Városlista
2018. augusztus 20, hétfő - István

Hírek

2018. Június 13. 13:09, szerda | Helyi

Jászkun Redemptio Emléknapja

Jászkun Redemptio Emléknapja

Magyar Országgyűlés 2014. február 4-én történelmi emléknappá nyilvánította, a redemptio emléknapját.

Az önkormányzat és a Györffy István Nagykun Múzeum szervezésében a Jászkun Redemptio Emléknapja alkalmából a Millenniumi Emlékmű parkjában, a Jászkun Redemptio Emlékharangjánál a Kováts Mihály Huszárbandérium lovasainak bevonulása után dr. Nagy Molnár Miklós, a Györffy István Nagykun Múzeum igazgatója felolvasta dr. Fazekas Sándor országgyűlési képvisel köszöntő szavait.

A köszöntő után felidézte a jászkun önmegváltást, amikor is 1745. ben Mária Terézia magyar királynő Bécsben aláírta a jászok és kunok kiváltságainak visszaadását engedélyező okiratot.

Ezt az eseményt nevezzük latin szóval redemptionak, azaz önmegváltásnak.

A jászok, a kiskunok és a nagykunok szabadságaik visszaszerzése érdekében 580 ezer rajnai forintot gyűjtöttek össze - sorolta a szónak a több mint kétszáz éve történteket.

Az ünnepi műsorban közreműködött Plősz Csilla, a KÁIAMI vezetője, Lór-Kerekes Ágnes tagintézmény vezető és az művészeti iskola énekkara Soós Pálné vezetésével. A műsor után a jelenlévők elhelyezték koszorúikat az emlékharangnál, melyet Dobos László polgármester megkongatott az évfordulóra emlékezve.

Címkék: Karcag, redemptio

Ezek érdekelhetnek még

2018. Augusztus 20. 12:58, hétfő | Helyi

Streetball bajnokság

A XXVII. Nagykunsági Kulturális Napok keretében vasárnap a Kosárliget pályán rendezett streetball bajnokságon közel harminc csapat vett részt a megye több településéről.

2018. Augusztus 20. 10:59, hétfő | Helyi

Fának, majd egy kerítésnek csapódott: a helyszínen vesztette életét a berekfürdői baleset sérültje

Tragédiával kezdődött augusztus 20-a: hétfő éjjel, nem sokkal éjfél után súlyos baleset történt Berekfürdőn.

2018. Augusztus 18. 13:47, szombat | Helyi

2018-as Tour de Hongrie

A Városháza elől rajtolt el szombat délelőtt a Tour de Hongrie 2018 mezőnye. A Magyar Kerékpáros Körversenyen a NKSZ licencével rendelkező, meghívott csapatok vesznek részt.

2018. Augusztus 18. 09:37, szombat | Helyi

A XXVII. Nagykunsági Kulturális Napok

A XXVII. Nagykunsági Kulturális Napokat a Dérynében Dobos László polgármester nyitotta meg, majd a megyei díjjal kitüntetett Déryné Pántlika csoportja adott fergeteges műsort.