Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Augusztus 07. 20:30, kedd | Belföld
Forrás: mti.hu

Emmi: az ideihez képest 4,5 milliárddal több támogatás jut az óvodáknak

Emmi: az ideihez képest 4,5 milliárddal több támogatás jut az óvodáknak

A kormány az ideinél mintegy 4,5 milliárd forinttal több támogatást biztosít az óvodák fenntartóinak a jövő évi költségvetésben.

A közlemény szerint a nemzeti köznevelésről szóló törvény és a módosított óvodai nevelés országos alapprogramja legfontosabb célként határozta meg az óvodáskorú gyermekek egészséges fejlődésének elősegítését, ennek fontos része - játékos formában - a lelki nevelés, a szülőföldhöz kötődés kialakítása. Ezért az alapprogram az óvodai nevelés mindennapi gyakorlatába illeszti a magyar népmesék, versek és mondókák, hagyományőrző népi játékok, dalok megismerését. Ezt a munkát a minisztérium a többi között saját gyártású kisfilmek készítésével is segíteni akarja, az előkészületek már tartanak.
Megemlítették, hogy hamarosan minden magyar óvodába eljuttatják a magyar népmesék ajándékcsomagot. Az óvodapedagógusok ingyenesen hozzáférhetnek módszertani-digitális tartalmakhoz a nemzeti köznevelési portálon. A kapcsolódó tartalmi fejlesztésekre a jövő évi költségvetés további 500 millió forintot biztosít.
Közölték továbbá: az óvodáknak fontos szerep jut az egészséges életmódra nevelésben, illetve az egészséges életvitel iránti igény korai alakításában. A gyermek testi fejlődésének elősegítése ebben az életkorban kiemelt jelentőségű. Az óvodai nevelés ezért amellett, hogy biztosítja a gyermek fejlődéséhez és fejlesztéséhez szükséges egészséges és biztonságos környezetet, olyan feladatokat is magára vállal, mint a környezettudatos magatartás megalapozása, a természet védelméhez és megóvásához kapcsolódó szokások kialakítása.
Felhívták a figyelmet arra, hogy mivel az óvodák egyik feladata a kiemelt gondoskodás mellett a gyermekek testi képességeinek fejlesztése is, ezzel a harmonikus, összerendezett mozgás kifejlődését is elősegítik, az egészséges életmód, a testápolás, az étkezés, az öltözködés, a pihenés, a betegségmegelőzés és az egészségmegőrzés szokásainak szakszerű kialakítása mellett.
Az intézkedés célja továbbá az óvodák működésének támogatása, ennek részeként lehetőség nyílik szakmai eszközök beszerzésére, a jelenlegi terek bővítésére, az udvari játékok korszerűsítésére, az étkeztetés alapanyagainak javítására.
Azt írták: 2010 óta folyamatosak a kormány támogatásával megvalósuló óvodaépítések és -fejlesztések, 2014-től az infrastrukturális pályázatok lehetővé tették, hogy 9200-zal nőjön az óvodai helyek száma. A 2019-es költségvetésben emelkedett az óvodák működtetési támogatása a jelenleg egy gyermekre jutó évi 81 700 forintról 97 400 forintra.
Megjegyezték, hogy a minisztérium a szakmai program módosítását egyeztette a Nemzeti Pedagógus Karral.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.