Városlista
2019. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Február 12. 18:11, kedd | Helyi

KENYÉRSÜTÉS HAGYOMÁNYA

KENYÉRSÜTÉS HAGYOMÁNYA

A dagasztóteknő, a kovászolófa, a szakajtó hogy mik is ezek az eszközök és hol tekinthetjük meg arról Dr. Nagy Molnár Miklóst, a Györffy István Nagykun Múzeum igazgatóját a kenyérsütést bemutató kiállításról kérdeztük.

Az egyik legfontosabb és legnehezebb asszonyi munka a múlt században a kenyérsütés. A karcagi kenyeret jól ismerték a debreceni piacon is. Akkor még nem az egykilós, szeletelt kenyerekről beszélünk, hanem a kovásszal készült több kilós veknikről, mely akár egy hétig is elállt. A háziasszony a kovászt nagy becsben tartotta, őrizte az összetevőjét, azt rokonnak is csak akkor adott, ha az megszorult.


Két egyforma kenyér sosem volt, minden családnak adott volt a kovásza. A kemencében sült házi kenyér illata is más volt, a családi ünnepségeken a birkapörkölt mellé illett az. A múzeumban megtalálhatóak a házi kenyérsütés eszközei: a dagasztóteknő, a kovászolófa, a szakajtó. A képeken pedig látható a kenyérsütés folyamata is.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Április 23. 13:15, kedd | Helyi

Átadták a Karcagi Rendőrkapitányság új épületét

A miniszter elmondta, hogy az új épület, a magas elismertség azonban kötelez is.

2019. Április 22. 09:39, hétfő | Helyi

KÖZMUNKAPROGRAM ABÁDSZALÓKON

Balogh Gyula Abádszalók város polgármestere arról számolt be a Karcag Televíziónak, hogy hogyan alakul a településen a közmunkaprogram.

2019. Április 22. 09:38, hétfő | Helyi

KATASZTRÓFAVÉDELMI VERSENY

Területi Elsősegélynyújtó és Katasztrófavédelmi Versenyt tartottak április a kunhegyesi sportcsarnokban.

2019. Április 19. 20:05, péntek | Helyi

MUZSIKÁS EGYÜTTES KARCAGON

Muzsikás együttes több, mint 10 éve járja az ország általános- és középiskoláit a Rendhagyó énekóra MOL-ban programjukkal.