Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Október 21. 08:51, szombat | Helyi

Jubileum

Jubileum

Harminc évvel ezelőtt vette fel Karcag egykori jegyzőjének, Varró Istvánnak a nevét a Karcagi Szakképzési Centrum Varró István Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, vagy ahogy vármegyeszerte ismerik, a Varró.

Mennyi? Harminc! Harminc évvel ezelőtt vette fel Karcag egykori jegyzőjének, Varró Istvánnak a nevét a Karcagi Szakképzési Centrum Varró István Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, vagy ahogy vármegyeszerte ismerik, a Varró.

Névadójára emlékezik a Karcagi Szakképzési Centrum Varró István Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium. A Nagykunság fővárosában 1676 óta folyamatos az iskolai oktatás, ekkor kezdte meg működését a fiúiskola. A karcagi szakképzés pedig 1890-ig nyúlik vissza, 133 éve indult az iparostanonc- képzés a városban.


SZEPESI TIBOR, polgármester: Igaz ugyan, hogy ma ezt a kerek évszámot, a harminc évvel ezelőtti névadást ünnepeljük, de ünnepeljük az iskola eddig eltelt minden évét is. Mellyel nem csak az iparosképzésben, nem csak az oktatásban, hanem a város életében is jelentős időszakot ölelnek fel. Az ünnepben a legszebb és legfontosabb az együttlét. Az, hogy ilyen sokan összegyűltünk megadni a tiszteletet a múltnak, azt mutatja, hogy a közösség szinte minden tagjának van része emlékekben. Mert ebből a közös emlékből, a megszerzett tudásból, tapasztalatból, élményekből és érzésekből áll össze a jelen történelme.


1992-ben kezdődött, illetve már zajlott az átmenet az egypártrendszerből a többpárti, polgári demokráciába. Az addig megyei fenntartású intézmények többsége önkormányzati tulajdonba, fenntartásba került. Az akkori karcagi szakmunkásképző Ragó Antal nevét viselte. A Szolnokon született egykori vöröskatonának, későbbi megyeitanács- elnöknek Karcaghoz semmiféle kötődése nem volt. Ezért is döntött úgy az akkori városvezetés, hogy a szakképzőiskola az 1697-től 1770-ig élt karcagi jegyző nevét veszi fel.

FAZEKAS SÁNDOR, országgyűlési képviselő, Fidesz- KDNP: Polgári, nemzeti értékek mentén célunk az volt, hogy Karcagon ezen értékek erősödjenek és egy olyan autonóm város legyen, amely folytatja azokat a hagyományokat, amelyek a Nagykunságra jellemzőek. Varró István azért volt egy kiemelkedő személyiség, szerepe által egy megbecsült ember Karcag és a Nagykunság történetében, mert az ő életútja szorosan kapcsolódik a város újraépítéséhez, újra betelepüléséhez és a redemptióhoz.


A mai Varró 1969-ben kapott új, önálló épületet, a központi intézmény ma is a Varró utcában működik.

F. KOVÁCS SÁNDOR, országgyűlési képviselő, Fidesz- KDNP: Ha valaki szakmát tanul, akkor olyan dologra tesz szert, amit egy egész életen keresztül tud használni. És bele se gondol még tizenöt- tizenhat- tizenhét- tizennyolc évesen, hogy milyen fontos, ha valaki a kétkezi munkát, a kétkezi szakmát megtanulja. És lehet, hogy öt- tíz, de lehet, hogy harminc év múlva lesz arra a tudásra szüksége, amit itt megszerez. Mert egy életre szóló szakmát, akár megélhetést tud szerezni, de hogyha otthon valamit bütykölni kell, valamit meg kell javítani, az a tudás, amit itt a szakoktatóktól a gyakorlati foglalkozásokon megszerez, az egy életen keresztül el fogja kísérni.

Az itt tanuló fiatalok a Varróban megszerzett szaktudás birtokában jó esélyekkel lépnek ki a munkaerőpiacra.

FACSAR ANDRÁS, igazgató: A szakképzés- mint tudjuk- nagyon fontos és az is szempont volt, hogy figyelmet kapjon egy kicsit a mi iskolánk, hogy itt vagyunk Karcagon, a Varró, a szakképzés. És ha tudjuk, hogy szükség van a munkaerőre, szakképzett munkaerőre, mi itt vagyunk és mi képezzük a munkaerőt.


A harminc éve Varró István nevét viselő iskola a felnőttoktatás mellett jelenleg kilenc ágazatban képez szakembereket hároméves szakképzési és ötéves technikumi formában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 15:00, péntek | Helyi

NAGYNAK TŰNT A BAJ

Nagynak tűnt a baj, azonban szerencsére nem járt súlyosabb sérülésekkel az a közlekedési baleset, amelynek részesei egy személyautó és egy követ szállító teherautó volt Kisújszálláson.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

REJTÉLYES MACSKAMÉRGEZÉSEK SZOLNOKON

Ismeretlen elkövető mérgezi a macskákat az egyik szolnoki városrészben. A tetemeket ráadásul sok ember által látható helyen \"teszi közszemlére\". A rendőrség is nyomoz a felháborító ügyben.

2024. Április 26. 10:31, péntek | Helyi

Hármas baleset Kisújszállásnál

Összeütközött egy személygépkocsi és egy kisbusz csütörtök este a 4-es számú főúton, Kisújszállásnál.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

TÁMADNAK A BÜDÖSBOGARAK

Büdös, kellemetlenséget okoz, emellett komoly kártevő is. Természetes ellensége alig van, így köszöni szépen, jól érzi magát Magyarországon.