Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Május 22. 14:32, szerda | Helyi

Konferencián a Tisza-tó

Konferencián a Tisza-tó

A Tisza-tó jelentőségéről beszéltem ma a Magyar Tudományos Akadémia épületében megtartott Nagy Tavaink konferencián, az MTA 191. közgyűlésének szakmai kísérő programján.

A sokrétű - mezőgazdasági öntözés, víziút, természetvédelmi terület - lehetőségek és hasznosítás közül a gazdaság számára kiemelt jelentőséggel bír a turizmus, mely az elkövetkező tíz évben legalább 30 milliárd forint összegű beruházást jelent a szektornak. Szabadstrandok újulnak meg, kerékpárutak épülnek, új attrakciók jönnek létre, fejlődnek a szolgáltatások és a szálláshelyek. A tó jövőjéért aggódva ugyanakkor segítségért is mentem ma a tudományos élet jeles képviselőihez.
Aggasztó mértéket öltött ugyanis az elmúlt egy-két évben a hínár és mocsári növényzet térnyerése a nyílt víz rovására. Különösen a hínáros békaszőlő és a sulyom veszélyezteti az optimális 60%-os nyílt víz és 40%-os növényzet arányt. Ez pedig a Tisza-tó jövőbeni használhatóságát, a vízisportokat, a fürdőzést, hajózást, horgászatot, madármegfigyelést is veszélyeztetheti.
Kovács Sándor országgyűlési képviselő arra kérte a tudósok segítségét, hogy legyenek partnerek a Tisza-tó jövőbeni használhatóságát és fenntarthatóságát, a növényszabályozást biztosító megoldási javaslat kidolgozásában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 20:15, csütörtök | Helyi

Kutyás szépségversenyen keresik a Tisza-tó szépét a tiszafüredi Kutyás majálison

Második alkalommal rendezik meg a tiszafüredi kutyastrandon, a Mancsos Pancsolóban a Kutyás majálist május 1-jén, ahol egész nap kutyás és családi programokkal várják a gazdákat és az ebeket.

2024. Április 18. 15:00, csütörtök | Helyi

VISSZATARTOTTA A BETÖRŐT

Az éj leple alatt, egy családi ház ablakán keresztül surrant be egy ingatlanba egy helyi férfi Kunmadarason, abban a reményben, hogy amíg a bent lakók alszanak, addig ő viszi az értékeket.

2024. Április 18. 13:51, csütörtök | Helyi

HOROGRA AKADTAK

Két napon is tiltott módszerrel halászókat fogtak a vízirendészek és hivatásos halőrök Tiszasüly külterületén. A rendőrök összesen hét férfit hallgattak ki gyanúsítottként.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

KÖLTÉSZET NAPJA HAJDÚSZOBOSZLÓN

Sokan hitték azt, hogy vandálok jártak Hajdúszoboszlón, hiszen aki a főtéren végigsétált, mindenfelé összefirkált kirakatokat láthatott.