Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Április 22. 09:39, hétfő | Helyi

KÖZMUNKAPROGRAM ABÁDSZALÓKON

KÖZMUNKAPROGRAM ABÁDSZALÓKON

Balogh Gyula Abádszalók város polgármestere arról számolt be a Karcag Televíziónak, hogy hogyan alakul a településen a közmunkaprogram.

Szót ejtett többek között arról is, hogy hányan dolgoznak a programban és, hogy milyen egyéb projektek valósulnak meg, a közmunka keretein belül.

A polgármester elmondta, hogy az előző években kidolgozott programot folytatják az idei évben is igaz, némileg csökkentett létszámmal. Jelenleg 120 fő dolgozik a különböző programokba, illetve még 80 fő lesz idén alkalmazva.

A városvezető arról is szólt, hogy működik a közút programuk, amiben utak, járdák javításával és pótlásával foglalkoznak. Folyik a belvíz programuk is, ahol a csapadékvíz elvezető rendszerek karbantartásával, árkok építésével és rekonstruálásával foglalkoznak. Ezzel párhuzamos a START mintaprogramban, a mezőgazdasági projekt, ahol idén nagyobb területen gazdálkodnak, mintegy 3,2 hektáron fognak konyhakerti növényeket termeszteni. A fóliasátor már elő van készítve, folyamatosan folyik benne a munka. A palánták előnevelése zajlik, a kiültetésüket előkészítve.
A korai burgonya is hamarosan szedhető állapotba kerül. A település a napraforgó termesztésében is részt vesz; ez azért fontos Abádszalóknak, mert minden évben olajat üttetnek belőle és az önkormányzat konyháján kerül felhasználásra. Ha felesleg van, akkor az önkormányzati boltba kerül értékesítésre, amely kettő éve üzemel. A program egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A településen öt fő foglalatoskodik csipkeveréssel, amelyet reprezentatív célokra használják, valamint különböző kiállításokon mutatnak be és az idegenforgalomban igyekeznek értékesíteni-mondta el a polgármester.

A közmunkaprogramból kikerülők elhelyezkedési aránya fejélődő tendenciát mutat. Olyan munkahelyeken tudnak munkát vállalni, ahol a vállalkozások buszjáratot indítanak a városból. Vannak akik Szolnokon helyezkednek el, de akad aki Tiszafüreden, Kunhegyesen is talál munkát. Elmondható, hogy egyre kisebb a munkanélküliség aránya. Azok akik valamilyen szakképzettséggel bírnak, könnyebben tudnak elhelyezkedni.

Az önkormányzat beruházásainak köszönhetően az idegenforgalomban is abban bíznak, hogy egyre nagyobb befektetők, kisbefektetők, mikro-és kisvállalkozások indulnak, vagy bővítés történik látva azt, hogy mindezekben potenciál van-tudtuk meg a városvezetőtől.

A nyári időszakban nagyon jó foglalkoztatási arányt tudhat magáénak Abádszalók, mivel sokan keresnek olyankor szobalányokat, kisegítőket, takarítókat, udvarosokat. Így a munkavállalás világában ez mindenképpen javuló tendenciát mutat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 15:00, péntek | Helyi

NAGYNAK TŰNT A BAJ

Nagynak tűnt a baj, azonban szerencsére nem járt súlyosabb sérülésekkel az a közlekedési baleset, amelynek részesei egy személyautó és egy követ szállító teherautó volt Kisújszálláson.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

REJTÉLYES MACSKAMÉRGEZÉSEK SZOLNOKON

Ismeretlen elkövető mérgezi a macskákat az egyik szolnoki városrészben. A tetemeket ráadásul sok ember által látható helyen \"teszi közszemlére\". A rendőrség is nyomoz a felháborító ügyben.

2024. Április 26. 10:31, péntek | Helyi

Hármas baleset Kisújszállásnál

Összeütközött egy személygépkocsi és egy kisbusz csütörtök este a 4-es számú főúton, Kisújszállásnál.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

TÁMADNAK A BÜDÖSBOGARAK

Büdös, kellemetlenséget okoz, emellett komoly kártevő is. Természetes ellensége alig van, így köszöni szépen, jól érzi magát Magyarországon.