Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2024. Május 07. 14:00, kedd | Helyi
Forrás: karcag tv

KOPJAFA AVATÁS A VADÁSZHÁZNÁL

KOPJAFA AVATÁS A VADÁSZHÁZNÁL

A Karcagi Nagykun Vadásztársaság fennállásának 150 éves évfordulója alkalmából kopjafát állított a Vadászháznál.

A Karcagi Nagykun Vadásztársaság, a NEFAG Zrt., Karcag Város Önkormányzata, valamint a Déryné Kulturális, Turisztikai, Sport Központ és Könyvtár a Vadásztársaság fennállásának 150 éves évfordulója alkalmából Jubileumi Ünnepségsorozatot szervezett, melynek egyik állomása egy Kopjafa felavatása volt, mely az elődöknek állít emléket. Az eseményen elsőként nt. Koncz Tibor esperes köszöntette a megjelenteket, majd beszédet mondott Hubai Imre a Karcagi Nagykun Vadásztársaság elnöke és fia, Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke is.


Hubai Imre a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke:
-Egy területen vadászunk és összeforr a NEFAG Zrt. vadászterülete a mi területünkkel. Az apavárai erdészet, ami öregbíti a város hírnevét, nemcsak
vadgazdálkodási, hanem erdészeti egység is. A térségünk legnagyobb egybefüggő erdészete is. Köszönöm azt a szakszerű munkát, amivel a vad megőrzését és a vad élőhelyét is óvják vezérigazgatóék, hiszen ennek az együttműködésnek hála évtizedek óta rendületlenül komoly trófea és komoly vadállomány jellemzi ezt a részét a városnak. Gyakorlatilag ez az a magja, ez az a bölcsője akár az őzállományunknak, amely sikeresen pótolja vissza az állományt, ha kell, a területnek azon a részén. Még egyszer köszönöm, hogy mindenki, aki ma jelen van jó szívvel, jó lélekkel támogatja a vadásztársaság vadgazdálkodási tevékenységét, a sportvadászok sportélményeit, az itt eltöltött felejthetetlen vadászati élményeket, és azt kívánom, akár a mai nap eseményeihez, akár a holnapiakhoz, akár az eljövendőben, ha valaki itt van Karcagon a karcagi vadászok körében, érezze nagyon jól magát, érezze, hogy barátként és kollégaként érkezett ide hozzánk, és a holnapi naphoz, a május elsejei megemlékezéshez pedig tényleg egy nagyon méltó ünnepségsorozatot és egy nagyon méltó ünnepi alkalmat kívánok mindenkinek. Isten hozta a vadászokat, üdv a vadásznak, tisztelet a vadnak.


A köszöntő beszédeket követően leplezték le a kopjafát, melyet Nt. Koncz Tibor esperes áldott meg. Ezt követően Ft. Veress Zoltán plébános is megszentelte a kopjafát, majd koszorúzásra került sor. Az eseményen lehetőségünk volt beszélgetni Hubai Imrével, a Karcagi Nagykun Vadásztársaság elnökével is a 150 éves évforduló kapcsán.

Hubai Imre Csaba, a Karcagi Nagykun Vadásztársaság elnöke:
-A mai napon a Nagykun Vadásztársaság jogelődjének és a vadászszervezetnek a 150 éves évfordulója alkalmából emlékezünk elődeinkre. Ennek szellemében úgy gondoltuk, hogy a legalkalmasabb itt az Alföldön egy kopjafát állítani az ő tiszteletükre, becsületére, illetve azokra az emlékekre, azokra az emlékhagyományokra, azokra a ránk hagyott szakmai, emberi magatartásokra, amik itt a Nagykunságban előfordultak, itt Karcag városban. A jövőnknek példát mutatóan állítottuk fel ezt a kopjafát, és azért, hogy a jövő generációja minden év május elsején egy koszorúzással emlékezzen meg az elődeinkről. Visszagondoljunk arra a bölcs 150 évre, ami eltelt, amit magunk mögött hagytunk. Elődeink örökül hagyták ránk a tisztességet, a becsületet, a természetszeretetet és az összetartozás erejét. Úgy gondolom, egy ekkora területen ilyen nagy létszámú vadásztársaság csak példakép lehet mások előtt.

Hubai Imre Csaba hozzátette, hogy a kopjafát gyerekkori barátja, Czupp Pál népművész készítette, aki a kunság egyik legeredményesebb fafaragója.

Hubai Imre a Karcagi Nagykun Vadásztársaság elnöke:
-A két évszám van rajta. 1874, mely az elődünknek az alakulási időpontja, annak az alapszabályát akkor fogadták el, tehát akkor alakult a vadásztársaság. A másik évszám a mostani 150 éves évforduló, tehát 2024. Ez a két dátum közötti időszak ez egy nagyon tartalmas, hasznos és példaértékű valamennyiünk számára. Úgy gondolom, hogy ez a hosszú idő és a régi emlékek mindenkit arra köteleznek, hogy ennek szellemében cselekedjünk a továbbiakban is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:29, szombat | Helyi

ELBALLAGTAK A SZENTANNAISOK

Idén sem maradhatott el a tradicionális gépes felvonulás, minden évben ezzel veszi kezdetét a Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium különleges ballagása.

2024. Május 18. 14:25, szombat | Helyi

VÁRMEGYEI VONÓS VERSENY

Negyedik alkalommal került megrendezésre a Karcagi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei vonósverseny. A megmérettetésre közel 50 gyermek nevezett.

2024. Május 18. 12:17, szombat | Helyi

IDÉN IS SOK ALKOTÁS SZÜLETETT

A Játszd újra kiállításra idén is sok alkotás készült. Ez a program nem csak a hulladék újrahasznosításáról, hanem az óvodás gyermekek tehetséggondozásáról is szól.

2024. Május 18. 10:02, szombat | Helyi

VÁROSUNK IS BEMUTATKOZOTT

Városunk is bemutatkozott a térség legnagyobb idegenforgalmi expóján, a Szolnoki Utazás és Szabadidő Kiállításon.