Városlista
2018. augusztus 15, szerda - Mária

Hírek

2018. Február 11. 09:37, vasárnap | Helyi
Forrás: KARCAG TV

KÜLÖNLEGES ÉTELEK A KARCAGI DISZNÓTORBAN

KÜLÖNLEGES ÉTELEK A KARCAGI DISZNÓTORBAN

A karcagi Lovagi Udvarban megrendezett disznótoron délvidéki, felvidéki erdélyi csapatok is elkészítették hagyományos disznótoros ételeiket. Készült töltött káposzta,knédli és puliszka is.

A Délvidék, a Felvidék és Erdély hagyományos disznótoros ételeit kóstolhatták meg a karcagiak a Lovagi Udvarban 7. Alkalommal megrendezett disznótoron.

Pecsenka Andrástól, a délvidéki Bácskossuthfalváról érkezett csapat vezetőjétől megtudtuk, ők kétféle töltött káposztát készítenek, az egyikbe ugyanis a rizs helyett gerslit tesznek.

- A hagyományos disznótoros ételeket mi is készítjük, bár nagyon kevés falusi disznótor van nálunk. Mi is ugyanúgy dolgozzuk fel a disznót, mint Karcagon. Megtanultuk az itteni juhászoktól, hogy csak ami volt a pusztán, olyan alapanyagokat szabad fűszerként használni. A tartósítást füstöléssel oldjuk meg ma is.

A felvidéki csapat Sárosfáról érkezett Vasik Lászlóval.

- Nálunk már a disznótor kihalt, a mi korosztályunk gyerekként sokban vett részt. Cseh nemzeti étel főzünk, knédli lesz dísztelt káposztával és sült hússal. A káposztát otthon savanyítottuk, köménymag, alma, szemes feketebors, babérlevél van benne, a húst megsózzuk, megsütjük fokhagymán, köménymagon, a knédlit - főtt tészta - mint a kenyeret felszeljük, ez a köretet helyettesíti - sorolta a szakács.

A székelykeresztúri csapat Ágoston Dénes vezetésével lecsipecsit készít puliszkával, cika káposztával.

- A lecsipecsit torokpecsenyének is hívják, a disznó torok részéről veszik le a húst. Disznóvágásnál ez hagyományos étel, ugyanúgy mint Karcagon a hagymás vér. A cika káposztát hordóban kaporral, tormával érleljük, a puliszka kukoricadarából készül, s köretként tálaljuk. A karcagihoz képest nálunk hagymás vér nincs, s a kolbászba sem teszünk őrölt pirospaprikát - tudtuk meg Ágoston Dénestől.

Ezek érdekelhetnek még

2018. Augusztus 14. 21:32, kedd | Helyi

Ezer négyzetméteren lángol a hodály Tilalmason

A tűzoltók megkezdték a lángok oltását.

2018. Augusztus 13. 09:11, hétfő | Helyi

Könyvelőt is keresnek Berekfürdőbe...

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2018. Augusztus 12. 17:34, vasárnap | Helyi

Egyre népszerűbb a Tisza-tó melletti nyaralás

Egyre kedveltebbek a Tisza-tó melletti szabadstrandok. Az olcsó árak, a kiváló vízminőség és a vízisportok sok hazai és külföldi turistát vonzank a térségbe.

2018. Augusztus 11. 20:27, szombat | Helyi

Wiener fotografien walzer kiállítás

Wiener fotografien walzer címmel a XIX. századi bécsi műtermi fotográfiákból és korabeli bécsi kiadású Strauss-kottákból nyílt kiállítás a Györffy István Nagykun Múzeumban augusztus 8-án.