Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. Július 06. 05:01, csütörtök | Helyi

KEVÉS LESZ A MEGGY

KEVÉS LESZ A MEGGY

Tavasszal a fagyok, most a gombabetegségek tizedelik a csonthéjasok termését.

Meggyből biztosan kevés lesz, a monília évről-évre gondot okoz a gyümölcstermesztőknek.

Az esős időjárás igencsak kedvez a gombabetegségek, főleg a monília terjedésének a gyümölcsösökben. A monília elsősorban a csonthéjasokat érinti, ilyenek például a meggy, a cseresznye, a kajszi, illetve a szilva is. Nagyon nehéz a védekezés a monília ellen, a problémát vegyszeres permetezéssel és az érintett ágak erős visszametszésével lehet megpróbálni orvosolni.

A tavalyi százezer tonnás rekordtermésnél akár 30-40 ezer tonnával kevesebb teremhet idén, derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből. Tájékoztatásuk szerint ezért, illetve mert a lengyelországi ültetvények tavaszi fagykára miatt nő a kereslet a magyar meggyre, jelentősen emelkedhetnek az árak.
Az idei tavasz hektikus időjárása, a száraz és hűvös napok váltakozása, az erős szél és a csapadékos idő miatt a megtermékenyülés nem volt olyan mértékű, mint az előző évben, illetve "megfáztak" a terméskezdemények. A terméskiesés legnagyobb mértékben térségünket érinti, a meggyfajták közül elsősorban a Kántorjánosit, míg az Újfehértói fürtösnél átlagos termésmennyiség várható.
Magyarország az Európai Unió egyik meghatározó meggytermelője, Lengyelország után a második helyen áll. Az országban mintegy 14 ezer hektáron termesztenek meggyet, az éves meggytermés - évjárati hatásoktól függően - 60-90 ezer tonna között ingadozik.

A magyarországi éves meggyfogyasztás 15-20 ezer tonnára tehető. Az elmúlt néhány évben erősödött a frisspiaci fogyasztás és növekedett a fagyasztott meggy iránti kereslet is, ám továbbra is a meggybefőtt a legkedveltebb a vásárlók körében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 16:24, szerda | Helyi

A hazai vadállományunk egyedülálló nemzeti kincsünk

Teremtett világunk megőrzése közös kötelességünk, a természet rendjét pedig nem lehet megbontani, éppen ezért hárul kiemelkedően fontos szerep a felelős és tudatos vadgazdálkodásra

2024. Május 01. 15:00, szerda | Helyi

KALAPÁCCSAL TÁMADT AZ IDŐS EMBERRE

A Kunszentmártoni Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be egy 22 éves cibakházi férfival szemben rablás bűntette és két rendbeli testi sértés büntette miatt.

2024. Május 01. 13:00, szerda | Helyi

MÉLTÓSÁG MEZEJE

A nárcisz a világon mindenütt a rákbetegek, a rákban haldoklókat gondozó szervezetek szimbóluma.

2024. Május 01. 07:00, szerda | Helyi

SZÉPÍRÓ VERSENY A SZENT PÁL MARISTA ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

A Cigány hét keretein belül a hátrányos helyzetű gyermekek számára Szépíró versenyt rendeztek a Szent Pál Marista Általános Iskolában.