Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Október 16. 09:38, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Hitelközvetítőket ítélt letöltendő börtönbüntetésre a bíróság

Hitelközvetítőket ítélt letöltendő börtönbüntetésre a bíróság

Hitelközvetítőket, ingatlanforgalmi szakértőt és vállalkozókat ítélt el a Kaposvári Törvényszék hitelek folyósításával összefüggő mintegy 190 millió forint vagyoni hátrány okozása miatt

- tájékoztatta a Somogy Megyei Főügyészség az MTI-t kedden. Azt írták: a Somogy Megyei Vállalkozói Központ Közalapítvány korábban államilag kamattámogatott hitelek folyósítására írt ki pályázatot mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára. Két, hitelközvetítő céget működtető vádlott vállalkozókat bírt rá arra, hogy a hitelösszegek csalárd megszerzése érdekében olyan eszközök beszerzésére nyújtsanak be pályázatot, amivel már rendelkeztek, vagy a fiktív gépvásárlások megtörténtét az általuk beszerzett hamis számlákkal igazolják. Volt olyan vállalkozás, amit kifejezetten a bűncselekmény elkövetésére hoztak létre.

A pályázat benyújtásának feltétele volt ingatlanfedezet megléte, ezért a hitelközvetítők az ügyletbe bevontak egy értékbecslőt, aki jelentősen túlértékelte a vállalkozások ingatlanjait. Az érintett vállalkozók a hiteleket nem törlesztették, a folyósított összegen a közvetítőkkel osztoztak.

A Kaposvári Törvényszék elsőfokú, nem jogerős határozatában különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt a két hitelközvetítőt négy-négy év börtönbüntetéssel és egymillió, illetve nyolcszázezer forint pénzbüntetéssel sújtotta, valamint hét évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az értékbecslő egy év felfüggesztett börtönbüntetést kapott és két évre eltiltották az ingatlanforgalmi szakértői foglalkozás gyakorlásától, a perbe fogott tizenkét vállalkozót felfüggesztett szabadságvesztésre, illetve pénzbüntetésre ítélte a bíróság, amely a vádlottak többségével szemben nagyobb összegű vagyonelkobzást is elrendelt.

A per a fellebbezések okán a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.