Városlista
2018. május 21, hétfő - Konstantin

Hírek

2018. Február 11. 09:37, vasárnap | Helyi
Forrás: KARCAG TV

KÜLÖNLEGES ÉTELEK A KARCAGI DISZNÓTORBAN

KÜLÖNLEGES ÉTELEK A KARCAGI DISZNÓTORBAN

A karcagi Lovagi Udvarban megrendezett disznótoron délvidéki, felvidéki erdélyi csapatok is elkészítették hagyományos disznótoros ételeiket. Készült töltött káposzta,knédli és puliszka is.

A Délvidék, a Felvidék és Erdély hagyományos disznótoros ételeit kóstolhatták meg a karcagiak a Lovagi Udvarban 7. Alkalommal megrendezett disznótoron.

Pecsenka Andrástól, a délvidéki Bácskossuthfalváról érkezett csapat vezetőjétől megtudtuk, ők kétféle töltött káposztát készítenek, az egyikbe ugyanis a rizs helyett gerslit tesznek.

- A hagyományos disznótoros ételeket mi is készítjük, bár nagyon kevés falusi disznótor van nálunk. Mi is ugyanúgy dolgozzuk fel a disznót, mint Karcagon. Megtanultuk az itteni juhászoktól, hogy csak ami volt a pusztán, olyan alapanyagokat szabad fűszerként használni. A tartósítást füstöléssel oldjuk meg ma is.

A felvidéki csapat Sárosfáról érkezett Vasik Lászlóval.

- Nálunk már a disznótor kihalt, a mi korosztályunk gyerekként sokban vett részt. Cseh nemzeti étel főzünk, knédli lesz dísztelt káposztával és sült hússal. A káposztát otthon savanyítottuk, köménymag, alma, szemes feketebors, babérlevél van benne, a húst megsózzuk, megsütjük fokhagymán, köménymagon, a knédlit - főtt tészta - mint a kenyeret felszeljük, ez a köretet helyettesíti - sorolta a szakács.

A székelykeresztúri csapat Ágoston Dénes vezetésével lecsipecsit készít puliszkával, cika káposztával.

- A lecsipecsit torokpecsenyének is hívják, a disznó torok részéről veszik le a húst. Disznóvágásnál ez hagyományos étel, ugyanúgy mint Karcagon a hagymás vér. A cika káposztát hordóban kaporral, tormával érleljük, a puliszka kukoricadarából készül, s köretként tálaljuk. A karcagihoz képest nálunk hagymás vér nincs, s a kolbászba sem teszünk őrölt pirospaprikát - tudtuk meg Ágoston Dénestől.

Ezek érdekelhetnek még

2018. Május 20. 09:42, vasárnap | Helyi

A Tisza-tó Napja

70 km-es túra ...

2018. Május 20. 09:39, vasárnap | Helyi

HOLOKAUSZT EMLÉKNAPJA

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából a Spinoza Színház Egy végzetes négyszög története

2018. Május 20. 09:35, vasárnap | Helyi

ÜGYESKEDJ A KERÉKPÁRODDAL

Ügyeskedj a kerékpároddal címmel rendezett a MIEÓ ügyességi vetélkedőt a város óvodásainak.

2018. Május 20. 09:32, vasárnap | Helyi

ÉPÍTKEZÉSEK TOMAJMONOSTORÁN

Fazekas Szabolcs Tomajmonostora polgármestere arról számolt be a Karcag Televíziónak, hogy milyen építkezések zajlanak éppen a településükön.