Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Február 11. 09:36, vasárnap | Helyi
Forrás: KARCAG TV

HAGYOMÁNYOS KÉPZÉSEK A SZENTANNAIBAN

HAGYOMÁNYOS KÉPZÉSEK A SZENTANNAIBAN

A hagyományos képzéseket indítja a 2018/2019-es tanévben is a Szentannai Sámuel Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium. Gyökeres Sándor az iskola igazgatója számolt be a részletekről.

Népszerű képzésekkel várja a jelenlegi nyolcadik osztályos tanulókat a Szentannai Sámuel Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium. A hagyományos képzések oktatása már több évtizedre nyúlnak vissza a patináns iskolában.

- Iskolánk hagyományosan mezőgazdasági jellegű képzéseket folytatott, ezt a fennállása óta végig megtartota. Mintegy 60 év folyik mezőgazdasági gépész képzés az iskolában, 30 évvel ezelőtt indult körülbelül a gimnáziumi képzésünk. A mezőgazdasági gépészen kívül, élelmiszeripari technikusokat és környezetvédelm technikusokat képzünk. Ebben az évben egy másik hagyományos képzésünk ágazati képzését indítjuk be, a rendészeti ágazati képzést. A két gimnáziumi osztályunk közül az egyiknek az emelt óraszámú idegennyelvi képzés a célja, a másiknak pedig a belügyi - rendészeti pályaorientációs képzés mellet, azért is, hogy meglévő kapacitásunkat is ki tudjuk használni, informatikai jellegű képzési formával kiegészített gimnáziumi képzés lesz.

A mezőgazdasági gépész az egyik legnépszerűbb szak. Hol többen, hol kevesebben jelentkeznek.

- Eléggé hullámzónak érzem, van amikor nagyon sokan jelentkeznek rá, például két éve, az elmúlt tanévben kisebb érdeklődést tapasztaltunk, de úgy gondolom, hogy ez folyamatosan változik.

Az iskola törekszik arra, hogy vonzóvá tegye oktatási formáit. Jól felszerelt tantermek, informatikai termek, gyakorlati műhelyek és kiváló szakembergárda várja a tanulni vágyókat

- Amivel vonzóvá lehet tenni az a környezet, a felszereltség, az igényes és színvonalas oktatás. Ezek azok amik vonzóvá teszik és azt gondolom, hogy ebben az iskolánk élen jár, hiszen egy nagyon komoly informatikai hátteret biztosítunk nem csak az informatikai célú oktatásnak, hanem az összes többi szakképzésnek is. Ebben az évben egy komplex tanulásirányítási rendszeret, egy elektronikus tanulásirányítási rendszert indítunk. Jelenleg egy pályázati forrásból 2 informatikai termet szerelünk fel a jelenlegi 7 mellé.

A Szentannai Sámuel Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium pályázatok újának is fejlődik.

- Az egyik fejlesztés kétség kívül az a GINOP pályázat, ami a szakképzés átfogó fejlesztését célozza meg. Ebben informatikai fejlesztések, a tanulók lemorzsolódás csökkentésének a különféle rendszerei jelentkeznek. A másik egy épület energetikai fejlesztés, egy KEHOP pályázat, amely egy 350 millió forintos bekerülési költséggel fogja az épületeink fűtéskorszerűsítését, hőszigetelését biztosítani.

Az intézményben korszerű tanüzemben történik a szakmatanulás. Az erdeményességet az is bizonyítja, hogy az iskola diákjai országos szakmai versenyeken kiválóan szerepelnek.

- A gyakorlati oktatás teljes egészében az intézményben történik. A 11-es évfolyamoknál igény szerint mehetnek ki a tanulók együttműködési megállapodással a nyári gyakorlatokra. Az iskolán belüli gyakorlati képzésünk színvonala ismét felszerelés függő, de nekünk ez elég jó jelen pillanatban, akár az új élelmiszeripari tanüzemre gondolok, akár a műhelyfelszerelésre. Nemrégiben volt a Mezőgazdasági Gépforgalmazók Országos Egyesületének egy versenye Budapesten, egy országos verseny, ahová 6 csapat jutott be a döntőbe. Iskolánk hatodikként jutott be ebbe a döntőbe és első helyezéssel tért haza. Nagyon sok ajándékkal, németországi jutalomúttal. Én úgy gondolom, hogy a gyakorlati képzésünk is fejlődik, színvonalasabb lesz évről, évre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

TÁMADNAK A BÜDÖSBOGARAK

Büdös, kellemetlenséget okoz, emellett komoly kártevő is. Természetes ellensége alig van, így köszöni szépen, jól érzi magát Magyarországon.

2024. Április 25. 14:31, csütörtök | Helyi

SOKAN FÜRDŐZTEK AZ ÁPRILISI KÁNIKULÁBAN

Áprilisban nem megszokott meleg levegő árasztotta el az országot. Sorra dőltek meg a melegrekordok. Ennek köszönhetően sokan látogattak ki a Berekfürdői strandra, a már-már nyarat idézőhőségben.

2024. Április 25. 13:29, csütörtök | Helyi

ELMERÜLT A HOLT-ZAGYVÁBAN

Az Akácfa utca közelében, Szolnok külterületén, a Holt-Zagyvában merült el egy személyautó. A sofőr szerencsére el tudta hagyni a járművet, az eset során az ijedtségen kívül szerencsére nem érte baj. Az Életjel Mentőcsoport részt ve

2024. Április 25. 10:30, csütörtök | Helyi

FELHÁBORÍTÓ: IDŐSEK OTTHONÁBAN ERŐSZAKOSKODOTT

10 év fegyház várhat arra a férfira, aki a gondozására bízott idős nőt rendszeresen verte és szexuálisan bántalmazta. A nyugalom megzavarására alkalmas tudósítás következik.