Városlista
2018. február 21, szerda - Eleonóra

Hírek

2018. Február 11. 09:37, vasárnap | Helyi
Forrás: KARCAG TV

KÜLÖNLEGES ÉTELEK A KARCAGI DISZNÓTORBAN

KÜLÖNLEGES ÉTELEK A KARCAGI DISZNÓTORBAN

A karcagi Lovagi Udvarban megrendezett disznótoron délvidéki, felvidéki erdélyi csapatok is elkészítették hagyományos disznótoros ételeiket. Készült töltött káposzta,knédli és puliszka is.

A Délvidék, a Felvidék és Erdély hagyományos disznótoros ételeit kóstolhatták meg a karcagiak a Lovagi Udvarban 7. Alkalommal megrendezett disznótoron.

Pecsenka Andrástól, a délvidéki Bácskossuthfalváról érkezett csapat vezetőjétől megtudtuk, ők kétféle töltött káposztát készítenek, az egyikbe ugyanis a rizs helyett gerslit tesznek.

- A hagyományos disznótoros ételeket mi is készítjük, bár nagyon kevés falusi disznótor van nálunk. Mi is ugyanúgy dolgozzuk fel a disznót, mint Karcagon. Megtanultuk az itteni juhászoktól, hogy csak ami volt a pusztán, olyan alapanyagokat szabad fűszerként használni. A tartósítást füstöléssel oldjuk meg ma is.

A felvidéki csapat Sárosfáról érkezett Vasik Lászlóval.

- Nálunk már a disznótor kihalt, a mi korosztályunk gyerekként sokban vett részt. Cseh nemzeti étel főzünk, knédli lesz dísztelt káposztával és sült hússal. A káposztát otthon savanyítottuk, köménymag, alma, szemes feketebors, babérlevél van benne, a húst megsózzuk, megsütjük fokhagymán, köménymagon, a knédlit - főtt tészta - mint a kenyeret felszeljük, ez a köretet helyettesíti - sorolta a szakács.

A székelykeresztúri csapat Ágoston Dénes vezetésével lecsipecsit készít puliszkával, cika káposztával.

- A lecsipecsit torokpecsenyének is hívják, a disznó torok részéről veszik le a húst. Disznóvágásnál ez hagyományos étel, ugyanúgy mint Karcagon a hagymás vér. A cika káposztát hordóban kaporral, tormával érleljük, a puliszka kukoricadarából készül, s köretként tálaljuk. A karcagihoz képest nálunk hagymás vér nincs, s a kolbászba sem teszünk őrölt pirospaprikát - tudtuk meg Ágoston Dénestől.

Ezek érdekelhetnek még

2018. Február 20. 15:27, kedd | Helyi

EGYRE TÖBB EMBERNEK SEGÍT A REFORMÁTUS HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÓ SZOLGÁLAT

Újabb ellátottakkal bővült a Karcagi Református Házi Segítségnyújtó szolgálat. A létszám emelkedés új munkahelyeket is teremtett a városban.

2018. Február 20. 15:26, kedd | Helyi

MARISTA FARSANG

: Idén is felvonultak a Szent Pál Marista Általános Iskola diákjai és tanára, hogy elűzzék a telet. A felvonulást sok karcagi érdeklődő és sok óvodás is megnézte.

2018. Február 20. 15:26, kedd | Helyi

NÉPSZERŰ A KARCAGI STRANDFÜRDŐ

A 60-as évek óta működik strandfürdő Karcagon. Azóta sok fejlesztésen ment keresztül az Akácliget Gyógy- és Strandfürdő, amelyet már a külföldiek is egyre jobban felfedeznek.

2018. Február 20. 15:25, kedd | Helyi

VIRÁGOT NÉVNAPRA

Névnapokon általában virággal köszöntik a nőket a férfiak. A szegfű már divatja múlt, de ma már egy rózsacsokor is megszokottnak számít. Túri Imréné virágboltos az idei trendekről beszélt híradónknak.