Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Február 26. 14:18, kedd | Helyi

INGYENES LESZ A FIÚKNAK IS A HPV OLTÁS

INGYENES LESZ A FIÚKNAK IS A HPV OLTÁS

A hetedikes fiúk ingyenes HPV-oltását tervezi a kormány. Az iskolák vezetői jónak találják a tervezetet

A Vakcina több olyan daganat ellen is véd, amely férfiaknál alakulhat ki.
Az egészségügyi kormányzat jelenleg vizsgálja annak a szakmai költséghatékonysági szempontjait, hogy mit jelentene, ha a fiúk számára is ingyenessé tennék a HPV elleni védőoltást.


a védőoltásnak van hatása a fiúknál is, olyan, ami miatt nagyon komolyan mérlegelni kell a bevezetést.


Amennyiben Magyarországon bevezetik a fiúk HPV-oltását, úgy az ingyenes lehet, kötelezően felajánlandó és önkéntesen választható.
"Elmondják a szülőknek, hogy mire jó ez a védőoltás, mit lehet megelőzni vele, és ingyenesen megkaphatja mindenki, aki kéri"
A 7. osztályos lányoknál tavaly már 82 százalékos volt az oltottsági arány. A fiúk esetében ugyanígy a 7. osztályosok lennének érintettek. Az oltóanyag ugyanaz volna, mint a lányoknál.


A szakember az oltásról
Hasznos lehet az, ha a fiúk is ingyenesen kaphatnak HPV vírus elleni védőoltást - mondta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

A vakcina több olyan daganat ellen is véd, amely férfiaknál alakulhat ki. "Amivel a tavalyi évig oltottuk lányokat, egy kétkomponensű oltás, ami a méhnyakrák megakadályozására nagyon alkalmas, de nem tartalmazza azokat a vírustörzseket, amik fiúkban rosszindulatú daganatot, gégerákot, vírusos nemi szervi szemölcsöket okoz.

A kilenckomponensűvel már lehet és érdemes a fiúkat is oltani. Ha mindenki oltva lenne, csökkentenénk a fertőzések kialakulását."

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 15:00, péntek | Helyi

NAGYNAK TŰNT A BAJ

Nagynak tűnt a baj, azonban szerencsére nem járt súlyosabb sérülésekkel az a közlekedési baleset, amelynek részesei egy személyautó és egy követ szállító teherautó volt Kisújszálláson.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

REJTÉLYES MACSKAMÉRGEZÉSEK SZOLNOKON

Ismeretlen elkövető mérgezi a macskákat az egyik szolnoki városrészben. A tetemeket ráadásul sok ember által látható helyen \"teszi közszemlére\". A rendőrség is nyomoz a felháborító ügyben.

2024. Április 26. 10:31, péntek | Helyi

Hármas baleset Kisújszállásnál

Összeütközött egy személygépkocsi és egy kisbusz csütörtök este a 4-es számú főúton, Kisújszállásnál.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

TÁMADNAK A BÜDÖSBOGARAK

Büdös, kellemetlenséget okoz, emellett komoly kártevő is. Természetes ellensége alig van, így köszöni szépen, jól érzi magát Magyarországon.