Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2022. Január 06. 11:20, csütörtök | PR
Forrás: (x)

Foglalót vagy előleget adjunk a vételi szándéknyilatkozattal?

Foglalót vagy előleget adjunk a vételi szándéknyilatkozattal?

A foglaló vagy előleg kérdése az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó téma az ingatlan adásvételi szerződésben érdekeltek számára.

További csavar a felmerült kérdésben, ha azt a vételi szándéknyilatkozattal kapcsolatban kell megválaszolni.

A felmerülő összetett jogi fogalmak tisztázása jogi szakértelmet igényel. Ebben lehet segítségére, a Bacskó Ügyvédi Iroda, ahol ingatlanjogban jártas szakjogászok állnak a rendelkezésére.

A foglaló és előleg kérdésének tisztázásához, először a vételi szándéknyilatkozat fogalmának áttekintése szükséges. Vételi szándéknyilatkozatról akkor hallhatunk, ha az ingatlant ingatlanközvetítő kínálja eladásra. Ilyen esetben az érdeklődő vételi szándéknyilatkozat aláírásával tesz vételi ajánlatot az ingatlan megvásárlására. Amennyiben az eladó a vételi ajánlatot elfogadja, a felek között létrejön az adásvételi szerződés.

A vételi szándéknyilatkozat megtételét az ingatlanosok általában feltételhez kötik. Az érdeklődő érvényes ajánlattételének feltételévé teszik, hogy ajánlati biztostékot adjanak át az ingatlanos részére letéti megőrzésre az adásvételi szerződés megkötéséig.

Fontos a vételi szándéknyilatkozatban tisztázni, hogy az átadott ajánlati biztosték előleg vagy foglaló? A két jogintézmény közötti különbség a szerződés meghiúsulása esetén mutatkozik meg. Az előleg minden esetben visszajár az eladó részére, függetlenül attól, hogy a szerződés miért szűnt meg. Az átadott foglalót azonban a szerződés meghiúsulásáért felelős vevő elveszíti. Ha pedig az eladó hibájából nem teljesül a szerződés, akkor a részére fizetett foglalót kétszeresen köteles visszafizetni. Ha ez az ajánlati biztosíték elnevezéséből nem derül ki egyértelműen, akkor a vételi szándéknyilatkozat szövegében ezt mindenképpen érdemes részletesen körülírni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről