Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2023. Október 22. 05:00, vasárnap | Helyi

IDŐSEK VILÁGNAPJA AZ IDŐSEK KLUBJÁBAN

IDŐSEK VILÁGNAPJA AZ IDŐSEK KLUBJÁBAN

Az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlése 1990. decemberében döntött arról, hogy minden évben október elseje az idősek világnapja legyen.

Idősnek lenni jó? Ahány embert kérdeznének meg, annyiféle választ kapnának. Az egészség ugyan már nem olyan, mint harminc- negyven éve, a mérleg másik serpenyőjében viszont ott van egy egész élet tapasztalata, ismeretanyaga. Egy biztos: minden egészséges társadalomnak szüksége van az idősekre, mint ahogy az időseknek is szükségük van a fiatalokra, azaz a leendő idősekre.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlése 1990. decemberében döntött arról, hogy minden évben október elseje az idősek világnapja legyen. 1991-es, első megünneplése óta minden esztendőben egy- egy, a hatvanadik életévüket betöltött embereket érintő fontos kérdésre irányítja a figyelmet az ENSZ-határozat. Karcagon is hagyománya van már annak, hogy intézményes keretek között is köszöntik a szépkorúakat.

SZEPESI TIBOR, polgármester:

"Ugye idősek napjáról beszélünk és az idősek napját ünnepeljük, ami egy nap az évben. De az, hogy közösen tudjunk gondolkodni, közösen tudjuk megvalósítani azokat az álmokat, amelyeket az önök generációja kezdett ötven-hatvan- kilencvennyolc évvel ezelőtt, azt kell folytatnunk. Azokat az elképzeléseket, tradíciókat, amiket önöktől tanultunk. Merthogy önök nevelték a mi generációnkat: a gyerekeket. Az unokákra nagyon sokat vigyáztak és vigyáznak még a mai napig is. Ezt mind- mind önöknek köszönhetjük. Én azt gondolom, hogy szavakban ki sem lehet ezt fejezni. És nem egy nap kell ünnepelni az időseket, hanem az év minden egyes napján oda kell figyelni arra, hogy önök hogy élnek, milyen körülmények között. Hogy jól érzik- e magukat városunkban, jól érzik- e magukat Karcagon. És megvan-e minden, ami szükséges önöknek."

A világ népessége folyamatosan öregszik. 2019-ben kicsivel több, mint 703 millió, hatvanötödik életévét betöltött ember élt a Földön, 2050-re számuk várhatóan meghaladja a másfél- milliárdot, vagyis alig három évtized alatt megkétszereződik a szépkorúak száma. Éppen e miatt nemzetközi közösségek, nemzeti kormányok, önkormányzatok igyekeznek olyan intézkedéseket, döntéseket hozni, amelyek azt segítik elő, hogy az idősek- amíg kedvük, mentális és fizikai egészségük engedi- a társadalom hasznos tagjai maradhassanak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:16, péntek | Helyi

ZAJLIK A MUNKA A CSEMETEKERTBEN

Folyamatosan zajlik a munka a Városgondoksághoz tartozó Csemetekertben. Ottjártunkkor is szorgosan tevékenykedtek a területen, főként növényápolási és növényvédelmi munkákat végeztek.

2024. Május 03. 12:42, péntek | Helyi

Fának hajtott egy autó Kenderesen

Fának csapódott egy személygépkocsi csütörtök délután Kenderesen, a Vasút úton.

2024. Május 03. 11:30, péntek | Helyi

POZITÍV ÉLETÚTRÓL TARTOTTAK ELŐADÁST

A Szent Pál Marista Általános Iskolában tartott Cigány Témahét zárásaként egy fiatal házaspár tartott előadást arról, hogy a nehéz életkörülmények közül is ki lehet törni.

2024. Május 03. 09:03, péntek | Helyi

JÓVAL HAMARABB ÉRT BE AZ EPER

Előbb vagy utóbb minden tavasszal elérkezik az eperszezon, de az igazi ínyencek számára csak akkor indul, amikor megjelenik a magyar eper a piacokon.