Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Szeptember 11. 18:01, kedd | Belföld
Forrás: mti - fotó: mti archívum

Idén először a legfiatalabb lovasok is felvonulnak a Nemzeti Vágtán

Idén először a legfiatalabb lovasok is felvonulnak a Nemzeti Vágtán

Újra rajtol a Nemzeti Vágta, a rendezvényen 11. alkalommal gyűlnek össze Magyarország és a határon túli települések versenyző lovasai a Hősök terén,

hogy kiderüljön, ki viszi haza a győztesnek járó aranysarkantyút, az eseményen idén először a legfiatalabb lovasok is felvonulnak - hangzott el az M5 kulturális csatorna hétfő esti híradójában.

A Nemzeti Vágta futamai szeptember 15-én indulnak, a döntőt vasárnap délután a Duna Televízió közvetíti. Az eseményen ebben az évben először a legfiatalabb lovasok is bemutatkozhatnak a jövő vágtája nevű felvonuláson, a hagyományos programok között pedig idén is díszmenettel, lovasbemutatókkal és döntő futamokkal várják az érdeklődőket.

A jövő vágtáján 110, nyolc és tizenkét év közötti ifjú lovas vonul majd fel - mondta Meskó Zsolt, a Nemzeti Vágta főrendezője. Hozzátette: annak hatására rendezik meg a felvonulást, hogy az elmúlt években felnőtt egy új generáció, akik közül sokan a vágta hatására kezdtek el lovagolni. Minden évben egy-egy nemzeti vágta után megnő a lovagolni tanulni vágyók kedve, és rengetegen jelentkeznek a lovardákba - mondta.

Az elmúlt tíz évben 16 település csaknem háromezer lovasa, köztük négy határon túli térség, Erdély, Felvidék, Délvidék és Muraköz versenyzői csatlakoztak a nemzeti vágta programjához – hangzott el.

Meskó Zsolt hozzátette: ezek a települések pályákat építettek, hogy a Nemzeti Vágta elődöntőjét befogadhassák, a versenyek körül pedig lovas élet alakul majd ki. Mint mondta, ezzel tulajdonképpen a 21. században valóra válik Széchenyi korabeli álma a lóversenyzésről.

A Hősök terén kialakított versenypálya mellett idén a Fölszállott a páva versenyzői egy élő lovas tájházat mutatnak be, ahol a korabeli falusi élet ünnepi hangulatát idézik fel a műsor döntősei.

A 11. Nemzeti Vágta futamait és felvonulásait vasárnap délután négy órától követhetik élőben a Duna Televízió nézői – hangzott el a műsorban.

Címkék: Nemzeti Vágta

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.