Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2024. Március 12. 07:00, kedd | Helyi
Forrás: karcag tv

HUNGARIKUM FESZTIVÁL KARCAGON

HUNGARIKUM FESZTIVÁL KARCAGON

Lehet akár újítani is, újragondolni több száz éves recepteket, de kifizetődő lehet ragaszkodni a tradíciókhoz is- ettől olyan izgalmas a magyar gasztronómia.

A Hungarikum Fesztivál kolbászízesítő versenyén mindkét esetre volt példa. A nap végére az is kiderült, hogy ki lett a kolbászok ásza, valamint kihirdették a házi kelt tésztás sütemények és a házipálinka verseny győzteseit is.

Sportot űztek a kolbászízesítésből Karcagon. A sportcsarnokba huszonöt csapat nyert bebocsátást. Lettek volna jóval többen is, de a létesítmény méretei korlátozottak, így a Hungarikum Fesztivál ennyi versenyzőt tudott fogadni.

TÖRÖK CSILLA
Több előzetes megbeszélés történt, természetesen mivel pedagógusok vagyunk, a legfontosabb dolog a dekoráció és a küllem, hogy egy kicsit kiríjunk a társaságból. Tulajdonképpen kilenc malacka van és egy farkas. A farkasunk az egyetlen férfi pedagógusunk, aki most a csapatban van, Pesti Tibor és így állítottuk össze, utána pedig ki mit főz,
ki mit hoz és egyébként remek a hangulat.


A kiskulcsosi iskola tanári karán túl még több tucatnyian gyűrték föl az ingük ujját, hogy alaposan összemaszírozzák a megdarált sertéshúst.

HUBAI IMRE, a vármegyei közgyűlés elnöke:
Gratulálok mindenkinek, aki vállalja évről évre a megmérettetést és hogy évről évre egyre finomabb, egyre fantasztikusabb minőségben készülnek a házi kolbászok, ami számunkra a hagyományaink és a jellegzetes kunsági gasztronómiának az egyik ikonja és amit legszívesebben ilyenkor télen mindenki családi körben, baráti körben készít odahaza háznál és bizony ezeknek a megmérettetésekre nagyon nagy szükség van.


Természetesen, mint a legtöbb gasztro- kulturális rendezvényen, itt is szakértő zsűri minősíti a csapatok munkáját. Az ítészek figyelnek a kolbász színére, fűszerezettségére, állagára és az ízére is.

SZABÓ JÓZSEFNÉ, zsűrielnök: Szerintem a zsűri is olyan izgalommal készül, mint ahogy a megmérettető csapatok, mert itt azért érdemes és értékes döntést kell, hogy hozzunk. Mindenképpen az ízekre, az állagokra fogunk odafigyelni. Természetesen zsűritársaimmal együtt majd közösen fogjuk levonni a tapasztalatokat, az ízeket és akkor úgy fogjuk majd kialakítani a megfelelő rangsort.

A kolbászízesítés közösségi érzést erősít, hozzájárul a gasztronómiai hagyományok megőrzéséhez. És bár fáradsággal jár, munkának nevezni a szó szoros értelmében mégsem lehet.

F. KOVÁCS SÁNDOR, országgyűlési képviselő, Fidesz- KDNP:

A munka az, hogyha betonozunk, vagy kertet ásunk, a jó munka pedig az, hogyha birkapörköltet főzünk, pálinkát főzünk, vagy disznót vágunk. Ez a jó munka. Úgyhogy a jó munkát nem kell kívánni. Ha jó
munka van, akkor a hangulat is jó.

A hangulattal nem is volt hiba. Mindenki kivette a részét a jó munkából ugyanúgy, mint a baráti beszélgetésekből.

SZEPESI TIBOR, polgármester: Nagyon sok fiatalt látok, amikor szétnézek a teremben. Hiszen az ízek hagyománya, ami miatt létrejött ez a rendezvény, ez arról szólt és erről kell szólnia, hogy továbbadjuk ezeket a hagyományokat és tisztában legyenek a fiatalok, a legfiatalabbak is azzal, hogy hogyan is kell megtölteni egy igazi, jóízű karcagi kolbászt.

A szakértő zsűri döntése alapján a Kolbászízesítő Versenyen a Kiskulcsosi Team nevű csapat lett a kolbászízesítés királya. A Házi kelt tésztás sütemények versenyén Varga Józsefné parasztkiflije lett az első helyezett, a Házi pálinkaverseny győztese pedig Czombos István meggypálinkája lett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 15:00, szombat | Helyi

JÓTÉKONYSÁGI BÁLT RENDEZTEK

Az idei a Kátai Bál jótékonyságból befolyt bevételeit a kórház biztonságos betegellátáshoz szükséges eszközök beszerzésére fordítják.

2024. Május 04. 07:00, szombat | Helyi

ÁTADTÁK A GYÓGYSZERTÁR ÉPÜLETÉT

Újra helyben vásárolhatnak gyógyszereket a tiszaburaiak. Átadták ugyanis a településen a gyógyszertárat. Az épület átadása ünnepélyes keretek között zajlott.

2024. Május 03. 14:16, péntek | Helyi

ZAJLIK A MUNKA A CSEMETEKERTBEN

Folyamatosan zajlik a munka a Városgondoksághoz tartozó Csemetekertben. Ottjártunkkor is szorgosan tevékenykedtek a területen, főként növényápolási és növényvédelmi munkákat végeztek.

2024. Május 03. 12:42, péntek | Helyi

Fának hajtott egy autó Kenderesen

Fának csapódott egy személygépkocsi csütörtök délután Kenderesen, a Vasút úton.