Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Január 12. 17:48, péntek | Helyi
Forrás: KARCAG TV

FOLYTATÓDIK AZ ÁFACSÖKKENTÉS

FOLYTATÓDIK AZ ÁFACSÖKKENTÉS

A kormány célja, hogy a legfontosabb élelmiszereket a lehető legkisebb áfa terhelje, ezért 2018-ban is tovább folytatjuk a legfontosabb élelmiszerek áfájának-csökkentését.

Januártól 27 százalékról 5 százalékra csökken a fogyasztási célú halakra, illetve a sertés élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékének és belsőségének áfakulcsa.

A kormány egyik legfőbb célja, hogy bővüljön a hazai fogyasztás, a legfontosabb élelmiszerekhez pedig az emberek olcsóbban jussanak hozzá, és több belföldi, jó minőségű, egészséges környezetből származó magyar élelmiszer kerüljön a családok asztalára. Az elmúlt években ezért számos élelmiszer áfáját csökkentették, többek között 5 százalékos, kedvezményes kulccsal adózik a sertés és a baromfihús, a friss tej, és a tojás is.
2018. január elsejétől pedig tovább folytatódik az áfacsökkentés: a fogyasztási célú halakra vonatkozó áfakulcs, illetve a sertés élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékénekl pl. A köröm és láb csülök nélkül és belsőségének pl. nyelv, máj, velő)áfája is 5 százalékra csökken. Az áfacsökkentéseknek köszönhetően egy átlagos családnál legalább évi 35–40 ezer forinttal több pénz marad.
Az adócsökkentések másik nagy nyertese az agrárium, hiszen az élelmiszergazdaság és a mezőgazdaság egyaránt több lehetőséghez jut az áfacsökkentéssel, visszaszorul a feketegazdaság, miközben az emberek többet tudnak vásárolni, nő a fogyasztás.
A haltermékek áfakulcsának mostani csökkentése, illetve a közelmúltban bevezetett Minőségi Magyar Hal tanúsító védjegy kialakítása is hozzájárulhat a hazai halfogyasztás további növekedéséhez. Az elmúlt 10 évben az egy főre jutó hazai halfogyasztás mintegy 6 kilogrammra nőtt, a halászat, a halgazdálkodási ágazat pedig szerves részévé vált a magyar társadalomnak. A hazai halgazdálkodás meghatározó nemzetgazdasági jelentőséggel bír, valamint hozzájárul a vidéki régiók stabilitásához és a fenntartható fejlődéshez.

Az áfacsökkentés a karcagi vállalkozásokat is pozitívan érinti.

- A mi vállalkozásunkat, a sertés vágásakor keletkező melléktermékek áfájának csökkentése érinti elsősorban. Kettős hatása van ennek számunkra, az egyik az , hogy a fogyasztók számára olcsóbban tudjuk kínálni a termékeket, jóval olcsóbban mint korábban. Az a 22%-os különbözet jelentős része a fogyasztónál marad. A másik része , hogy tisztulni fog az ágazat, tovább fehéredik a sertéshús forgalmazásának összes lényeges körülménye, azok akik eddig a sertéshúst azért nem fogyasztották, mert nem tudtak hivatalos forgalmazótól, vagy boltból olyan minőségű belsőséget vásárolni, vagy túl drága volt, azok most már inkább a boltokban fogják keresni, ami ellenőrzött és hivatalos. Nyilván a magyar fogyasztói szokásokhoz hozzátartozik, hogy a májas és tüdős készítményeket otthon készítik el a családok. Ezek belekerülhetnek a pörköltekbe, akár a sültekbe. A vágóhídi melléktermékek között a belsőségek a jelentőségek, de adott esetben a megfelelően megtisztított, hivatalos módon megtisztított bél és gyomor, valamint a vér is ehhez a családhoz tartozik. Nyilván való, hogyha ezeket meg tudjuk fogni és olyan móndon tudjuk ezt a vásárlónak kínálni amitől ő biztonságosnak érzi a boltban vásárolt termékeket, akkor nyilvánvaló, hogy ez a hivatalos áfakörös forgalomban fog megjelenni elsősorban. Az államnak ebből adott esetben még többlet bevétele is származhat, hiába alacsonyabb az áfakulcs, de jóval nagyobb mennyiség kerül hivatalos forgalmazókon keresztül a fogyasztóhoz, javul vele az élelmiszerlánc-biztonság, annak megítélése és az államháztartás egyensúlya is megmarad. - mondta Ifj. Hubai Imre - boltigazgató

A karcagi vásárlók örülnek a csökkentésnek.

- Annak örülünk, hogy csökken az ára a terméknek, ha emelkedik akkor nekünk a kis nyugdíjasoknak az nem jó. Többet tud az ember vásárolni, más fajtákat is. - Sipos Lajos

Nem csak az élelmiszerek áfája csökkent. Január elseje óta Európában Magyarországon a legalacsonyabb az internetezést terhelő általános forgalmi adó kulcsa, miután a kormány kezdeményezésére a parlament két lépésében, 27-ről 18-ra, majd 2018. január 1-től 5 százalékra csökkentette azt.

- Napjában 2-3 órát internetezem, mert szolgálatilag is kell és innen szerzi az ember a híreket és érdeklődik minden iránt. Örömmel hallottam, hogy 5%-ra csökken le, mert ez mindenkinek nagyobb mozgásteret fog adni. Nekem az a meggyőződésem, hogy meg fog ugrani a használat. - mondta Fazekas László

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

REJTÉLYES MACSKAMÉRGEZÉSEK SZOLNOKON

Ismeretlen elkövető mérgezi a macskákat az egyik szolnoki városrészben. A tetemeket ráadásul sok ember által látható helyen \"teszi közszemlére\". A rendőrség is nyomoz a felháborító ügyben.

2024. Április 26. 10:31, péntek | Helyi

Hármas baleset Kisújszállásnál

Összeütközött egy személygépkocsi és egy kisbusz csütörtök este a 4-es számú főúton, Kisújszállásnál.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

TÁMADNAK A BÜDÖSBOGARAK

Büdös, kellemetlenséget okoz, emellett komoly kártevő is. Természetes ellensége alig van, így köszöni szépen, jól érzi magát Magyarországon.

2024. Április 25. 14:31, csütörtök | Helyi

SOKAN FÜRDŐZTEK AZ ÁPRILISI KÁNIKULÁBAN

Áprilisban nem megszokott meleg levegő árasztotta el az országot. Sorra dőltek meg a melegrekordok. Ennek köszönhetően sokan látogattak ki a Berekfürdői strandra, a már-már nyarat idézőhőségben.