Városlista
2018. június 19, kedd - Gyárfás

Hírek

2018. Június 13. 13:09, szerda | Helyi

Jászkun Redemptio Emléknapja

Jászkun Redemptio Emléknapja

Magyar Országgyűlés 2014. február 4-én történelmi emléknappá nyilvánította, a redemptio emléknapját.

Az önkormányzat és a Györffy István Nagykun Múzeum szervezésében a Jászkun Redemptio Emléknapja alkalmából a Millenniumi Emlékmű parkjában, a Jászkun Redemptio Emlékharangjánál a Kováts Mihály Huszárbandérium lovasainak bevonulása után dr. Nagy Molnár Miklós, a Györffy István Nagykun Múzeum igazgatója felolvasta dr. Fazekas Sándor országgyűlési képvisel köszöntő szavait.

A köszöntő után felidézte a jászkun önmegváltást, amikor is 1745. ben Mária Terézia magyar királynő Bécsben aláírta a jászok és kunok kiváltságainak visszaadását engedélyező okiratot.

Ezt az eseményt nevezzük latin szóval redemptionak, azaz önmegváltásnak.

A jászok, a kiskunok és a nagykunok szabadságaik visszaszerzése érdekében 580 ezer rajnai forintot gyűjtöttek össze - sorolta a szónak a több mint kétszáz éve történteket.

Az ünnepi műsorban közreműködött Plősz Csilla, a KÁIAMI vezetője, Lór-Kerekes Ágnes tagintézmény vezető és az művészeti iskola énekkara Soós Pálné vezetésével. A műsor után a jelenlévők elhelyezték koszorúikat az emlékharangnál, melyet Dobos László polgármester megkongatott az évfordulóra emlékezve.

Címkék: Karcag, redemptio

Ezek érdekelhetnek még

2018. Június 18. 17:33, hétfő | Helyi

Gyerekek is adományoztak beteg és rászoruló társaiknak a UPC segítségével

Összesen 57 zsák, vagyis közel 7000 darab plüssfigura gyűlt össze,

2018. Június 18. 16:07, hétfő | Helyi

Megújult a Karcag-Apavári vadászház

A Nefag Zrt. megújult Karcag-Apavári Vadászházát pénteken adták át ünnepélyesen.

2018. Június 17. 17:27, vasárnap | Helyi

Egyedüli nőként örökös pásztor lett

Újra tizenketten ülnek Hortobágy Örökös pásztorainak asztalánál. A minap a Hortobágyon megtartott titkos szavazáson a pásztorok a karcagi Béres Mihályné Márki Piroskát beválasztották a jeles asztaltársaságba.

2018. Június 17. 17:22, vasárnap | Helyi

Finom az idei cseresznye

Már kapható a piacon a ropogós, nagyszemű magyar cseresznye. Az idei termés jó, az árak tavalyhoz képest minimálisan emelkedtek. Jelenleg 500-600 forintba kerül egy kiló gyümölcs.