Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Január 07. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hova tegyük a kidobott fenyőfákat?

Hova tegyük a kidobott fenyőfákat?

Budapesten a legtöbb utcában már lehet látni kidobott fenyőket. Sokan azonban csak kedden szedik le a díszeket a karácsonyfákról. A fővárosban és Pécsett már elkezdték a begyűjtést. Arra kérnek mindenkit, hogy a kukák mellé tegyék a fákat. Ezeket a legtöbb helyen erőműben égetik el.

A Budapesti Városüzemeltetési Központ azt kéri, hogy a fákat mindenki a szeméttárolók mellett hagyja, de el lehet vinni a 250 kijelölt gyűjtőhelyre is. „A fenyőfákat, azt leginkább a kukák mellé, hogyha nagyobb darab, akkor mindenkit megkérnék, hogy mondjuk, törje ketté vagy fűrészelje el és mindenképpen olyan helyre tegye, hogy ne zavarjon mást a közlekedésben és ne okozzon semmiben kárt” – mondta Szűcs Panni, a BKV Holding Zrt. kommunikációs és PR-igazgatója.

Budapesten évente több százezer fenyő kerül az utcákra az ünnepek után, ezek elszállítását már elkezdte a Fővárosi Közterület Fenntartó. A begyűjtött fenyőket, a rákospalotai szemétégetőbe viszik, ahol elektromos energiát és távhőt állítanak elő belőlük.

Pécsett a biomassza erőműben tüzelik el a karácsony után kidobott és összegyűjtött fákat. A keletkezett hőt ott is vízmelegítésre használják. „Egy évben megközelítőleg 40 tonna karácsonyfa érkezik be a városból, és ezeket a karácsonyfákat feldolgozzuk, beaprítjuk, a többi aprítékkal együtt eltüzeljük és azokban az otthonokban, ahol eddig a karácsony ünnepi díszét adták, ott most a meleget szolgáltatják' – mondta Marton Ferenc, a Pannonpover Holding Zrt. kommunikációs vezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során