Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. November 29. 17:04, csütörtök | PR

Ezt a legfontosabb mérlegelni részvény vásárlás előtt

Ezt a legfontosabb mérlegelni részvény vásárlás előtt

Részvényekbe fektetni jó üzlet lehet.

A cél egyértelműen a lehető legmagasabb profit realizálása az értékpapírszámlán, de azok számára, akik még csak most kezdenek ezzel foglalkozni, fontos kérdés, hogy mi alapján válasszák ki a részvényt. Mutatjuk, mit érdemes elsőként mérlegelni.

Mielőtt valaki részvényekbe fektetne, vagy kereskedéssel kezdene foglalkozni, érdemes körültekintően feltérképezni a lehetőségeket. Az első kérdés, amely felvetődik, az általában az, hogy milyen részvényt érdemes venni. Ahhoz, hogy valaki körültekintően tudjon dönteni, fontos néhány alapvető összefüggéssel tisztában lenni.

A részvények kétféleképpen lehetnek jövedelmezők számunkra. Egyrészt az osztalék által, amelyet bizonyos cégek fizetnek utánuk, másrészt pedig oly módon, ha az árfolyamnyereségből profitálunk, tehát ha a vételinél magasabb áron tudjuk eladni az értékpapírjainkat. A részvények nagy előnye az állampapírokkal szemben, hogy potenciálisan magasabb hozamot kínálnak, viszont a nagy haszonnal magasabb kockázat is jár. Az aktuális árfolyamot a kereslet és a kínálat egyensúlya befolyásolja. A magas kockázat a piac változékony jellegéből fakad. Az ár rövid idő alatt nagyot nőhet, de csökkenhet is. Ebből is fakad, hogy nincs egy általános érvényű Jolly Joker listánk arra a kérdésre, hogy mely részvényeket érdemes megvásárolni.

Először azt érdemes átgondolni, hogy milyen időtávra tervezünk. Ha hosszabb ideig szeretnénk tartani a papírjainkat, akkor több dolognak is szükséges utánajárni, például, hogy merre megy a piac jelenleg, illetve, hogy merre fog menni a jövőben. Ha csupán rövidebb ideig (napokig vagy hetekig) tervezzük tartani a részvényt, akkor nem az a legfontosabb szempont, hogy éppen gazdasági fellendülés vagy válság van-e, hanem sokkal inkább az, hogy jókor és jó helyen vásároljunk.

A rövid távú célok esetében tehát az időzítésnek van kiemelt szerepe. Napon belüli kereskedés esetén a legfontosabb, hogy jól időzítsük a vásárlást és az eladást is, hiszen gyorsan változhat a részvény ára és egyáltalán nem biztos, hogy még korrigálni fog, ha egy kedvező lehetőséget elszalasztunk. Ha pár napos időtávlatban gondolkodunk, akkor ennek a kockázata kisebb. Ilyenkor a valószínűség nagyobb, hogy az ár az adott időintervallumon belül még vissza fog menni arra a szintre, amin a vásárlás történt és le tudjuk redukálni a veszteséget. Rövid távú kereskedést jellemzően akkor érdemes alkalmazni, amikor várhatóan változás, valamilyen irányú mozgás következik be a vállalat részvényeinél.

A hosszabb távra szóló befektetések előtt számos tényezőt kell mérlegelni ahhoz, hogy kellőképpen komplex képet kapjunk. A vállalat mutató számai, az árazás, a globális gazdaság várható teljesítménye mind-mind fontos információt jelenthetnek számunkra. Hasznos megvizsgálni, hogy a makromutatók elég jók-e egy erősebb fejlődéshez. Lényeges szempont lehet a menedzsment hozzáértése, vezetési irányvonala, illetve, hogy fizet-e osztalékot a vállalat.

Ahhoz, hogy összetett képet kapjuk, még sok egyéb kérdésre is meg kell találnunk a választ. Ha mindent összevetve pozitív jövőképet látunk, abban az esetben érdemes megvásárolni az adott részvényt. A rövid távú befektetésekkel ellentétben, itt már nem kell aggódni amiatt, ha az árak egy-két napig csökkenő tendenciát mutatnak, hiszen nagy valószínűséggel később ismét emelkednek majd és a papírok hozni fogják a várakozásainknak megfelelő nyereséget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.