Városlista
2019. május 23, csütörtök - Dezső

Hírek

2018. December 04. 18:23, kedd | Helyi

ERZSÉBET NAPI BÚCSÚ

ERZSÉBET NAPI BÚCSÚ

Szent Erzsébet napi búcsút tartottak az Árpád-házi Szent Erzsébet Kápolnában.

A Vasút utcai kápolna az 1940-es években épült, sokáig iskolai funkciót töltött be a két terem és voltak itt szentmisék is. Ma már csak évente egy alkalommal, Szent Erzsébet napján tartanak itt búcsúi szentmisét. Hétfőn a szentmisét Juhász Imre újfehértói plébános, kanonok celebrálta, közreműködött Gulyás Zsolt karcagi plébános, érseki tanácsos, Bordás Péter törökszentmiklósi plébános, kanonok, Árvai Zoltán egerszalóki plébános, érseki tanácsos.

Mint Gulyás Zsolt elmondta, a kápolna az 1940-es években, 1943-ban épült, hasonló módon, mint a katolikus plébánia. Sokáig iskolai funkciót töltött be két teremmel, s a kápolna részben sokáig voltak szentmisék. Azóta csak évente egy alkalommal, a névadóra emlékezve, Szent Erzsébet napján tartanak itt búcsúi szentmisét.


- Bennünket magyarokat, a katolikus világban Szent Erzsébetről ismernek, a németek is saját szentjüknek tekintik. A műsorba is bemutattuk az ő életét. Büszkék lehetünk erre a királylányra és az Árpád-házi szentekre, akik uralkodásukat, királyságukat szolgálatnak tekintették. Az ő szegények iránti nagylelkűsége, együttérzése mindvégig megmaradt. Számomra az egyik legmegragadóbb,
rokonsága férje részéről rendkívül neheztelnek rá azért, hogy a javak nekik is szűkön vannak és Erzsébet megosztja a szegényekkel a kenyerét és mindent megtesz a rászorulókért.

Amikor férje meghal, sokszor koldusruhát ölt, betegeket ápolja és a szolgálókat is arra kéri, hogy csak Erzsébetnek szólítsák. Mindezt az Isten iránti szeretetből teszi. Erzsébet példa mindannyiunk számára arra vonatkozólag, ha Istent tesszük az életünkben az első helyre, akkor minden viszonylagossá válik. Erzsébetnek az a belső lelki szabadsága, amit ő a rokonságával megélt, és ennek ellenére eltántoríthatatlan. Amikor özvegy lesz és András királyunk haza akarja vinni, ő nem megy haza hanem marad, küzd és teszi a jót függetlenül attól, hogy a környezete mit mond. Árpád-házi Szent Erzsébet mindannyiunkat megindít arra vonatkozólag is, hogy kell lemondani az élet javairól és meglátni, hogy a szükséget szenvedőknek hogyan tudunk segíteni. Imádságának sokszor gyógyító erőt, csodát tulajdonítottak, így nem véletlen, hogy halála után Erzsébetet az egyház szentté nyilvánította - fogalmazott a plébános.


- A Györffy István Katolikus Általános Iskola 5. A hittant tanuló osztályosai és iskolánk kamarakórusa adtak ma műsort Szent Erzsébet életéről, ezzel is tisztelegve a kápolna névadója előtt - fogalmazott Kovács Miklósné iskolaigazgató, aki szerint a Szent Erzsébet legendája közül a rózsacsodát mindenki ismeri.
A szentmise agapéval zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Május 22. 17:52, szerda | Helyi

Új gyárat avatott Szijjártó Péter és Kovács Sándor

A hazánkba érkező autóipari vállalkozások a legújabb, legmodernebb technológiát hozzák el Magyarországra,

2019. Május 22. 14:32, szerda | Helyi

Konferencián a Tisza-tó

A Tisza-tó jelentőségéről beszéltem ma a Magyar Tudományos Akadémia épületében megtartott Nagy Tavaink konferencián, az MTA 191. közgyűlésének szakmai kísérő programján.

2019. Május 22. 14:30, szerda | Helyi

Júniusban folytatódik a Kun mediátor per

A Szolnoki Törvényszéken 2019. június 13-án, 17-én és 20-án további sértettek tanúkénti kihallgatásával folytatódik az ún. Kun-Mediátor ügy tárgyalása.

2019. Május 22. 14:29, szerda | Helyi

Koszorúzás a redemptiós emlékműnél

Kovács Sándor a Kunszövetség elnöke, országgyűlési képviselő úr a karcagi városvezetéssel helyezett el koszorút a karcagi Redemptios emlékműnél.