Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. Október 29. 05:01, vasárnap | Helyi

KELJ FEL JANCSI! SPORTVETÉLKEDŐ

KELJ FEL JANCSI! SPORTVETÉLKEDŐ

Megmozdult az óvoda. Karcag mind a nyolc tagóvodája részt vett a huszonötödik alkalommal meghirdetett Kelj fel Jancsi!- sportvetélkedőn.

A pályán az ovisok szüleikkel kúsztak- másztak szó szerint a Városi Sportcsarnokban.

Szótári magyarázata szerint a keljfeljancsi „Baba formájú kis játékszer, amely az aljába rejtett súly hatására fektéből mindig fölegyenesedik.” Karcagon viszont ennél mélyebb jelentéssel bír: a Madarász Imre Egyesített Óvoda minden nevelési év elején megrendezett mozgásos vetélkedője.

"De tulajdonképpen nem is számít az, hogy ki milyen eredményt ér el. Az a lényeg, hogy részt vesztek ezen a versenyen, ezen a mozgásos délutánon. És ami a legfontosabb, ne felejtsétek el: a mozgás mindig az életetek része kell, hogy legyen. Sosem szabad megállni, sosem szabad leállni, hiszen akkor berozsdásodnak kezeink, lábaink, aztán mi lesz velünk?" -fogalmazott Sári Kovács Szilvia alpolgármester a megnyitón.

A mozgás fontosságáról szóló tanulmányok, könyvek több könyvtárnyira rúgnak. Fejleszti a gyermekek testét, szellemét. Olyan készségeket erősít, amelyek később, az iskolai tanulmányok során, majd felnőtt életül folyamán is kamatoznak.Az is tudományosan igazolt, hogy az alapos bemelegítés nem csak „üzemi hőfokra” hozza a szervezetet, de megelőzi a sérüléseket is. Legyen szó akár óvodás, akár felnőtt versenyzőről.

BALAJTINÉ SÜTŐ MARGIT, intézményvezető, Madarász Imre Egyesített Óvoda:
"Mindegyik tagóvodából érkeznek gyermekcsoportok szülőkkel együtt és mind a nyolc tagóvodából egy- egy csapat fog ma vetélkedni egymással."

A karcagi keljfeljancsizásnak komoly hagyományai vannak. Már a huszonötödik Kelj fel Jancsit rendezték a Városi Sportcsarnokban. Nem egy szülő, aki gyermekével egy csapatban kúszott a padon, vagy mászott át az alagúton, nem is olyan nagyon régen még óvodásként tette ugyanezt.Az óvodapedagógusok vezetésével készültek a gyerekek a versenyre. A pályákat is életkori sajátosságaiknak alakították ki. Míg velük együtt mozgó szüleik emlékezetből is tudták, mi a feladatuk.

Az erek kitágulnak, az arcok kipirosodnak, a tüdő új erőre kap. Mind emellett minden keljfeljancsizó sokat nevet, a közösségi érzés is erősödik. Ilyen egy igazi, követendő hagyomány.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:17, csütörtök | Helyi

FOSZTOGATNAK A TEMETŐBEN

Ellopott virágok, koszorúk, megrongált sírhelyek. Évek óta jelentős anyagi és érzelmi károkat okoznak azok, akik rendszeresen lopnak, rongálnak a szolnoki temetőben.

2024. Május 02. 15:08, csütörtök | Helyi

Kigyulladt egy istálló Öcsödnél

Kigyulladt egy negyven négyzetméteres istálló szerda délelőtt egy Öcsöd külterületén található tanyán.

2024. Május 02. 13:15, csütörtök | Helyi

POKOLLÁ TESZI AZ ÉLETÜKET

Összekent ajtó, beragasztózott zár. Rendszeresen szembesülnek ezekkel a bosszantó dolgokkal az egyik szolnoki lakótelep lakói. És ez még nem minden!

2024. Május 02. 10:11, csütörtök | Helyi

NÉPISMERETI VETÉLKEDŐ

Honnan jöttünk, hová tartunk, kik az őseink? Ezekre a kérdésekre kellett felelniük azoknak a maristásoknak, akik részt vettek az iskola népismereti vetélkedőjén.