzelmi károkat okoznak azok, akik rendszeresen lopnak, rongálnak a szolnoki temetőben.

2024. Május 02. 15:08, csütörtök | Helyi

Kigyulladt egy istálló Öcsödnél

Kigyulladt egy negyven négyzetméteres istálló szerda délelőtt egy Öcsöd külterületén található tanyán.

2024. Május 02. 13:15, csütörtök | Helyi

POKOLLÁ TESZI AZ ÉLETÜKET

Összekent ajtó, beragasztózott zár. Rendszeresen szembesülnek ezekkel a bosszantó dolgokkal az egyik szolnoki lakótelep lakói. És ez még nem minden!

2024. Május 02. 10:11, csütörtök | Helyi

NÉPISMERETI VETÉLKEDŐ

Honnan jöttünk, hová tartunk, kik az őseink? Ezekre a kérdésekre kellett felelniük azoknak a maristásoknak, akik részt vettek az iskola népismereti vetélkedőjén.