Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Március 16. 10:40, csütörtök | Helyi

Emlékmű az áldozatoknak

Emlékmű az áldozatoknak

megemlékezést tartott dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter...

A kunmadarasi önkormányzat, a református egyházközség és a Honismereti Egyesület által az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulójára tartott kunmadarasi március 15-i ünnepség előtt zenés toborzót tartott a Szolnoki Szimfonik Harsona Együttes, majd a református templomban igét hirdetett Ft. Dr. Fekete Károly tiszántúli püspök, megemlékezést tartott dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, aki beszédében megemlékezett arról, hogy a kunmadarasiak ma is nagy becsben tartják a templomban Kossuth székét és őrzik a településen a 48-as emlékeket, mely ma újabbal gyarapodik, egy honvédemlékművel. .

- Büszkék lehetünk kun őseinkre, akik mindig ott voltak az első sorban, magukat nem kímélve küzdöttek a szabadságért! Kossuth kérésére 300 sebesültet befogadó szükségkórházat létesítettek a településen, mely a madarasiak becsületes fáradozása mellett fél évig működött. Annak idején Kunmadaras polgárai az elsők között támogatták a szabadságért és függetlenségért harcolókat. A település lakosai helytálltak a háborúban, de bizonyítottak békében is. A dicsőséges 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléke adjon erőt céljaink eléréséhez – mondta a tárcavezető. A műsorban közreműködött Gazdag Ferenc hegedűművész és Kemecsi Ferenc előadóművész.

Az ünnepség után felavatták a templomkertben a kunmadarasi 1848-49-es hadikórházban elhunyt és a temetőkben elhantolt 54 szabadságharcos, valamint a település nemzetőrei és honvédjei emlékművét, melyet a lakosságnak Guba László polgármester adott át. Áldást mondott Nt. Beszterczey András nagykunsági esperes és Nt. Gulyás Zsolt plébános, érseki tanácsos. Az áldozatokra emlékezett Sári Katalin tanárnő, majd a jelenlévők elhelyezték koszorúikat az emlékműnél.

Címkék: kunmadaras

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 18:28, kedd | Helyi

Nem gátolta meg a közlekedésben, hogy forgalomból kivont gépkocsit vásárolt

A Karcagi Járási Ügyészség egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette miatt emelt vádat azzal a 31 éves kunmadarasi férfival szemben,

2024. Április 16. 11:03, kedd | Helyi

A MECCS VÉGÉRE ELFOGYOTT A TÜRELME A FOCISTÁNAK

2024. Április 16. 10:02, kedd | Helyi

KORÁBBAN KEZDŐDHET NAGYKÖRŰN A CSERESZNYESZÜRET

Virágba borult Magyarország cseresznyéskertje. Nagykörű határában fehérlik a több ezer cseresznyefa.

2024. Április 16. 10:00, kedd | Helyi

LEBUKTAK A DROGTERJESZTŐK

A rendelkezésre álló adatok szerint az öt férfi 2023 márciusától elsősorban Rákóczifalván, Szolnokon és Zagyvarékason szervezett formában – egymással konspirálva – marihuánával kábítószer- kereskedelmet bonyolítottak.