Városlista
2018. június 19, kedd - Gyárfás

Hírek

2018. Március 12. 19:44, hétfő | Helyi

FOGLALKOZTATÁSI FÓRUM ÜLÉSE

FOGLALKOZTATÁSI FÓRUM ÜLÉSE

A paktumszervezet elkezdte a működését és már eredményeket is lehet felmutatni. Megkezdődtek a képzések, a tanulmányok elvégzése után már kerültek ki munkáltatókhoz.

A Széchenyi 2020 támogatásával valósul meg a “Helyi foglalkoztatási együttműködések megvalósítása a Karcagi Járásban” TOP-5.1.2-15-JN1- 2016-00005 kódszámú pályázat 2017.01.01. és 2019.12.31. között, 500.000.000 Ft-os, 100 %-os támogatásból. A projekt konzorciumi formában valósul meg, vezetője Karcag Városi Önkormányzat, tagja a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal. A karcagi Városházán 2018. március 8-án tartotta ülését a „Helyi foglalkoztatási együttműködések megvalósítása a Karcagi Járásban” projekt konzorciuma, ahol beszámoló hangzott el az eddig végzett munkáról.

- A paktumszervezet elkezdte a működését és már eredményeket is lehet felmutatni. Megkezdődtek a képzések, a tanulmányok elvégzése után már kerültek ki munkáltatókhoz. Egyre több olyan támogatott munkahely, dolgozó van, akinek akár a bérét, bérköltségét tudjuk támogatni, és így a szabad és nyílt munkaerő-piacra tudnak kerülni. Azt gondolom, kezd beérni ez a munka, egyre több munkanélküli tud támogatottként a munkaerő-piacra kerülni. Bár nagy a vállalásunk, nehéz lesz elérni a szinte teljes foglalkoztatottságot ebben a régióban a program végére, de azt gondolom, ha nem is 100 %-ban, de majdnem teljes mértékben meg tudjuk ezt a valósítani. A fenti célok elérése érdekében még meg kell keresni a vállalkozókat, fel kell kutatni a leendő munkavállalókat is. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a munkaerőszolgálati irodákban, munkaügyi központokban ismerik a leendő dolgozókat. A vállalkozásoknak el kell mondani, ha munkaerőt keresnek, hogy a paktumszervezet tud segíteni abban, hogy kiképzi őket és úgy tudják felvenni ezt a munkaerőt, hogy már az ő igényeikre vannak kiképezve. A képzés idejére akár bértámogatást is tudunk biztosítani, így sokkal könnyebben veszik fel a munkanélkülieket. Szerencsére már sokan vannak, akiket a paktum támogatott. A paktumiroda olyan képzéseket, tanfolyamokat szervez, amire a munkaadóknak van szüksége és nem olyanokat, amit ha elvégez valaki, nem tud elhelyezkedni vele. - hangsúlyozta Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke.


Domokos Gyulától, a Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály osztályvezetőjétől kérdeztük, hogy milyen képzéseket szerveztek eddig.


- A 3. mérföldkőnél 2017. 11. 30. volt a határnap, mely a foglalkoztatási paktum keretében bevont munkaerő-piaci résztvevők képzésének megkezdése. Elvárt eredmény 5 fő képzésbe vonása. A Karcagi Járás területén működő három vállalkozás adott be szándéknyilatkozatot vendéglátó-eladók foglalkoztatásra. Ez feltétele volt a képzésnek, a jelentkező öt fő meg is felelt az előírtaknak. A képzés 2017. október 20-án indult és 2017. december 20-án mindannyian eredményes vizsgát is tettek. Közülük hárman már dolgoznak, a többieknek keressük a lehetőséget - mondta a szakember. A foglalkoztatás terén a 4. mérföldkő esetében 2018. 02.15. volt a határnap, mely a paktum keretében bevont munkaerő-piaci résztvevők foglalkoztatásának megkezdése, ahol elvárt eredmény 25 fő támogatott foglalkoztatásba kerülése, vagy önfoglalkoztatóvá válása. A Karcagi Járási Hivatal a határidőnapig ezt a vállalást túlszárnyalta, a bevonások száma mára elérte a 63 főt. Öten váltak vállalkozóvá, akik támogatást kaptak tőlünk, hat hónapig terjedő minimálbér erejéig, négy fő esetében a munkáltatót bértámogatással támogattuk a foglalkoztatást, 48 fő esetében bérköltség-támogatást nyújtottunk a munkáltatónak azért, hogy hátrányos helyzetű álláskeresőt foglalkoztasson. Ezen kívül öt fő képzésbe került és van egy fő, akit hamarosan elhelyezünk. A munkáltatók folyamatosan keresnek bennünket, a projekt már eléggé ismert. Ezt szeretnénk fokozni azzal, hogy munkáltatói fórumot szervezünk, álláskeresők részére nyújtunk tájékoztatásokat, a munkáltatói kapcsolattartóink is népszerűsítik a projektet a járás településein. - tudtuk meg a szakembertől.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2018. Június 18. 17:33, hétfő | Helyi

Gyerekek is adományoztak beteg és rászoruló társaiknak a UPC segítségével

Összesen 57 zsák, vagyis közel 7000 darab plüssfigura gyűlt össze,

2018. Június 18. 16:07, hétfő | Helyi

Megújult a Karcag-Apavári vadászház

A Nefag Zrt. megújult Karcag-Apavári Vadászházát pénteken adták át ünnepélyesen.

2018. Június 17. 17:27, vasárnap | Helyi

Egyedüli nőként örökös pásztor lett

Újra tizenketten ülnek Hortobágy Örökös pásztorainak asztalánál. A minap a Hortobágyon megtartott titkos szavazáson a pásztorok a karcagi Béres Mihályné Márki Piroskát beválasztották a jeles asztaltársaságba.

2018. Június 17. 17:22, vasárnap | Helyi

Finom az idei cseresznye

Már kapható a piacon a ropogós, nagyszemű magyar cseresznye. Az idei termés jó, az árak tavalyhoz képest minimálisan emelkedtek. Jelenleg 500-600 forintba kerül egy kiló gyümölcs.