Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Június 27. 07:25, kedd | Belföld
Forrás: mti

Elindult a Mosoni-Duna vízszint-visszaállítási projekt

Elindult a Mosoni-Duna vízszint-visszaállítási projekt

A Mosoni-Duna torkolati szakaszának vízszint-visszaállítását szolgáló projekt elindult, ajánlattételi szakaszban van a kivitelező kiválasztására vonatkozó feltételes közbeszerzési eljárás

- közölte Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára képviselői kérdésre adott írásos válaszában hétfőn a parlament honlapján.

Az államtitkár Sallai R. Benedek LMP-s képviselő kérdésére adott tájékoztatást a 2017 júniusa és 2020 decembere között elkészülő, 19,3 milliárd forint támogatási összegű projektről.

Fónagy János ismertette: a projekt keretében áthelyezik a Mosoni-Duna torkolatát, amit egy kétnyílású, árvízkapu funkcióval is rendelkező vízszintszabályozó műtárggyal és egy egyszerű kialakítású hajózsilippel valósítanak meg.

A torkolati műtárgy árvízkapuként kizárja majd a Duna árhullámait a vízszint visszaállításával, így javítja az árvízvédelmet, és lehetőség nyílik a vizes élőhelyek rehabilitálására. A vízgazdálkodási fejlesztés 8350 hektár területen valósul meg, a beruházás Győr és Vének külterületét érinti.

Fónagy János emlékeztetett arra, hogy az irányító hatóság, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a WWF Magyarország 2016. október 28-án partnerségi megállapodást írt alá, ennek alapján civil szervezeteket vonnak be a projekt megvalósíthatósági tanulmányának minőség-ellenőrzési folyamatába, a természetvédelmi, környezetvédelmi, fenntarthatósági szempontok hatékonyabb érvényesítése érdekében. A tanulmány várhatóan 2017 nyarán készül el - jelezte.

Az engedélyezési eljárások dokumentumaiba betekintést lehet kérni az illetékes építésügyi, valamint vízügyi hatóságoknál, illetve a NFM Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programok Irányító Hatóságánál - olvasható Fónagy János írásbeli válaszában.

A nagyprojekt támogatási kérelemének összeállítása megkezdődött, azt várhatóan 2018. második negyedévében nyújtják be az Európai Bizottsághoz - közölte az államtitkár.

Címkék: duna, Mosoni-Duna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.