Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2024. Május 06. 20:16, hétfő | Helyi
Forrás: Szolnok Járási Ügyészség

Füstbe ment terv

Füstbe ment terv

A Szolnoki Járási Ügyészség költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a 45 éves mezőtúri férfival szemben, aki tiltott dohányterméket tartott magánál.

A vád szerint a férfi egy 2023. szeptemberében Szolnokon egy bemutató teremben a NAV pénzügyőr járőrei által tartott jövedéki ellenőrzés során magyarországi forgalmazásban tiltott elektromos cigaretta készülékeket tartott magánál. Az ellenőrök átvizsgálták a helyiséget és összesen 131 darab nikotin tartalmú elektromos cigarettát foglaltak le a férfitól, melyek kapcsán a vádlott úgy nyilatkozott, hogy azokat saját részre részben külföldről, részben pedig házaló eladóktól szerezte be, valamint Budapesten ismeretlen árustól is vásárolt ilyen dohányterméket 2023. évben. A férfi a birtokában tartott elektromos cigarettákban található töltő folyadék eredetét és a birtokban tartás jogszerűségét nem tudta igazolni, továbbá a készülékek csomagolásán magyar zárjegy nem volt tekintettel arra is, hogy ilyen készülékeket Magyarországon legálisan nem lehet forgalmazni.

A lefoglalt 131 db nikotin tartalmú elektromos cigaretta összesen 1798,2 ml töltőfolyadékot tartalmazott, ami dohánygyártmánynak, azaz jövedéki terméknek minősül. A jövedéki termék birtokosának a birtokolt jövedéki termék eredetét és a birtoklás jogszerűségét – a jogszabályi előírások alapján - hitelt érdemlően igazolnia kell, továbbá engedélyezett forgalomba bocsátásáig a jövedéki termék csak adóraktárban állítható elő és tárolható.

A jövedéki törvény szerint adófizetési kötelezettség keletkezik a jövedéki termék – akár engedély nélküli - szabadforgalomba bocsátásával, a szabadforgalomba bocsátás időpontjában, mely adófizetési kötelezettségének a vádlott – értelemszerűen – nem tett eleget, így 59.341 forint jövedékiadót és 634.614 forint ÁFA-t nem vallott és nem fizetett meg, mellyel a költségvetésnek összesen 693.955 forint vagyoni hátrányt okozott. A vádlott 2024. február 22. napján a fenti összeget a NAV részére történő átutalással utólag megtérítette.

Az ügyészség a vádiratában a büntetlen előéletű és az adó összegét megtérítő vádlott próbára bocsátását indítványozta, az ügyben a Szolnoki Járásbíróság fog döntést hozni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:29, szombat | Helyi

ELBALLAGTAK A SZENTANNAISOK

Idén sem maradhatott el a tradicionális gépes felvonulás, minden évben ezzel veszi kezdetét a Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium különleges ballagása.

2024. Május 18. 14:25, szombat | Helyi

VÁRMEGYEI VONÓS VERSENY

Negyedik alkalommal került megrendezésre a Karcagi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei vonósverseny. A megmérettetésre közel 50 gyermek nevezett.

2024. Május 18. 12:17, szombat | Helyi

IDÉN IS SOK ALKOTÁS SZÜLETETT

A Játszd újra kiállításra idén is sok alkotás készült. Ez a program nem csak a hulladék újrahasznosításáról, hanem az óvodás gyermekek tehetséggondozásáról is szól.

2024. Május 18. 10:02, szombat | Helyi

VÁROSUNK IS BEMUTATKOZOTT

Városunk is bemutatkozott a térség legnagyobb idegenforgalmi expóján, a Szolnoki Utazás és Szabadidő Kiállításon.