Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. Október 29. 05:02, vasárnap | Helyi

LEGSZEBB KONYHAKERTEK DÍJÁTADÓ ÜNNEPSÉGE

LEGSZEBB KONYHAKERTEK DÍJÁTADÓ ÜNNEPSÉGE

Idén is nagy népszerűségnek örvendett a Legszebb Konyhakertek program. Karcagról harmincheten vettek részt, közülük sokan először neveztek.

Hogy milyen eredmények születtek, a következő híradásunkból kiderül.

Sári Kovács Szilvia, Karcag város alpolgármestere, a program ötletgazdája elmondta, hogy a 2023-as év hiába volt tekinthető a kihívások évének ismételten szép számmal vettek részt Karcagról a versenyben. Nevezetesen harmincheten indultak az ez évi megmérettetésen, akik közül sokan először mutatták meg a kertművelésük gyümölcsét.

-Nagyon nagy eredménynek tartom, hogy mindig vannak újabb és újabb jelentkezők; mindig óriási elismerés ez felém, hogy a programot megtisztelik azzal, hogy neveznek a versenyre és annak egy adott pontján megmutatják a jelentkezők a kertjeiket a zsűri tagjainak-mondta el a programigazgató. Az időjárás viszontagságai ellenére a programon megrendezésre kerülő terménybemutatón kiváló minőségű, biomódszerekkel megtermett zöldség-és gyümölcs mutatkozott be.

-Úgy gondolom, hogy az eredmények önmagukért beszélnek; a kertművelők részvétele nyomán több mint ötvenezer kertet alakítottak ki és művelnek. Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, hiszen a példa ragadós, mint ahogyan az eredmények is megmutatták-fogalmazta meg az ötletgazda.

Az eredmények a következőképpen alakultak:

Balkon kategória: első helyezést ért el Bodnárné Ökrös Zsuzsanna és Ferncziné Székely Erika.

Közösségi kategóriában az első helyezést a Kiskulcsosi Általános Iskola, a Madarász Imre Egyesített Óvoda Gépgyár úti SZIM Óvodája és a Madarász Imre Egyesített Óvoda Zöldfa úti Óvodája nyerte el.

Mini kategóriában első helyezett lett: Kele Imre és Tőkés Nóra és Tőkés
Gergő. A normál kategóriában az első helyet Bosnyák Imre, Fórizs Lászlóné (Bagdán Róza), Hamar Gyula és felesége, Káposztás Józsefné,Némethné Nagy Julianna, Rácz János Istvánné (Baranyai Anikó) és Zavatszkiné Cseppentő Éva érte el.

Zártkert I-zöldséges kategória eredménye alapján az első helyet Rideg István hozta el.

Zártkert III.-vegyes kategória első helyezettje Jónás Sándor és Jónás Sándorné és Nagy Kinga lett.

Az Országos Díjra jelölt pedig Csontos Lajos és felesége Csontosné Szilágyi Erzsébet lett.

A program kapcsán dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő, korábbi földművelésügyi miniszter elmondta, hogy a napjainkban egyre nagyobb jogosultsága van a kertművelésnek és javultak is a kertészkedés feltételei is.

-Egészséges élelmiszert, zöldségeket és gyümölcsöket tudunk a kertjeinkben megtermelni. Így tudjuk azt, hogy mit fogyasztunk, amely a mai világban azért bír kiemelkedő jelentőséggel, mert olyan zöldségek, gyümölcsök vannak a boltok pultjain,-nem megbántva természetesen a kereskedelmet-amelyek több ezer kilométert utaznak, nem ritkán tartósítószert, vegyszert tartalmaznak, ami az egészségünk szempontjából is lényeges tényező, hogy mi kerül az asztalra. Mindehhez hozzájárul az áremelkedés is, ami miatt még inkább megéri termelni-mutatott rá a képviselő.

Szepesi Tibor Karcag város polgármestere elmondta, hogy Karcagon mindig is kiemelt jelentősége volt a zárkertek hagyományának, hiszen az általános iskolákban kötelező tananyag volt a kertművelés.
-Azt gondolom, hogy apáról-fiúra száll és öröklődik mind a mai napig a kertművelés hagyománya; ezt kimondottan jó dolognak tartom, hogy ismét előtérbe került. Lényeges tényező, hogy szinte egész évre meg lehet termelni a család számára mindazokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amely szükségesek a háztartáson belül. Emellett egyfajta közös tevékenységet is jelentenek és a közösségformáló szerepük is kimagasló-mutatott rá a városvezető.

A továbbiakban a polgármester a nap összegzése kapcsán elmondta, hogy szükség van Karcagon az ilyen és ehhez hasonló programokra, hiszen a hagyományőrzés, a hagyományok továbbörökítése szempontjából elengedhetetlenek ezek a rendezvények a közösségépítő-és formáló jelentőségük mellett.

legszebb konyhakertek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:17, csütörtök | Helyi

FOSZTOGATNAK A TEMETŐBEN

Ellopott virágok, koszorúk, megrongált sírhelyek. Évek óta jelentős anyagi és érzelmi károkat okoznak azok, akik rendszeresen lopnak, rongálnak a szolnoki temetőben.

2024. Május 02. 15:08, csütörtök | Helyi

Kigyulladt egy istálló Öcsödnél

Kigyulladt egy negyven négyzetméteres istálló szerda délelőtt egy Öcsöd külterületén található tanyán.

2024. Május 02. 13:15, csütörtök | Helyi

POKOLLÁ TESZI AZ ÉLETÜKET

Összekent ajtó, beragasztózott zár. Rendszeresen szembesülnek ezekkel a bosszantó dolgokkal az egyik szolnoki lakótelep lakói. És ez még nem minden!

2024. Május 02. 10:11, csütörtök | Helyi

NÉPISMERETI VETÉLKEDŐ

Honnan jöttünk, hová tartunk, kik az őseink? Ezekre a kérdésekre kellett felelniük azoknak a maristásoknak, akik részt vettek az iskola népismereti vetélkedőjén.