Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Május 13. 10:49, vasárnap | Helyi

Kováts Napok 2018

Kováts Napok 2018

Az 1779. május 11-én a charlestowni csatában hősi halált halt karcagi születésű Kováts Mihály huszárezredesre emlékeztek május 11-én tegnap a róla elnevezett általános iskolások és a város vezetői a Dérynében

A hős életét dr. Pintér Zoltán Árpád középiskola tanár idézte fel. Beszédét az alábbiakban közöljük:

- Tisztelt Megemlékezők! Szeretettel köszöntöm a kedves megjelenteket! Így visszagondolva igencsak régen, 17 évvel ezelőtt, egykori ifjúságom gondtalanságában én magam is Kováts-os végzősként ballagtam el és kezdtem meg a középiskolai tanulmányaimat.

Az akkori élmények és tapasztalatok talán megfakultak az emlékezetemben, de a hovatartozás érzése, az az öntudat, melyet egykori általános iskolám, egykori remek tanáraim elplántáltak bennem, ennél mélyebben rögzült és máig tisztán, elevenen él.

Megvallom: Hálásan köszöntem meg igazgató nőnek a felkérést e mostani emlékbeszédre, büszkeséggel tölt el, hogy ennek révén törleszthetek egy keveset abból az adósságból, amellyel a Kováts Mihály Általános Iskola és tanárkara felé tartozom, óvó gondoskodásukért, útmutatásaikért, nevelői szolgálatukért.

Ha egyetlen szóval kellene kapcsolatot vázolnom az iskola és névadója között, alighanem a példamutatás kifejezést választanám. Fabriczy Kováts Mihály életét éppúgy a haza és szabadság szolgálatának szentelte, mint tesszük azt ma, egy békésebb, de éppúgy kihívásokkal teli világban.

Kováts Mihály az iskola névadója harcolt mindkét ún. sziléziai háborúban, azaz az osztrák örökösödési- és a hétéves háborúban. A történelem fintora, és a XVIII. századi háborúk sajátossága, hogy mind a porosz, mind a dunai-Habsburg haderőben szolgált és ért el kiemelkedő teljesítményeket. Kalandos élete sohasem tartotta sokáig egy helyben. 1773-ig körülbelül 16.000 lengyel katonát képzett ki az oroszok elleni függetlenségi harcra. Élete utolsó, nagy kalandja azonban 1776. októberében, 52. életévében vette kezdetét.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 15:00, péntek | Helyi

NAGYNAK TŰNT A BAJ

Nagynak tűnt a baj, azonban szerencsére nem járt súlyosabb sérülésekkel az a közlekedési baleset, amelynek részesei egy személyautó és egy követ szállító teherautó volt Kisújszálláson.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

REJTÉLYES MACSKAMÉRGEZÉSEK SZOLNOKON

Ismeretlen elkövető mérgezi a macskákat az egyik szolnoki városrészben. A tetemeket ráadásul sok ember által látható helyen \"teszi közszemlére\". A rendőrség is nyomoz a felháborító ügyben.

2024. Április 26. 10:31, péntek | Helyi

Hármas baleset Kisújszállásnál

Összeütközött egy személygépkocsi és egy kisbusz csütörtök este a 4-es számú főúton, Kisújszállásnál.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

TÁMADNAK A BÜDÖSBOGARAK

Büdös, kellemetlenséget okoz, emellett komoly kártevő is. Természetes ellensége alig van, így köszöni szépen, jól érzi magát Magyarországon.