Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Október 31. 13:03, szerda | PR

Hogyan töltsük fel az öngyújtót gázzal?

Hogyan töltsük fel az öngyújtót gázzal?

Az öngyújtók ma már nagyon népszerűek a dohányosok körében, kivátva ezzel a gyufa használatát. Ezek olyan eszközök, melyek alkalmasak a láng létrehozására és a tűzgyújtásra.

Ha újratölthető öngyújtót vásároltunk, azt szinte a vásárlás után nem sokkal fel kell töltenünk az öngyújtónkat, mert biztonsági okokból ezeket csak minimális gázzal tölthetik fel, és tehetik ki a boltok polcaira.


Mire figyeljünk egy újratölthető öngyújtó feltöltésekor?


Minden esetben csakis a megfelelő minőségű, nagy tisztaságú gáz mellett tegyük le a voksunkat. Ezek bután gázt tartalmaznak, de vannak olyanok, melyek a butángáz mellett propán gázt is tartalmaznak, ugyanakkor ez esetben is a propán jóval kisebb mennyiségben van jelent, mint a bután.


Mi a menete a helyes feltöltésnek?


Az öngyújtók felépítésüket tekintve a következőek: van egy kis műanyag vagy fém tartály, melyben a gáz van, és amelyen egy szabályozható szelepen keresztül távozik a gáz, melyet egy szikra gyújt be.

Léteznek tűzköves hagyományos öngyújtók, ahol a tűzkő az, ami bellobbantja a tüzet. A piezo elven működő gyújtók esetében a nyomás hatására keletkezik a szikra. Ezen felül vannak a vihargyújtók, azaz a szúrólángos vagy Jet lángos gyújtók. Ilyen például a nagyon kedvelt asztali szivargyújtó formula Jet burner, mely szúrólánggal rendelkezik.

Az újratölthetőeknél ennek az említett tartálynak az alján van egy kis szelep, mely segítségével csatlakoztatható a töltőpalack. Figyeljünk oda, hogy a megfelelő szelepekkel rendelkező gázutántöltőt vásároljuk meg, hogy sikeres legyen a feltöltés.

Ha egyáltalán nincsen már gáz a gyújtónkban, vagy már érzékeljük, hogy kezd pislákolni a lángja, akkor már érdemes az utántöltésre gondolnunk.

Ha megvan az utántöltőnk, akkor fordítsuk fejjel lefelé a gyújtónkat, ekkor a töltőnyílás lesz függőlegesen felfelé. Az önygyújtó utántöltőt pedig tartsuk fejjel lefelé álló heggyel és ezt nyomjuk erősen az önygyújtó töltőszelepére 1-2 másodpercig. Mindig törekedjünk a függőlegességre, elkerülve ezzel, hogy kárt tegyünk a szelepben. Mivel nyomáskülönbség alakul ki, ezért egy része elillan a gáznak, amit betöltünk, így soha nem fogjuk tudni maximálisan feltölteni az öngyújtónkat. Tartsuk be az ilyenkor szükséges alapvető, de annál fontosabb szabályokat. Ne végezzük a feltöltést nyílt láng, vagy forró tárgyak közelében, ugyanis ilyenkor elkerülhetetlen, hogy ne jusson minimális elszökő gáz a levegőbe, és ne adjuk meg a lehetőségét egy esetleges gázrobbanásnak.

Egy jó szivargyújtó elengedhetetlen szivarozási szokásaink mellé, ezzel is elősegítve, hogy nyugodtan élvehessünk kedvenc szivarunk aromáját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.